ΕΞΩΤΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ

blogs.sch.gr

ΕΞΩΤΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΜΠΑΝΑΝΑΗ μπανάνα είναι τροπικό φρούτο, καρπός τηςμπανανιάς. Περιέχει βιταμίνες A, B, C, D.Καταναλώνεται συνήθως ωμή, αν και μπορείνα φαγωθεί τηγανητή, ψητή και αποξηραμένη,σε στρογγυλές επίπεδες φέτες. Για τηδιατήρησή της μπορεί μετά την ξήρανση νατριφτεί σε αλεύρι. Είναι φυτό γηγενές τηςτροπικής ζώνης και πιθανώς εξημερώθηκε γιαπρώτη φορά στην Παπούα Νέα Γουινέα[1]Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στην τροπικήζώνη[2]. Ορισμένες πρόσφατες ανακαλύψειςφυτολίθων μπανάνας στο Καμερούν πουχρονολογούνται στην πρώτη χιλιετία π.Χ.[3]πυροδότησαν μια διεθνή συζήτηση για τηναρχαιότητα καλλιέργειας της μπανάνας στηνΑφρική.


ΜΠΑΝΑΝΑΥφίσταται γλωσσολογική μαρτυρία ότι ημπανάνες ήταν ήδη γνωστές στηΜαδαγασκάρη περίπου εκείνη την εποχή[4]. Η πιο πρώιμη μαρτυρία καλλιέργειαςμπανάνας πριν από αυτές τις πρόσφατεςανακαλύψεις θεωρείτο ο ύστερος 6οςαιώνας[5]. Τούτη η μαρτυρία υπονοεί ότι οιμπανάνες καλλιεργούνταν στην Αφρικήπριν φθάσουν Πολυνήσιοι έποικοι στηΜαδαγασκάρη και υποδεικνύει επίσηςεπίσης επαφή και εμπόριο μεταξύΠολυνήσιων και Αφρικανών τουλάχιστον3.000 χρόνια πριν. Άλλες ποικιλίεςμπανάνας εισήχθησαν στην ανατολικήακτή της Αφρικής από ΜουσουλμάνουςΆραβες[6].


ΑΝΑΝΑΣΟ ανανάς είναι ποώδες φυτό πουανήκει στην οικογένειαΒρομελιοειδή (Bromeliaceae). Toγένος Ανανάς (Ananas)περιλαμβάνει 5 είδη, τα οποίαείναι ιθαγενή της τροπικήςΑμερικής. Χαρακτηριστικό είδοςείναι ο Aνανάς ο πολύκομος ήΑνανάς ο εύκομος (Ananascomosus) ή Ανανάς ο ήμερος(Ananas sativus), γνωστός απότον αρωματικό και γευστικόκαρπό του που μοιάζει με μεγάληκουκουνάρα.


ΑΝΑΝΑΣΣήμερα καλλιεργείται σεθερμοκήπια σε πολλέςπεριοχές του κόσμου αν καικατάγεται από τροπικάκλίματα. Ο καρπός τουτρώγεται ωμός ήσυντηρημένος σε κονσέρβεςκαι χρησιμοποιείται πολύ στηζαχαροπλαστική.


Καρύδα: Εξωτικό φρούτο τωνθεώνΗ καρύδα έγινε πλέον ο κυρίαρχοςκαρπός των τροπικών. Αναφέρεται στιςπρώιμες σανσκριτικές γραφές πουχρονολογούνται από τον 4ο π.Χ. αιώνακαθώς και στα ινδικά έπη Ramayanaκαι Mahabharata. Στην Νότια Ασία οικαρύδες ονομάζονται sriphala, τοφρούτο των θεών και συμβολίζουν τηναπόλυτη χρησιμότητα, την ανιδιοτελήπροσφορά, την ευημερία και τηγενναιοδωρία. Τα τρία μάτια’ τηςκαρύδας αντιπροσωπεύουν τα μάτιατου μεγάλου θεού Shiva και οκοκοφοίνικας είναι το Ιερό Δένδρο πουεκπληρώνει όλες τις επιθυμίες..


