FROM DUNGEON TO LAIR

atomic.ranch.com
  • No tags were found...

FROM DUNGEON TO LAIR - Atomic Ranch

FROM DUNGEON TO LAIRAn architect crafts a basement lounge with exacting detailstext John Conroyphotography Jeffery TryonSUMMER 2013 atomic ranch 51


As an architect, I wanted to create my own Wow! living space in the basementNot far from where I grew up there is a smalldevelopment of 1,100-square-foot ranchhouses built in the late ’40s and early ’50son an old potato farm. The appeal of thisdevelopment is its adjacency to a park witha lake, shopping within walking distance,and a central location between New YorkCity and Philadelphia with transportation to both cities onlya few minutes away.Twelve years ago, during my weekly Sunday openhouse visits, I came upon a ranch just like all the rest—untilyou went down the basement stairs. There, I found aclassic 1960s rec room with knotty-pine walls and acheckerboard floor, complete with a wet bar that wouldseat a dozen. I thought to myself, What a great place toentertain—I have to get one! Less than a year later, Ipurchased one of those ranches and the dream began.As an architect, I wanted to create my own Wow! livingspace in the basement, but there were various challengesto overcome. A clunky, dark stairwell, few windows, lowceilings and even lower ductwork, and ugly lolly supportcolumns were some of the most obvious. Thinking backto the room I saw during my house search, I rememberedhow much I liked the warmth of the wood walls, the distinctivefloor and the wet bar. I wanted the same thing, butwith a contemporary style and clean detailing.All good design starts with putting pencil to paper towork out the design and figure out how to eliminate orhide the deficiencies in a space. Here are the major itemsthat I addressed to turn my basement into a lower-levelmasterpiece (if I do say so myself):Pre LoungeAs part of the project, I had to revamp the mechanicalside of the basement to make the living area possible. Ibuilt a workshop to house my tools and supplies, thenreconfigured the laundry room, added a cedar closet witha wine cellar, and created a new bathroom space with awalk-in shower, vanity and an ejection pump to eliminatethe step-up of the original toilet.DuctworkReorganizing the ductwork to increase headroom in thecirculation and occupied areas was key. This was done byslightly decreasing the depth and increasing the width ofPrevious spread and opposite, top: With a ceiling height of 6'9" at thetallest, John Conroy chose to emphasize the womb-with-a-view qualitiesof his basement. Barely visible doors with Schlage lever handles lead tosuch necessities as a bath, mechanicals, workshop and laundry. The drawerpulls are from Häfele and the tile backing the as-yet-unfilled aquariumwas ordered from Daltile, as were the slate flooring and the marble topon the storage unit by the sofa. The discontinued lounge chair andottoman are from Bo Concepts, the Lind hide ottomans came from Room& Board and the sectional and built-in-seating cushions were custom fabricatedby Mason-Art in NYC. Upcycled materials from Conroy’s designoffice include Plexiglas used for the media storage door and glass for thecoffee table’s inlay and the bar shelves.Opposite, bottom: The bar and niche area, showing the SunTouch radiantfloor and slate tile ready for installation. The old stairs, duct configurationand furnace location were all revamped during renovation.

More magazines by this user
Similar magazines