Views
3 months ago

ECOBuilder-Specifiers Journal spring2018

Bristol Business School

Bristol Business School (University of West England) Stride Treglown The £50m Bristol Business School for the University of the West of England (UWE Bristol), located in the proposed ‘Heart Zone’ of the Frenchay Campus masterplan, provides a new home for the Faculty of Business and Law. The 17,000m 2 building forms the most significant building and external space at the campus and sets the scene for future developments. The aim was to create a facility that students and staff want to stay in before and after formal teaching sessions, encouraging greater interaction between the building users; students, staff and visitors. There are a wide range of teaching and learning spaces, with small private study rooms, large social learning zones, large café, lecture theatres, Harvard theatres, technology enhanced active learning environments and generous general teaching rooms furnished with collaborative group working furniture. Café seating extends through the atrium area and users are encouraged to take their food or drink anywhere in the building that they feel comfortable inhabiting. The new south facing plaza, design by our landscape architecture team, is directly connected to the café facility allowing students to study outside the building under cover. A 300-seat raked lecture theatre is accessed from the ground floor. Routes around the theatre have been carefully developed to provide an entrance at the front of the theatre and an exit at the rear of the facility to help mitigate the impact of the hourly movement of students. Circulation around the Bristol Business School is obvious and highly visible from the main atrium, with a grand stair case linking the various levels of the building with the main lift zone located adjacent the stair. 56 SPECIFIERS JOURNAL - SPRING 2018

Bridges at every level cross the atrium to provide connections between staff and student zones with breakout meeting and study spaces at every circulation interface on every floor. On the ground floor the space opens up to the ‘Heartzone’ plaza to the south. Key active spaces such as the building reception and café (with social learning areas) provide vibrancy to enliven the space. The two wings of accommodation contrast to reflect the accommodation uses within and the orientation of the building on the site for environmental purposes. A key concept for the building was to promote collaboration and this developed into a building that encompasses two distinctive wings of accommodation which enclose a central atrium space that forms the heart of the building and incorporates a variety of social learning and flexible meeting spaces. The development involved 300 members of staff across 5 departments with student representatives involved throughout the project. The fulltime project champion ensured all SPECIFIERS JOURNAL - SPRING 2018 57

Wood Fibreboard Product Applications - Ecobuild
the environmentally compatible building product - Ecobuild
The Victorian Terrace, BRE Innovation Park - Ecobuild Product Search
Systems & Solutions for a changing World! - Ecobuild
Insulate Magazine Ecobuild 2018 Special Edition
TECU® Copper for Roof and Façade Cladding Product ... - Ecobuild
Top ten reasons to specify STYROFOAM XPS in inverted roofing
The KVH®-1plus® warranty system. - Ecobuild
Ubiflex Specifier brochure - Howarth Timber
specifying architectural millwork and cabinetry - Ron Blank ...
CIC Start Online Innovation Review September 2012
Electric Underfloor Heating Solutions - Building Products Index
Page 1 Tested and specified by leading naval architects 0 ...