Views
5 months ago

Specifiers Journal 2016

Specifiers Journal 2016

College Road, London

College Road, London Russian for Fish College Road had been empty for a year when the client purchased the small Victorian terrace property with the intention of making it a family home. Its layout was typical to the period of the property and had previously been extended, creating a utility to the rear, leaving very little garden space. The approach was to demolish the extension and replace it with a side return extension thus allowing for a full width living space to the rear of the property, opening out onto the now larger garden. This opened up the ground floor, allowing a view through the house to the garden and allowing for light to reach the centre of the space, which had previously been very dark. The kitchen was then relocated to the front of the property and the living area to the rear: This increases privacy to the living area and ensures a strong connection with the garden. At the first floor level the chimneybreast was removed in the outrigger creating a larger third bedroom. Relocating the door to this bedroom allowed for the room to be increased in size so that it could be used efficiently for a family with young children. 50 SPECIFIERS JOURNAL

The alterations and upgrades to the property allow the client to remain in their home as the family grows whilst being respectful to the neighbouring properties and making the most of a compact site. Both the house and existing extension were in poor condition, with serious damp problems. The windows and doors were damaged, thus providing little thermal protection. The rear garden had been concreted over, with no access to drainage inspection chambers, and it was suspected that in building the extension the below ground drainage had been damaged. The approach was to demolish the existing extension, which had no insulation, and upgrade the existing building fabric, thus remedying the damp issues. Whilst relocating the below ground drainage it was discovered that the pipe had collapsed contributing to the damp problems. An upgrade to the windows and doors throughout the property was made, installing double glazed, sustainably sourced timber sashes within existing openings. Double glazed, full width, aluminium framed, bi-folding doors to the rear elevation and a double glazed, aluminium framed rooflight within the side return extension. In addition to the upgrade of the building fabric, complete re-wiring and re-plumbing was needed, thus requiring any designs to be thought out carefully and innovatively to ensure costs would remain within the budget. Where possible materials found on site were re-used such as the existing pine floorboards that were simply painted. Inexpensive commercial brick paving lines the rear garden patio. The kitchen carcasses were also teamed off with specially painted doors to provide a bespoke yet affordable kitchen, which became the centrepiece to the ground floor. SPECIFIERS JOURNAL 51

Specifiers Journal 2017
MATBOARD SPECIFIER - Crescent Pro
2016 Onyx & Pearls Cotillion-Beautillion Souvenir Journal
Specified illness cover - Irish Life
Untitled - STI - Specified Technologies Inc
C2N - 2016
Window & Door Specifier V - SFS intec
Specialized Magazine for Installers, Specifiers and ... - ISGUS-security
BS8102 and what it means to specifiers Guide - Barbour Product ...
Neurosensory Testing with the Pressure–Specified Sensory Device™
VML Specifier's Manual - Düker GmbH & Co KGaA
Fitness Journal May 2016
Journal
Journal
specifier UPDATE - Accuride
Window & Door Specifier
specified folder - dorii
Window & Door Specifier