Views
4 months ago

ECOBuilder-Specifiers Journal spring2018

Market Place, Bolton

Market Place, Bolton Wren Architecture and Design At the time our clients purchased the Shopping Centre, it could be defined in two quite separate entities. To the north the original 1980’s ‘Market Place’ shopping centre and on the south was the former ‘Market Hall’ dating from 1851. In terms of design and layout the north building was typical of the 1980’s – the shop units and frontages were no longer suitable for modern retail formats and the interior design was tired and outdated. At the time of its construction, ‘Market Place’ was connected through a circular atrium structure to the Market Hall, then a functioning lively market. In the early 2000’s the market was moved out of the Market Hall and the shopping centre extended into the Market Hall over two levels with the 1980’s atrium both linking and dividing the two. Our brief was to accommodate a 9 screen cinema and to create a new food and beverage quarter – together these were to create an evening destination in the heart of Bolton. After a brief, intense analysis of the existing building it was decided that the best location for the cinema was within the body of the roof top multistorey car park adjacent to the central atrium. Here it would be most centrally placed for circulation, would have least impact on the existing structural frame and would sit most comfortably within the volume of the building. The design of the main illuminated polycarbonate box and the aluminium and glass clad structure over the west entrance helps resolve the junction between the two original buildings through the insertion of something new and forms a clean backdrop to the Victorian Market Hall. The 2006 extension of the shopping centre into the Grade 2 Listed Market Hall into a shopping centre was an unsatisfactory compromise between the concerns of English Heritage to retain the sense of space and dual north/south and east/west axes of the original Market Hall on the one hand and retail thinking to create a simple 50 SPECIFIERS JOURNAL - SPRING 2018

north/south link to the north building on the other. This compromise resulted in a mall 18m wide at ground floor level stepping back to 24m wide at first floor. Such a vast space created a sense of emptiness, too wide for shoppers to shop both sides at ground floor. Escalators were also placed to discourage circulation to the upper level and the galleries to either side were disconnected from each other. As a result several of the units on both levels had been unlet since construction. However, this design fault created the opportunity for the transformation of Market Place. Lying underneath the Market Hall, forgotten by many of the residents of Bolton and neglected in the conversion 10 years ago lay the 19 th century brick Vaults, built as storage for the market above. The width of the mall above allowed us to remove the central vault beneath whilst retaining 6m wide galleries to either side at ground floor. This ‘Cut’ has made the whole of the Vaults accessible to the Market Hall for the first time, creating a destination restaurants and cafes whilst also intensifying the potential for creating engaging and authentic experiences for shoppers and visitors. Circulation to the upper level was improved by turning the escalators SPECIFIERS JOURNAL - SPRING 2018 51

Wood Fibreboard Product Applications - Ecobuild
the environmentally compatible building product - Ecobuild
The Victorian Terrace, BRE Innovation Park - Ecobuild Product Search
Systems & Solutions for a changing World! - Ecobuild
Insulate Magazine Ecobuild 2018 Special Edition
TECU® Copper for Roof and Façade Cladding Product ... - Ecobuild
Top ten reasons to specify STYROFOAM XPS in inverted roofing
The KVH®-1plus® warranty system. - Ecobuild
Ubiflex Specifier brochure - Howarth Timber
specifying architectural millwork and cabinetry - Ron Blank ...
CIC Start Online Innovation Review September 2012
Electric Underfloor Heating Solutions - Building Products Index
Page 1 Tested and specified by leading naval architects 0 ...