Μάνγκο (Mango)Το Μάνγκο είναι από τα πιο νόστιμα καιεκλεκτά τροπικά φρούτα. Διάφορεςποικιλίες καλλιεργούνται στουςΤροπικούς, από την Καραϊβική μέχρι τηνΑφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία, τηνΑυστραλία και την Ινδία. Αν καιυπάρχουν σε πολλά διαφορετικάσχήματα, μεγέθη και χρώματα, ταμάνγκο είναι συνήθως καμπυλωτά,στενόμακρα, με πράσινη, ροζέ - χρυσή ήκόκκινη φλούδα και σάρκα πολύαρωματική σε έντονο πορτοκαλί χρώμα,η οποία περικλείει ένα πολύ μεγάλο,τριχωτό, επίπεδο κουκούτσι που δεντρώγεται.


Χουρμάδες(Date Fruits)Οι χουρμάδες έχουνμεγάλη θρεπτική αξία.Περιέχουν περισσότερηφυσική ζάχαρη απόκάθε άλλο φρούτο καισημαντική ποσότηταινών και καλίου, καθώςκαι πολλές βιταμίνες καιμεταλλικά άλατα. Έχουνπερίπου 144 θερμίδεςανά 100 γραμμάρια.


Ακτινίδια (Kiwifruit)Τα Ακτινίδια είναι φρούτα με κυλινδρικό σχήμα και μήκος 7,5 - 10εκατοστά, σκεπασμένα με ανοιχτόχρωμη καφετιά φλούδα. Ταμικρά μαύρα σποράκια του καρπού σχηματίζουν στεφάνι γύρωαπό την καρδιά του φρούτου. Η γεύση τους είναι λεπτή,δροσιστική και όξινη.


Ακτινίδια (Kiwifruit)Τα Ακτινίδια παλιότερα ήταν γνωστά και ως κινέζικα λαγοκέρασαλόγω του ότι προέρχονται από την κοιλάδα του Γιανγκτσέ. Τώρακαλλιεργούνται στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη ΝότιαΑμερική ή ακόμη και στην Ιταλία και τη Γαλλία.Ένα ακτινίδιο περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C από τιςημερήσιες ανάγκες ενός ενηλίκου, καθώς και βιταμίνι E. Έχουνμάλιστα μόνο 50 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.


Passion fruit (Φρούτατου πάθους)Το φρούτο του πάθους έχει πάρει τοόνομα του από το εξωτικό λουλούδιτου, το οποίο θεωρείται ότισυμβολίζει το Πάθος του Χριστού.Είναι φρούτα στρογγυλά ή οβάλ,που προέρχονται από την Αμερικήκαι έχουν φλούδα βυσσινοκαφετιά ήκίτρινη, η οποία ζαρώνει όταν ταφρούτα ωριμάζουν.


Passion fruit (Φρούτατου πάθους)Ο καρπός εσωτερικά είναι διάφανος,με χρώμα πράσινο και πορτοκαλί,έχει σπόρους που τρώγονται,ιδιαίτερη γλυκόξινη γεύση καιυπέροχο άρωμα. Στο μέγεθος μπορείνα είναι μικρά σαν κεράσια ή μεγάλασαν πορτοκάλια, αλλά τα πιοσυνηθισμένα στην αγορά είναι αυτάπου έχουν περίπου 7,5 εκατοστάμήκος.Τα φρούτα του πάθους περιέχουνβιταμίνες A και C και είναι πηγήφυτικών ινών. Έχουν 34 θερμίδεςανά 100 γραμμάρια.


ΤΑ 10 ΠΙΟ ΕΞΩΤΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !!!!!!!!!!!!!!


AckeeΤο Ackee είναι το εθνικό φρούτο τηςΤζαμάικα. Τα φρούτα εισήχθησαν στηνΤζαμάικα από τη Δυτική Αφρική πριν από1778. Από τότε έχει γίνει ένα σημαντικόχαρακτηριστικό γνώρισμα των διάφορωνκαραϊβικών κουζινών, και είναι επίσηςκαλλιεργήσιμο στις τροπικές καιυποτροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.Τα φρούτα του ackee δεν είναι εδώδιμαστο σύνολο. Μόνο τα εσωτερικά, σαρκώδηκίτρινα arils καταναλώνονται. Είναιεξαιρετικά δηλητηριώδες εάν φαγωθούν τακόκκινα κομμάτια στο κέντρο.


