Det kreative hus i Plomari

aarch.dk

Det kreative hus i Plomari

Det kreative hus i Plomari

- transformation af ruin

Jeg har gjort den brændte ruin til

rammen for et nyt kreativt og dynamisk

hus, som vil bidrage til byen og

dens borgere, børn, unge og voksne,

samt til turister og andre nysgerrige.

Med funktioner som tegnesal, udstilling,

værksted og mock-up er

mulighederne åbne for at samle

folk om fælles interesse for kunst og

håndværk.

Jeg vil gerne bevare og forstærke ruinens

karaktér og historie ved at lade

den være åben med bevoksning og

ikke fjerne spor fra branden eller før,

og samtidigt tilføre et nyt formsprog

og materialer i det nye indre. Altanerne

sættes i stand og dele med

nedstyrtningfare sættes enten fast

eller fjernes.

De tilbageblevne facader og gavle

bruges som solafskærmning og mellemrummet

mellem det nye og det

gamle virker som skakt til naturlig

ventilering.

Den nye bygning som jeg sætter

ind er fritstående på tre facader og

benytter den østvendte gavl som

den fjerde, dog uden at berøre det

gamle. For at stabilisere de to gamle

facader er støttepunkter fastgjort fra

de nye dæk til facaderne, og disse

punkter bliver synlige i facaden og

vil indgå i facadeornamenteringen,

som de gamle konstruktive låsekiler

i bygningen.

A

B

Plan 1 1:50

B

Plan 2 1:50

Den nye konstruktion er en søjledæk

konstruktion i malet stål, som

møder jorden med chaniér-led, som

gør bygningen lettere at opføre da

den samles af mindre elementer. Den

stabiliseres af en gennemgående

stålbeklædt kerne, som forstærker

vertikaliteten i bygningen.

Opdeling i sydfacaden som viser

den tidliger brug har jeg brugt som

inspiration til funktionsopdeling

og materialebrug, med de grove

funktioner nederst og de mere

repræsentative øverst. Glasfacaden

på plan 3 og 4 er med til at bevare

transparensen i huset som var så

karakteristisk for ruinen.

De velproportionerede, modul-opdelte

og taktfaste øvre facader samt

den oprindelige rumdeling i huset

har inspireret og angivet liner og

retninger i det nye indre. Dette nye

grid vises i gulv og loft ved den synliggjorte

bjælkekonstruktion, som

en nytolkning af de gamle græske

ornamenterede lofter. En yderligere

detaljering kunne være akustik-huller

op til isoleringen.

I loftet på 3. og 4. plan er der monteret

lamelskærme med flere funktioner.

De er inspireret af ruinens

spor fra de gamle lette indervægge

med trælamel opbygning inderst i

konstruktion, og ligesom fleksible

skillevægge kan skærmene flyttes

rundt og danne forskellige rum.

De afskærmer for den sol som facaden

ikke skygger for, og kan bruges

som ophængningsflader i de

glasbeklædte etager, både til udstilling,

som staffeli og til garderobe.

Ud over stål er hovedmaterialet

krydsfinér (douglas) som er både

billigt, råt i udtrykket, det giver en

fladevirkning som understreger feltopdelingen,

nemt at udskifte efter

behov og kan behandles på forskellige

måder lakeres, males, vandsikres

hviklet viser brugen i rummene.

Kan forfines med detaljering i samlingerne.

Gulvet i plan 1 er klodsgulv

for at give optimale forhold for

mock-up aktiviteterne.

Kernen i tynde stålplader boltes fast

fra gulv til loft og har ligeledes et råt

udtryk. Overdækning til afskærmning

på tagterassen er i lærred, som

set i den tyrkiske naboby, som kan

tages ned og sættes op efter behov.

Sydfacade 1:50 Længdesnit A 1:50

Louise Lind Jacobsen 7102

AAA inst. 3 Transformation

Januar 2006 side1


A

B

Plan 3 1:50 Plan 4 1:50 Plan 5 1:50

B

B

Nordfacade 1:50

Tværsnit B 1:50

Louise Lind Jacobsen 7102

AAA inst. 3 Transformation

Januar 2006 side2

More magazines by this user
Similar magazines