Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 06

 • Text
 • Alm
 • Lechweg
 • Waldbreitbach
 • Wiedtal
 • Greifensteinschleife
 • Westerwaldsteig
 • Duo
 • Kribkeswandeling
 • Road
 • Rings
 • Silchester
 • Bohemen
 • Riemst
 • Roden
 • Veluwe
 • Bergherbos
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze zesde editie: Bergherbos, Onbekend Veluwe, Roden, Sint-Pietersberg Riemst, Nationale VWF Wandeldag Brecht, SAFF Day, Walk2Gether, Zuid-Bohemen, Silchester, Badbury Rings, Old Thornford Road, Kribkeswandeling Voeren, Limburgs Duo, Westerwaldsteig, Greifenstein-Schleife, Wiedtal, Waldbreitbach, Lechweg, Villander Alm rondweg

Drie dagen langs de

Drie dagen langs de Westerwaldsteig & Greifenstein-Schleife De Westerwaldsteig is vijf jaar jong. In navolging van de Rheinsteig, de Eifelsteig, de Saar-Hunsrücksteig en een hele resem andere “Steige”, werd deze 235 km lange wandelweg uitgetekend tussen Herborn (deelstaat Hessen) en Bad Hönningen (deelstaat Rheinland- Pfalz) aan de Rijn. Van 22 tot 26 mei gingen we met zestien leden van de Merchtemse wandelclub dit groene Duitse middengebergte verkennen. Niet alleen om de Westerwaldsteig te ontdekken maar ook omdat we hier vijfentwintig jaar terug ook al de hele, 120km lange Jubileumweg van het Westerwaldverein hadden bewandeld. Als uitgangspunt voor deze vierdaagse, kozen we voor het uitstekende driesterren hotel Westerwälder Hof in Bad Marienberg, een centraal in het gebied gelegen kuuroord. Over twee deelstaten Op een druilerige en kille donderdagmorgen beginnen we aan onze eerste opdracht: de Westerwaldsteig van Rennerod in Hessen naar Rothenbach in Rheinland-Pfalz, over een afstand van zowat 24km. Om dit praktisch mogelijk te maken, rijden we eerst naar Rothenbach, waar we een wagen parkeren, om dan allen samen verder te rijden naar de start in Rennerod. Met de achtergelaten wagen kunnen de chauffeurs dan ’s namiddags de wagens aan het vertrekpunt gaan ophalen. Startpunt is de parking aan het kerkhof van Rennerod, van waar een toegangsweg (groene W op gele achtergrond) ons na enkele honderden meters op de Westerwaldsteig zelf brengt (groene W op witte achtergrond). Het eerste uur krijgen we overwegend smalle bospaden, tot we de camping aan het meertje “Grosser Weiher” bereiken. Nu volgt een open gedeelte op een zowat vierhonderd meter hoog plateau tot aan de enkele huizen van het plaatsje Dapperich. Hier duiken we in een van de spectaculaire gedeelten van de Westerwaldsteig, namelijk de Holzbachschlucht. Een door het gelijknamig riviertje diep in de rotsen uitgesneden kloof. Het parcours slingert ruim een kilometer lang via brugjes heen en weer door het dal en door het natte weer is enige voorzichtigheid geboden. De Steig maakt nu eerst een omtrekkende beweging rond Gemünden vooraleer, na een lange bosweg, de stad Westerburg te bereiken. De Steig zelf loopt noordwaarts rond de stad maar wij opteren voor de verbindingsweg die door het centrum loopt, kwestie van na de lange 17 km de innerlijke mens te versterken. Na de middag rest ons nog slechts een goede 7km om Rothenbach te bereiken. Die een eeuwigheid duren omdat de boswegen door de aanhoudende regen van de jongste dagen tot een modderige glijbaan zijn geworden. Foto: de bewegwijzering van de Westerwaldsteig is uitstekend, zoals hier bij de Grosser Wolfstein, met eveneens uitleg over de jubileum wandelweg van het Westerwaldverein.

Foto: Burg Greifenstein, die zijn naam geeft aan de gelijknamige “Schleife” wandelweg. © Westerwald Touristik Greifenstein Schleife Vrijdag verkennen we een stuk van de Greifenstein-Schleife, een 36km lange zogenaamde “Wäller Tour” tussen Herborn en het stuwmeer van het Krombachtal. Op beide plaatsen sluit de Greifenstein-Schleife aan op de Westerwaldsteig, zodat een tweedaagse rondwandeling van 68 km tot de mogelijkheden behoort. Wij opteren vandaag voor een rondwandeling van 26 km met vertrek in het dorpje Odersberg. Van op de parking op het dorpsplein dalen we af richting vallei van de Kallenbach tot we de bewegwijzering van de Schleife kruisen (de bewegwijzering is een variante van die van de Westerwaldsteig). Wat verder passeren we de Nederother waterval, door de regen van de voorbije dagen erg gezwollen. Het parcours vandaag is erg afwisselend met bos en velden. Tegen half elf bereiken we het stuwmeer op de Ulmbach, begeleid door een korte hagelbui (is het geen lente?). In het Wirtshaus am Ulmbach kunnen we iets drinken vooraleer de stevige klim richting ruïne van de Lichtenstein burcht aan te vatten. Verder gaat het door de bossen tot we de imposante burcht van Greifenstein zien opduiken, die zijn naam aan deze wandeling gegeven heeft. Wie de tijd er voor heeft, kan in deze burcht het klokkenmuseum bezoeken. Na het middageten laten we de Greifenstein-Schleife achter ons en kiezen voor hoofdwandelweg II, de Rhein- Dill weg, die ons naar het schilderachtige burchtstadje Beilstein voert. Na een namiddagpauze vervolgen we de rustige en overwegend verharde wandelweg II tot ons startpunt Odersberg. Hachenburg en Birkenhof Een zonovergoten zaterdagmorgen. We wisten niet dat dit nog mogelijk was in deze natte en koude lente. De Westerwaldsteig loopt voor de deur van ons hotel en op de 32 km lange rondwandeling van vandaag valt er heel wat te beleven. Het begint al met het Basaltpark (de streek is duidelijk vulkanisch), de Hedwigsturm en het wildpark. Dan volgen de Kleiner en Grosser Wolfstein, imposante formaties van basaltrotsen. Hier passeert ook de jubileumwandelweg van het 125 jaar jonge Westerwaldverein. Hele mooie boswegen brengen ons vervolgens naar een open vlakte bij het dorpje Stangenrod, om dan af te dalen naar de vallei van de rivier de Nister. Na een vallei volgt vanzelfsprekend een klim, die ons beloont met schitterende uitzichten. Langs plankenvloer paden slingert de weg zich naar boven, we wanen ons even in de Hoge Venen.