Veenhuizen revisited, voorstel voor een nieuwe PI in Veenhuizen

NXTlandscapes

dienstingang

nieuwe PI Veenhuizen

entreegebouw

PI - campus’

parkeren bezoekers

parkeren SSC

Shared Service Centre (SSC)

enkele details

Nu de noodzaak tot beveiliging door middel van afrasteringen, hekwerken en muren

naar het noorden is opgeschoven, ontstaan volledig nieuwe mogelijkheden voor het

historische terrein rond het SSC. De slagboom op de Oude Asserstraat kan voor altijd

open blijven staan en het terrein rond de monumentale dienstwoningen ten oosten

van het SSC krijgt een compleet nieuwe ontwikkelingsimpuls.

Wellicht kan hier een soort ´campus´ontstaan met functies die gerelateerd zijn aan

behoeftes van de bevolking achter de tralies en hun bezoekers. Van kindercrèche, tot

uitzendbureau voor ex-bajesklanten of advocatenbureau, er moeten nieuwe functies

naar boven kunnen komen die juist hier op hun plek zijn.

Ook zou onderzocht kunnen worden of een ´starters enclave´ voor jeugdige inwoners

van Veenhuizen of studentenhuisvesting voor een van de nieuwe ambachtelijke opleidingen

in Veenhuizen hier op hun plek zouden kunnen zijn.

De nieuwe ´loop´ in de zichtlijn van de Kolonievaart biedt ook mogelijkheden dit deel

van Veenhuizen op te nemen in het toeristisch recreatieve aanbod van de voormalige

kolonie. Het open veldje, direct buiten de kolonie, met zijn panoramische uitzicht

richting Assen zou, zo dicht bij de PI gelegen, een blijvende plek kunnen zijn, om vanuit

kunst en cultuur te reflecteren op de rol van onvrijwillige opsluiting in onze samenleving.

More magazines by this user
Similar magazines