Climate change adaptation by design - Town and Country Planning ...

sfrpc.com

Climate change adaptation by design - Town and Country Planning ...

case studies

Adnams Brewery Warehouse, Suffolk

This low-rise building is designed to eliminate the

need for summer cooling and winter heating. It is

constructed of hemp and chalk blocks which help

to regulate temperature naturally and effi ciently.

The thick, porous walls help the building to act like

a cellar, maintaining an even ambient temperature

throughout the year. The thick warehouse walls

have a cavity wall constructed of two skins of

blocks, which are fi lled with a hemp-lime mix.

Very little energy is required to produce the

materials and build the walls, and the hemp acts

as an extremely good insulator. It also allows the

walls to ‘breathe’, keeping damp at bay.

Several other innovative design strategies have

been incorporated to reduce need for cooling:

• An internal door system has been designed

to create an insulation tunnel that maintains

the warehouse temperature at a constant 11°C,

reducing the need for refrigeration units.

• Roof beams overhang each side of the building,

offering shading and helping to maintain a cool

internal temperature.

More info: www.newbuilder.co.uk/news/ > Adnams

Council House 2, Melbourne, Australia

The design of the 10-storey Council House 2

(CH2) offi ce building incorporates dark-coloured

air extraction ducts that absorb heat from the sun,

helping air inside rise up and out of the building.

The south façade has light-coloured ducts that

draw fresh air in from the roof.

Outside air from a night purge (natural night-time

ventilation) cools thick concrete ceilings that store

this coolth due to their high thermal mass. This

coolth then radiates back into the offi ce space

during the day. A separate water stream passes

through chilled ceiling panels and beams to

further cool the building.

CH2 occupants are able to control the fl ow of

incoming fresh air to work spaces via fl oor vents,

and louvres move according to the position of

the sun to provide shade. Finally, vertical planting

on the north façade fi lters strong sunlight and

provides additional shade.

More info: www.melbourne.vic.gov.au

Menara Mesiniaga, Subang Jaya, Malaysia

This 15-storey building incorporates a number

of innovative strategies to manage heat risks.

The façade contains deep balconies which are

planted to provide shade and evaporative cooling.

Circular fl oors of offi ce space with triple-height

recessed terraces are also planted. These atriums

enable cool air to fl ow through the building’s

public spaces while the planting provides shade.

Windows facing the sun are equipped with

aluminium fi ns and louvres to reduce solar heat

gain and provide shading. All of these features,

combined with a sunroof which incorporates

solar panels, reduce long-term maintenance

costs and contribute to lower energy usage.

More info: www.ellipsis.com/yeang/

Bio climatic section

Wind turbines

Vertical planting

Shading & light

Exhaust

Chilled ceilings

Roof top energy

Healthy air

Thermal mass

Displacement air

Shower towers

Phase change material

Adapted from Council House 2, Melbourne, Australia

Source: Corporate Communications City of Melbourne

Menara Mesiniaga IBM Headquarters. Source: Ken Yeang at T. R.

Hamzah & Yeang Sdn.Bhd. Photography by K. L. Ng Photography

23

More magazines by this user
Similar magazines