Views
3 months ago

Specifiers Journal 2015-2016

Specifiers Journal 2015-2016

COMMERCIAL Number One

COMMERCIAL Number One Bickerstaffe Square Talbot Road, Blackpool This is a flagship building providing a contemporary, flexible new home for Blackpool Council, which acts an inspiring statement of intent. The integration of the facades with the energy strategy has resulted in an outstanding building which sets new standards for the town and will benefit its regeneration. Overall the £220m Talbot Gateway CBD scheme will create new retail, commercial and community space, along with parking and transport facilities. The 126,000 sq ft office accommodation will create contemporary office space for the council and is designed to meet high energy efficiency and sustainability standards, targeting a BREEAM Excellent rating. The project’s aims for economic sustainability are balanced by its environmental credentials, ensuring that it becomes a scheme that reflects the principles of sustainability in every sense. The 126,000 sq ft, BCO compliant office building, has achieved a BREEAM ‘Excellent’ rating and an EPC ‘A’ rating thanks to a number of environmental and energy saving features, including photovoltaic panels, rainwater harvesting, LED lighting, brise soleil and extensive bicycle stores. The building was awarded British Council Offices (BCO) award 2015 and Energy Efficient Building of the Year 2014. This proposal forms part of the overall redevelopment of the Talbot Gateway area of Blackpool. The proposed BREEAM ‘Excellent’ rated 50 SPECIFICATION JOURNAL 2015-2016

COMMERCIAL development comprises a five storey office building of not less than 85,000 sq ft net internal office floor area, along with ground floor retail and office accommodation and associated plant accommodation at ground and on the roof. To achieve the EPC rating of A the design of the building was thermally modelled and tested to allow the façade design to develop, optimising daylight penetration into the office space whilst the provision of vertical fin solar shading reduces the solar load on the south east and south west façades. Credits Architect: AHR Architects Ltd Client: Muse Developments Owner: Blackpool Borough Council Interior Designer: AHR Occupier: Blackpool Borough Council M&E Engineer: Hannan Associates Project Manager: URS Structural Engineer: Arup Quantity Surveyor: AECOM Professional Service Contractor: Eric Wright Construction SPECIFICATION JOURNAL 2015-2016 51