Emma Barrow, Portfolio

emmabarrow

Emma Barrow


Throughout the past three years of studying for a BA (HONS) in Interior Design I have developed

my appreciation for honest materials, construction and refined colour palettes. During this

time I worked at a listed house renovated by Nancy Lancaster and John Fowler. It was here

I discovered that acknowledging and implementing historical references within a design,

helps reinforce design decisions and makes a concept richer and subconsciously inviting.

Designer Contact:

Emma Barrow

07708201176

emmabarrow776@gmail.com

emmabarrow.co.uk

- Emma Barrow

Fonts:

Copperplate | Roboto Mono | Arial

Software:

Adobe Photoshop, InDesign and Illustrator | Rhinoceros

Title:

Barbers Lane

Photography:

Emma Barrow

Product and Inspiration Images:

See reference list p43


Contents

The Hat District - Luton

Site Shadow Study

Inspiration

Materials

Design Massing Experiments

Chosen Massing Study Design - Artist

Building Shadow Study

Key Design Features

Coffee Shop

Coffee Shop Architectural Collage

Glass Dividers

Moving Walls

Lighting

New Barbers Lane, Architectural Collage

Detail Drawings

Bathroom and W.C. Materials

Ground Floor W.C Architectural Collage

Ground Floor Plan

First Floor Plan

Second Floor Plan

Sectional Views

Detail Images

Model Reveal

North Elevation

East Elevation

South Elevation

West Elevation

Exploded Isometric

Image References

1

3

5

7

9

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

25

27

28

29

30

31

33

35

37

38

39

40

41

42


Hat District Site Plan

Proposed Site Sun and Wind Path

LEGEND

JOB CENTRE

HAT HOUSE

HAT WORKS

PROPOSED SITE - 721M²

THE MALL

MAIN PEDESTRIAN ROUTE

OBSCURED RIVER PATH

1

2

3

4

5

This Final Major Project focused on the Luton

‘Cultural Quarter’ which the Hat District sits within.

A site was to be selected for re-development inline

with research acquired about the local area.

This once small town turned hive of industry, provided

seventy years of economic opportunity which encouraged

migration and self-sufficiency. People flocked to the

town for a better life, the town expanded rapidly with

factories, workshops and dwellings. ‘Modern living’

subsequently relocated amenities, houses and workplaces

out of the town centre and areas were left to fall into

decline. Barbers Lane, once located in the centre of this

industry, now sits abandoned, literally written off the map.

Luton Culture are currently undergoing renovations

on three buildings in the Hat District; Hat House,

Hat Works and Hat Factory. These buildings will be

spaces for creative business start-ups who may require

help, flexible work space or workshop equipment.

I have selected a gap site next to Barbers Lane to re-develop.

This building will rejuvenate the once-thriving Barbers

Lane by reviving the values of the past and focusing on

self sufficiency, opportunity and industry. This will be

achieved by a fourth site in the current trilogy of Hat district

buildings; Hat Works, Hat House and Hat Factory. The plot

will enable a collaborative workforce of arts, crafts and

trades and will attract established small customer-facing

businesses, who will create a community. A coffee shop

‘hub’ and usable outdoor space will also attract wider

community engagement.


Site Shadow Study

Due to the site being surrounded with buildings, a site shadow study was required

to determine where the site would get light throughout the day and year.


2

Inspiration Board, Research

1

An example of urban greening, ‘Dubailand’ not yet

complete

1

4

3

5

2

3

An interesting form made from shipping containers,

‘Joshua Tree Residence” by John Walker - USA

Individual shipping containers which provide singular

units / office spaces

4

‘Tesla’ solar roof and combined ‘powerwall’ to enable

an energy+ building

5

Living green wall and sustainable building by Juan

Blazquez - Spain

7

6

A modern take on a creative workspace, Ogilvy

Public Relations Office - Indonesia

8

7

Open courtyard, ‘The Wall House’ by Farm -

Singapore

6

8

Contrasting architecture, ‘Michael Lee-Chin Crystal’

by Daniel Libesking - Canada

I intend to use shipping containers as a basis for the

shape of my building. Using pre-set dimensions will

challenge the design along with the benefits of reusing

an already manufactured item.


1

Reinforced cast concrete - foundations, roof, second

floor, structural first floor & planter seating

1 2 3

2

Weathered reclaimed white oak - stair treads, coffee

shop bar & perimeter fence

Materials

3

Landscaping - Sempervirens (Box) & Rosmarinus

officinalis (Rosemary) - within planter seating

This relatively small 721m² gap site once housed over fourteen units including a straw

hat warehouse, block maker and tailor. Today this is only evident in historical records.