Buddha's HandΈχετε ακουστά για το χέρι του Buddha;Ένα από τα πιο παράξεναεσπεριδοειδή, που έχει πράσινα -κίτρινα δάχτυλα σε μια βάση και ηεμφάνιση δεν διαφέρει πολύ από ένααρθριτικό χέρι, παρά μόνο στο ότισυνήθως υπάρχουν πολύ περισσότερααπό 5 δάχτυλα! Ο παχύς φλοιός τουκαι το pith του (το άσπρο μέρος) είναισυχνά μια εύγευστη λιχουδιά, πουμετατρέπεται σε λικέρ. Εντούτοις, μιαμικρή ποσότητα που υπάρχει μέσα στησάρκα είναι αρκετά ξινή και σπάνιαχρησιμοποιείτε στα τρόφιμα. Το χέριτου Buddha χρησιμοποιείτε επίσης στααρώματα.


KiwanoΤο κερασφόρο πεπόνι (metuliferusCucumis), αποκαλούμενο επίσης τοαφρικανικό κερασφόρο αγγούρι,προέρχεται από την οικογένειααγγουριών και πεπονιών. Ταφρούτα αυτά είναι εδώδιμα, αλλάχρησιμοποιούνται τόσο για τηδιακόσμηση όσο και για φαγητό.Όταν ωριμάσει, έχει ένα κίτρινοπορτοκαλίδέρμα και μια πράσινησάρκα που μοιάζει με τζέλυ. Τοkiwano είναι γνωστό στην Αφρική,αλλά έχει αρχίσει να εισβάλει καιστην Καλιφόρνια, Χιλή, Αυστραλίακαι Νέα Ζηλανδία.


MangosteenΑποκαλούμενο 'mangkut' , είναιη βασίλισσα των φρούτων απότην Ταυλάνδη, με την κομψή,άσπρη σάρκα τους μέσα σε μιαπαχιά μεγάλη πορφυρή φλούδα.Εάν περάσετε από τηνΤαϊλάνδη μην ξεχάσετε νααπολαύσετε αυτά τα εύγευστακαι πολυτελή γλυκά φρούτα.


ΡόδιΤο ρόδι είναι το πιο γνωστόεξωτικό φρούτο καικαλλιεργείται από τουςαρχαίους χρόνους. Το LATimes ονόμασε πρόσφατα τορόδι ως ένα από τα πιο μοδάτακαι ευπροσάρμοστα φρούταστη αγορά. Περιέχειαντιοξειδωτικά και ακόμη και τααστέρια στο Χόλιγουντ πίνουντο σκούρο αυτό κόκκινο υγρό.


RambutanΑυτά είναι τα πιο παράξενα σεόψη φρούτα. Το Rambutan,στην Μαλαισία, Ινδονησία, καιΦιλιππίνες σημαίνεικυριολεκτικά τριχωτό, λόγωτων «μαλλιών» που καλύπτουναυτά τα φρούτα. Στο εσωτερικότου είναι πολύ υγρό και έχειέναν τεράστιο σπόρο στοκέντρο. Είναι αρκετά νόστιμοαλλά η όψη του φρούτου αυτούείναι που το βάζει στα 10 πιοεξωτικά φρούτα.


Star-frutΤο αστέρι-φρούτο ή τοcarambola είναι τροπικόφρούτο που κερδίζειδημοτικότητα στιςΗνωμένες Πολιτείες. Έχειένα χρυσό-κίτρινο χρώμαδέρματος με ένανπερίπλοκο συνδυασμόγεύσης που περιλαμβάνειτα δαμάσκηνα, τουςανανάδες, και τα λεμόνια


UrucuΜπορείτε να βρείτε τα φρούτααυτά γύρω από κάθε αγροτικήοικογένεια στο Αμαζόνιο. ΤοAchiote (Urucu) είναι ένας θάμνοςή ένα μικρό δέντρο από τηντροπική περιοχή της Αμερικής.Είναι καλλιεργήσιμο και στηΝοτιοανατολική Ασία, όπουεισήχθη από τον 17ο αιώνα. Είναιπιο γνωστό ως πηγή φυσικώνχρωστικών ουσιών.


