Views
3 months ago

Specifiers Journal 2015-2016

Specifiers Journal 2015-2016

PUBLIC BUILDINGS The

PUBLIC BUILDINGS The demolition of the former Café Royal building provided the opportunity to create a dramatic extension addressing the street corner of Hope Street and Cowcaddens Road, allowing the Theatre to celebrate the corner in a fashion prevalent through Victorian Glasgow. The form of the extension is derived from the splendid category A listed auditorium. A new box office and café at stalls level complements new bar facilities at upper levels. To the east is the ‘core’, housing two 17 person lifts, new toilets and an escape stair. Above stalls level the core is repetitive in plan to assist with wayfinding and to breed familiarity with regular patrons. To provide a column free interior the edge structural articulation of the various plan levels plays various roles, cantilevering in one direction towards the free standing middle of the plan, sheltering the ground level approach and finally shaping the roof line expression. Requiring significant depth to carry out these roles, the lateral length of the structural columns is exploited to frame a perimeter of bays around the foyer, enclosed by a stepping ‘in and out’ metal cladding and glazing which wraps the structure and associated acoustically tempered ventilation boxes. Selective improvements were made within the auditorium, including the provision of boxes for wheelchair users and their companions at the rear of the upper balconies, and the reseating of the Stalls and Dress Circle to improve sightlines and minimise restricted view seats. The new foyers provide welcoming and accessible facilities and are an appropriate prelude to the rich Victorian theatre beyond. This significant cultural project has been a fantastic opportunity to create a major new piece of civic architecture. Credits Architect: Page\Park Architects Client: Scottish Opera M&E Consultants: Max Fordham and Partners 120 SPECIFICATION JOURNAL 2015-2016

PUBLIC BUILDINGS Chichester Festival Theatre West Sussex Haworth Tompkins have completed a major restoration and renewal of the Grade 2* listed Chichester Festival Theatre, incorporating a carefully remodelled auditorium, bigger foyer spaces, an improved parkland setting and a new back of house extension. Originally designed as a ‘pavilion in the park’ summer festival venue by the distinguished British architects Powell and Moya, the innovative open stage auditorium was inspired by Tyrone Guthrie’s Festival Theatre in Stratford Ontario and was the UK’s first thrust stage performance space, seating over 1300 people. The theatre’s dramatic, cantilevering concrete structure and lightweight cable-tied roof remain bold architectural statements, but successive piecemeal extensions and alterations since the 1970s had gradually reduced the clarity and legibility of the original concept. The approach has been to restore the parkland setting, clear away all the non-original structures, enlarge the foyer with two new cafe/bar extensions and re-house the back of house facilities within a new extension, complementing Powell and Moya’s rough concrete with an equally dramatic facade of Cor-Ten weathering steel. SPECIFICATION JOURNAL 2015-2016 121