Foxes Den - Artichoke - Hecker Guthrie

heckerguthrie.com

Foxes Den - Artichoke - Hecker Guthrie

44.

EAT IN OR TAKE AWAY

SCHOOLS OF THOUGHT

HIGHPOINT’S NEW MALL

AUS $14.95


Design firm Hecker Guthrie

has created a dynamic

chicken shop in bayside

Melbourne, and in doing

so has shown it is cunning

like a fox.

words

JILL POPE

photography

SHANNON MCGRATH

1_ TIMBER SHELVES HAVE

BEEN PARTLY PAINTED

IN BRIGHT ORANGE TO

ADD VIBRANCY TO THE

EATING AREAS.

2_ A CALICO-COVERED

WOODEN HUTCH CREATES A

PLACE FOR CONGREGATION

AND DINING.

1

2

28

ARTICHOKE 29


3_ THE BARE BONES

AESTHETIC IS COMPLEMENTED

BY THREE-LEGGED WOODEN

STOOLS BY HENRY WILSON

AND EXPOSED LIGHT BULBS.

EXTERNAL SHOPFRONT ELEVATION 1:75

0 1

2 m

No-one could accuse Foxes Den of being unethical

– not only does its chicken shops serve free-range

chicken and salads made from locally sourced,

seasonal produce, but this Melbourne-based brand

has taken up another cause, what it considers the

unfair vilification of our vulpine friend, the fox. In its

new retail space in Port Melbourne, designed by

Hecker Guthrie, Foxes Den wanted to show the world

that these animals are more than just chicken-coopraiding

predators; they are urbane creatures whose

sophisticated palates and busy lifestyles demand

the balanced nourishment that forms the core of

their menu. These modern epicureans require a

space befitting their refined tastes and Hecker

Guthrie was charged with designing a contemporary

shop and dining area where foxes, and no doubt

humans, would feel comfortable.

The story of Foxes Den’s adopted mascot provided

the starting point for the project. Hecker Guthrie has

created a sort of urban farm, where light, airy

dimensions and a modern colour palette connect the

space to its inner-city, beachside location, while

robust materiality evokes a rural experience. The

design team effectively brought pieces of the farm

into the space, making what director Hamish Guthrie

calls “structures within structures.” Bare wooden

A-frames demarcate the counter and preparation

area, mimicking the exposed beams and pitched

roof of a barn. In the eating area, a calico-covered

wooden hutch creates a place for congregation and

dining, in keeping with the rustic aesthetic. These

elements were constructed on-site and Hecker

Guthrie worked closely with the builder, who fully

embraced the challenges of the detailed work.

Guthrie says that the opportunity to work hands-on

and create bespoke elements is one of the things he

has most enjoyed about working on Foxes Den and

other small-scale projects undertaken recently by

the practice. The raw materiality of the space also

allowed Hecker Guthrie to work within the budget –

unlined ceilings and simple, painted, wooden wall

coverings fit in well with the overall look and feel.

Three-legged wooden stools by Henry Wilson and

exposed light bulbs perfectly complement the barebones

aesthetic.

Hecker Guthrie was trusted with a brief containing

only the simple mandate to create a dynamic and

energetic space. Neutral grey tones allow the brightly

coloured salads and food displays to take centre

stage, while orange lends a distinctive vibrancy to the

eating areas. The small site made circulation

important, especially given the requirement to house

the commercial kitchen that produces food for both

the Port Melbourne site and the other Foxes Den

location in Elwood. Several devices were used to

disperse customers around the dining areas, from a

water bar on one side to side-bar eating on the other,

as well as the central dining hutch. Although no firm

plans have been made for further expansion of the

brand, Hecker Guthrie wanted to establish a strong

design language that could be rolled out at other

locations if necessary. Understanding that part of

the Foxes Den ethos is a connection to place, the

designers focused on creating individual elements

that could be reinterpreted and reassembled to

reflect the identities of different areas, while

continuing the Foxes Den brand narrative.

Guthrie acknowledges that the constraints of

small projects can often produce truly original

responses, the compressed time frames giving

designers no room to second-guess or over-think

decisions. His measure of success for projects like

Foxes Den is a design process where both the client

and the architects learnt something and had a lot of

fun along the way. Like the fox, we’re happy to eat the

results of their hard work. A

3

30

ARTICHOKE 31


3

1

4

2

FLOOR PLAN 1:150 0 1 2 m

5

6

1 Back of house

kitchen

2 Cool room

3 Bathroom

4 Front of house

5 Shop floor

6 Entry

project

Foxes Den

99 Bay Street

Port Melbourne Vic 3207

+61 3 9646 4353

foxesden.com.au

design practice

Hecker Guthrie

1 Balmain Street

Richmond Vic 3121

+61 3 9421 1644

heckerguthrie.com

project team

Paul Hecker, Hamish Guthrie

time schedule

Design, documentation:

6–8 weeks

Construction: 2.5 months

builder

Westbank Constructions

project manager

Hayden Dyt

products

walls and ceilings

Tiles in ‘Miltenberg’ from

Metz Tiles. Lea Ceramche

Slimtech tiles in ‘Stuccata’

from Skheme. Walls painted

in ‘Natural White’ from

Dulux. Hard plaster finish in

‘Marmorino White’ from

Bishop Decor.

joinery

Limewashed radiata pine

members supplied by builder,

partly painted in Wattyl

Interior Design Luxury Low

Sheen in ‘Mandarin Grove.’

windows and doors

Canvas tarps supplied by

builder. Wired glass by Viridian.

flooring

Seville tile from Eco Outdoor.

lighting

Davey Lighting Well Glass

pendant light from Dunlin

Homes. Mantra mount linear

light from M Light. Reggiani

lights, Squad strip lighting

and track light from Euroluce.

Deeper Down downlights from

Darkon Architectural Lighting.

Angled Tom mounted wall light

from Volker Haug.

furniture

A3 self-assemble high stool

by Henry Wilson. BacSac

decorative planter sacks from

Kif + Katast.

bathroom

Cosmic Compact vanity basin

from Rogerseller. Mizu basin

mixer from Reece. Icon sink

mixer and toilet roll holder

from Astra Walker. Starck

toilet suite from Duravit.

4_ THE SPACE EVOKES

A RURAL AESTHETIC BY

FEATURING “STRUCTURES

WITHIN STRUCTURES.”

4

32

More magazines by this user
Similar magazines