Καρπούζια20 χρόνια πριν ένας προνοητικός αγρότης στηνΙαπωνία έλυσε το πρόβλημα πολλώνκαταναλωτών, να χωρέσουν το μεγάλοστρογγυλό αυτό φρούτο στο ψυγείο τους. Οαγρότης, βρήκε την ιδέα της κατασκευής ενόςκαρπουζιού σε σχήμα κύβου που θα μπορούσεεύκολα να συσκευαστεί και να αποθηκευτεί. Γιανα το κάνουν να συμβεί, οι αγρότες έβαζαν τακαρπούζια σε γυάλινα κιβώτια και έπειτα ταφρούτα έπαιρναν την ίδια μορφή. Σήμερα τακυβοειδή καρπούζια μαζεύονται με το χέρι καιπαραδίδονται σε όλη την Ιαπωνία. Αλλάαπευθύνονται κυρίως στους πλούσιους αφούκάθε καρπούζι στοιχίζει περίπου 65 ευρώσχεδόν τριπλάσια από την τιμή ενός κανονικούκαρπουζιού.


MANGO


ΑΝΑΝΑΣ


ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ


Χημική σύστασηακτινιδίουποικιλίας HaywardpH3,55 – 4,65Νερό (%) 82Ανόργανα(%) (τέφρα)0,45 Λίπη (%)0,07Πρωτεΐνες (%)0,08 - 1,6Ολικά Σάκχαρα(%)6,0 – 10,0Άμυλο (%)5,5Γλυκόζη(%) έως10 Φρουκτόζη έως7Σουκρόζη έως1,3 Οξέα (%)(ολικά)1,3 – 1,6 Κάλιο (%)0,25 –0,29 Άζωτο (%)0,03Ασβέστιο (%)0,01 – 0,05Μαγνήσιο (%)0,02 – 0,03Φώσφορος (%)0,02 – 0,06Νάτριο(%)0,03(%)0,05Χλώριο


ΧΟΥΡΜΑΔΕΣΈχουν μεγάληποσότητακαροτενίων,ασβεστίου,μαγνησίου, σιδήρου,φωσφόρου καιινών. Οι φρέσκοιπρέπει να πλένονταικαλά .Τρώγονταισκέτοι, αλλάγίνονται και πολύωραίο γλυκό,προσθέτοντας ένααμύγδαλο στη θέσηπου είναι τοκουκούτσι.


ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΟΤΙΚΩΝΦΡΟΥΤΩΝΠΗΓΕΣ http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=exotika%20frouta&source=web&cd=1&ved=0CCMQFjAA&url=http%3A%2F%2Ffruit.gr%2Fexotic&ei=ZruuTt29E6mA4gSGur2MDw&usg=AFQjCNHaPMsvi2ybmjO6jZ8gl1ubbxE1Pw&sig2=TGbl9pYiBnCZRyWTTuGDFA&cad=rjahttp://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=exotika%20frouta&source=web&cd=2&ved=0CCoQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.asxetos.gr%2FDefault.aspx%3FtabId%3D162%26s%3D196%26sc%3D413&ei=ZruuTt29E6mA4gSGur2MDw&usg=AFQjCNHq_LT0VJCXTkSbnHSScIFk7gQhSA&sig2=L5RM64qO3T8mgD4weM1YTw&cad=rjahttp://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82%20%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B5%CF%82%20%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CF%82&source=web&cd=1&ved=0CBkQFjAA&url=http%3A%2F%2Fgym-n-zichn.ser.sch.gr%2Ffruta%2Fsistatika.htm&ei=rs6uTpPpGuXN4QSE4KXoDg&usg=AFQjCNGVoHH1BR4NQkbVE8K0AeIguWiZvQ&sig2=wzCRTHgQkiXFFCxtsMpL4g&cad=rja

More magazines by this user
Similar magazines