4

Nordic Royal Brass 1mm (uncoated, alloyed with

aluminium) - building cladding

5

4

Currently, this site is void of any historical reference therefore, to me, the importance

of referencing the past was paramount. The reclaimed oak has been selected to

5

Black matt powder coated aluminium and pressed steel -

suggest age. Other materials, especially the brass will develop a weathered patina

all metal components (bar balustrade brackets - natural

establishing an idea of time passing and life. The evolution of the building facade will

aluminium)

help to rejuvenate and establish Barbers Lane back to its vibrancy of over a hundred

years ago.

6

White matt metro ceramic tile 100 x 200mm - bathroom

and toilet area wall tile

6

7

7

Dulux matt emulsion and eggshell in ‘Grey Steel 4’ - all

plastered interior walls and eggshell on timber

8

‘Rough’ sealed polished concrete (with visible pits)-

interior floors

8

Brass NEW Brass 5 years Brass 30 years Brass 50 years


Design Massing Experiments

Starting with the dimensions of a standard container

(2430 x 2590) in a variety of lengths, I created a number

of rectangular cuboids. With these, I created a series of

designs taking inspiration from some of the arts, crafts

and trades for whom the building is designed.


Chosen Massing Study Design - Artist

The ‘Artist’ was selected to push the boundaries of shipping container design, it was my challenge to make the building as dynamic as possible. The

‘Artist’ was the only design to be made by chance, by dropping formed rectangular cuboids over the site, creating an unexpected and interesting

composition. This form was also guaranteed to contrast with the current Luton architecture.

Building Shadow Study

This shadow study, using the selected 1:200 artist design model, shows that the best location for usable outdoor space is to utilise the first floor roof,

and create a roof terrace. This area receives the most sunlight throughout the day.


Key Design Features

The upright container will house the lift and be positioned true north to become a gnomon, an alternative to a clock tower. Two leaning containers will

provide stair access to the first floor and the second floor roof terrace. Large windows will entice passers by, and additional skylights will bathe the central

walkway in light, illuminating the interior.

Coffee Shop

FIRST FLOOR STAIRWELL,COFFEE SHOP, GNOMON AND ENTRANCE COFFEE SHOP, GNOMON, ENTRANCE AND SECOND FLOOR STAIRWELL GROUND FLOOR UNITS, FIRST FLOOR UNITS AND WORKSHOP

In its heyday, the main feature of Barbers Lane was the Coffee Tavern. This building was the hub of the community and would have been the main source

of food for the local workers. Therefore, I also wanted a hub to attract passers by whilst providing refreshments to the buildings craftspeople. The small

leaning container will be the location for this take-away coffee shop. Staff access is via the short staircase located on the east elevation. A cut-out in the

north face will drop to form a bridge between a ramp and the coffee shop enabling wheelchair access. Interior access from the west will be available

through the lift.


Coffee Shop, Architectural Collage

Glass Divider

The ground and first floor interiors will feature ‘units’ which can be used as selling, working and meeting spaces as the trade or craft requires. As the

needs of a graphic designer and artist are very different, I have created adjustable spaces using moveable walls and doors. The glass dividers rotate on

a central pivot allowing any set of two open panels to become a doorway. This bank of dividers will create one side of a central walkway bathed in light

from a skylight partially covered by the first floor.


Moving Walls

The moving walls are made of a softwood frame sandwiched between thin ply and finished with stripwood in varying degrees of thickness, this provides

texture and hanging space to display items. These walls will hang from heavy-duty trolleys which locate within recessed ceiling runners. Flush floor

runners and two additional fixed casters, located on the underside will help with the weight distribution. The doors can be pushed or pulled into location

after the security bolts have been turned.

Lighting

A dropped ceiling allows for concealed plumbing and electrical routing, along with flush ceiling lighting. Warm

white LED strip lights recessed into the ceiling, running perpendicular to the length of each container, reference

its rectangular form. The repetition of the lights suggests movement and space.

SERA LED LIGHTING WARM

WHITE STL137 - 50 X 1500

X 72MM


New Barbers Lane, Architectural Collage

External Wall Detail Drawing


Moving Wall Detail Drawing

Glass Divider Detail Drawing


External Window Detail Drawing

Sundial Detail Drawing


1

White matt metro ceramic tile 100 x 200mm - fitted to the south and

east elevations of area ‘A’, the north elevation and splash-back above

the disabled W.C. sink of area ‘B’, all in a Herringbone pattern with

grey grout

First Floor Plan

2

Walk through shower enclosure by Portland 1200 x 900 x 1950mm -

area ‘A’

3

Frame-less mirror - one fitted to the south elevation in area ‘A’ above

sink and two fitted above the sink in area ‘B’ north elevation

4

Vanity by Design, ‘Andria square black’ rain shower, shower head

and mixer - for shower in area ‘A’ fitted to the east elevation central to

shower base

5

Harbour status matt black (coated brass) wall mounted mixer taps -

one above sink in area ‘A’ and two above sink on the north elevation

and one above disabled W.C. in area ‘B’

