Views
4 months ago

Specifiers Journal 2015-2016

Specifiers Journal 2015-2016

HOUSING Ceres Cambridge

HOUSING Ceres Cambridge Four new brick ‘pavilions in the park’ are the latest addition to Cambridge City Council’s master plan for the regeneration of the station conservation area. Designed by Pollard Thomas Edwards for developer Hill, the Ceres apartments reflect Cambridge’s robust building tradition. The nearby Victorian station building, Foster’s Mill and silo are the few remnants of the area’s heritage, speaking of longevity and solidity. The brick six-to seven-storey buildings, are designed to be seen in the round. The 150 mixed-tenure flats overlook a new landscaped public space that forms the heart of the development. The challenge was to deliver quality homes and interesting architecture within an existing masterplan. The apartments are carefully planned to respond to their context, with a series of projecting balconies to capture views of the adjacent open space. 80 SPECIFICATION JOURNAL 2015-2016

HOUSING PTE’s sensitive refurbishment of Foster’s Mill is currently underway, reinstating original detailing and inserting 19 new apartments and ground floor retail spaces into the historic structure. Cambridge City Council commissioned a masterplan for the comprehensive redevelopment of the 10-hectare site around Station Road to the south-east of the city centre. The civil and structural engineering services consist of two phases. Phase 1, known as Ceres consists of 4 independent 5-6 storey residential blocks, one with commercial use at ground floor, providing 150 mixed tenure apartments. The 4 blocks sit directly above a basement car park which extends beyond the footprint of the blocks, with the remaining areas at ground floor used to support external landscaping / communal spaces. The project also involves the conversion of the existing Foster’s Mill into residential apartments. Foster’s Mill is a late nineteenth century industrial building classified as a Building of Local Interest. The full façade of the mill is being retained, existing floors removed and a new concrete frame, supported on new piled foundations constructed within the existing building. The upper storeys of the building will be residential, whist the ground floor will be commercial use. We have recently been appointed on phase II, Vesta, consists of 3 new build block residential varying in height from 3-5 storeys in height and provides 137 mixed tenure apartments. The two phases included the creation of new parkland areas. We acted as lead consultant of the design team throughout the design and construction process of the parkland areas. Credits Architect: Pollard Thomas Edwards Client: Hill Residential Photographs: Tim Crocker SPECIFICATION JOURNAL 2015-2016 81