Views
1 week ago

Specifiers Journal 2015-2016

Specifiers Journal 2015-2016

HOUSING Horsted Park

HOUSING Horsted Park Chatham, Kent Horsted Park is a mixed-use, mixed tenure scheme located next to Horsted Way and Fort Horsted (a Nineteenth Century military defense and Scheduled Ancient Monument), Chatham, Medway. Comprising 337 residential units alongside commercial space, the development will create a sustainable environment over 20 acres of land. The site is located two miles south of the town centres of Chatham and Rochester and was previously occupied by Mid Kent College campus. A proportion of the homes have been designated as Extra Care affordable housing for elderly people. The Extra Care building provides 41 one and two bedroom wheelchair accessible apartments and a guest suite. Supporting residential facilities are provided on the ground floor comprising of a dining room, living room, hairdressing salon, craft and hobby room and resident’s garden – the dining room and hairdressing salon will be open to both residents and the general public. Ancillary facilities are also included, comprising of offices, laundry and staff rooms. 82 SPECIFICATION JOURNAL 2015-2016

HOUSING The Extra Care building forms a key pivotal building within the Horsted Park masterplan, providing a ‘marker’ building within the heart of the development and acting as gateway to the smaller scale family house units within phase 1. The building is arranged in a ‘U’ shaped form over 4 storeys. The treatment of the elevations proposes a variety of brick bonding and weatherboard to deliver a modeled appearance to the built form and to give a more individual expression to the dwellings within. A balcony element, achieved with the use of a steel framework, is clad in vertical timber battens to provide a degree of enclosure, topped with a slatted timber hood to articulate the roof profile. The upper floor is articulated with dormer windows within the roof to provide a domestic scale to the accommodation. The marker component of the building; off-set to the ‘U’ shaped main block, provides a sturdy brick counterpoint in architectural treatment. It contains a ‘stand-alone’ dining facility at ground floor that is articulated by a recessed style brick colonnade, highlighted with projecting rhythms of brickwork patterning set against a simple brick facade. Credits Architect: Proctor & Matthews Client: Countryside Properties Contractor: Countryside Properties Planning Authority: Medway Council SPECIFICATION JOURNAL 2015-2016 83