6

Stogs floating concrete ramp sink (natural) cast to size - single sink

for area ‘A’, double sink for north elevation and single sink for disabled

W.C. in area ‘B’

Ground Floor Plan

7

Vitra loop R mechanical flush plate, matt black - 7400611 - one fitted in

area ‘A’ and one to each W.C. in area ‘B’

8

Laufen Living square wall hung W.C. - 820435 - one fitted in area ‘A’

and one to each W.C. in area ‘B’

Bathroom and W.C. Materials

The materials chosen for these areas echo the buildings materials including

the polished concrete floor and matt white painted walls. The sinks are simple

rectangular cast concrete blocks which reflect the buildings footprint. The

metal elements such as taps, shower and flush plate are matt black coated

brass, mirroring the metal elements in the building materials. The container

shape is also repeated in the metro tiles, tiled in a herringbone pattern as a

reference to past history.


Ground Floor W.C. Architectural Collage - North Internal Elevation

DO NOT MEASURE OFF DRAWING

ALL MEASUREMENTS IN MM

Ground Floor Plan

184M²

LEGEND

STAIRCASE TO SECOND FLOOR

ENTRANCE BRIDGE TO COFFEE SHOP

RAMP TO COFFEE SHOP

GROUND FLOOR ENTRANCE

LIFT SHAFT

COFFEE SHOP

STAFF ENTRANCE TO COFFEE SHOP

UNIT SET UP FOR A CALLIGRAPHER

UNIT SET UP FOR AN ARTIST

STAIRCASE TO FIRST FLOOR

NEW BARBERS LANE

UNIT SET UP FOR A GRAPHIC DESIGNER

UNIT SET UP FOR A SILVERSMITH

WORKSHOP - NO PUBLIC ACCESS

W.C.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

ADJUSTABLE SIZED UNITS

SCALE 1:150 AT PRINTED SIZE


DO NOT MEASURE OFF DRAWING

ALL MEASUREMENTS IN MM

First Floor Plan

91M²

DO NOT MEASURE OFF DRAWING

ALL MEASUREMENTS IN MM

Second Floor Plan

110M²

LEGEND

LEGEND

SUNDIAL MARKINGS FOR GNOMON

1

STAIRCASE TO SECOND FLOOR

1

LIFT SHAFT

2

FIRST FLOOR LIFT CANOPY

2

STAIRCASE TO FIRST FLOOR

3

LIFT SHAFT

3

UNIT SET UP FOR A CERAMICIST

4

SECOND FLOOR LIFT CANOPY

4

UNIT SET UP FOR A TEXTILE DESIGNER

5

GLASS BRIDGE

5

FIRST FLOOR ENTRANCE

6

ROOF TERRACE

6

BATHROOM

7

SEATING AREAS

ADJUSTABLE SIZED UNITS

RAISED LANDSCAPING BEDS

SCALE 1:150 AT PRINTED SIZE

SCALE 1:150 AT PRINTED SIZE


Section A

Section B

Section C

Birds-Eye View

Sectional Views

Section A exposes the longest section, stretching from the coffee shop to the

ground floor W.C.

Section B reveals the second floor stairwell where the open easy-rider treads,

made from reclaimed oak, make for a smooth transition to the roof terrace.

Section C divides the main central boulevard named ‘New Barbers Lane’ as

a renovated and re-imagined Barbers Lane. It was due to the aforementioned

abandoned walkway that this concept was born.


COFFEE SHOP NORTH ENTRANCE

ROOF TERRACE

FIRST FLOOR PLAN PERIMETER FENCE NEW BARBERS LANE

FIRST FLOOR STAIRWELL, OPEN TREAD EASY-RIDER STAIRS

GNOMON CASTING A MIDDAY SHADOW


Model Reveal


North Elevation

East Elevation


South Elevation

West Elevation


Exploded Isometric

Inspiration

Dubailand Image Credit: Dubai Media Office/Twitter

Joshua Tree Residence - dezeen.com

Shipping container offices - shipped.com

Tesla ‘solar roof’ - tesla.com

Living green wall - moderni.co

Ogilvy public relations office - glassdoor.co.uk

The Wall House - archdaily.com

Michael Lee-Chin Crystal - www.archiexpo.com

1

2

3

4

5

6

7

8

Lighting

Sera LED Strip light - maxxled.vn

Bathroom and W.C. Materials

Herringbone patten - nikinikinine.blogspot.co.uk

Shower cubical - bigbathroomshop.co.uk

Mirror - lowes.com

Shower - vanitybydesign.com.au

Tap - drench.co.uk

Sink - stogs.net

Flush plate - victorianplumbing.co.uk

W.C - centralheat.co.uk

1

2

3

4

5

6

7

8

Similar magazines