Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 07

 • Text
 • Wandeldorpen
 • Path
 • Moezel
 • Saar
 • Brecht
 • Maas
 • Westkapelle
 • Polders
 • Hoppeland
 • Granada
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 7de editie: Heerlijk wandelen in de hoogvlakte van Granada en verblijven in een grotwoning, Wandelnetwerk Hoppeland, Wandelen in de Polders, Weekendje Westkapelle, Struinend langs de Maas, Nationale VWF Wandeldag Brecht, SAFF Day 2014, Waar Saar en Moezel samenvloeien, Kennedy-Mars Sittard, Walk2Gether, South West Coast Path, Alpy vzw, Ontdek de 46 Oostenrijkse wandeldorpen.

Kennedy-Mars Sittard -

Kennedy-Mars Sittard - 19 april 2014 Een groepsuitdaging of een persoonlijke overwinning. Op paaszaterdag 19 april 2014 kunt u vanaf 5 uur in de ochtend weer starten aan de uitdagendste wandeltocht der tochten; de Kennedy-Mars Sittard. Uitgebreide informatie kun je vinden op www.kennedymars.org. Dit jaar vindt de 51e editie van dit evenement plaats. Durf jij het aan? Schrijf je dan nu in! Achtergrondinformatie In 1963 beweerde de toenmalige Amerikaanse president Kennedy dat de moderne mens niet meer in staat zou zijn tot “het ongetraind lopen van een afstand van 50 mijl”. Een aantal jongeren uit Sittard bewijzen nog datzelfde jaar het tegendeel. De Kennedy-Mars Sittard is geboren en daarmee de oudste lange-afstands wandeltocht in zijn soort. De Kennedy-Mars Sittard is de oudste Kennedy-Mars van Nederland en behoort met zijn 80 km tot de langste wandeltochten van Nederland. Naast de Kennedy-Mars wordt op dezelfde dag ook de Swentibold-Mars van 40 km en de Mini-Mars van 10 km georganiseerd. Afgelopen jaren waren er hierdoor op Paaszaterdag gemiddeld ruim 5500 Nederlandse- en ± 500 buitenlandse wandelaars op de been. Kenmerkend voor de drie wandeltochten is de goede sfeer. Op steeds meer plaatsen langs de route worden activiteiten georganiseerd, waardoor wandelaars telkens weer worden gemotiveerd om de tocht ook uit te lopen. De Swentibold-Mars van zo’n 40 km, een halve Kennedy-Mars dus, vertrekt om 10 uur. Deze tocht voert eerst door het Land van Swentibold en sluit vervolgens bij Roosteren aan op de route van de 80 km. De Mini-Mars is bedoeld voor met name de basisschooljeugd, maar natuurlijk mag iedereen meelopen. De Mini-Mars van ongeveer 10 km start om 12 uur. Het laatste deel van de Mini- Mars valt de route samen met die van de Kennedy-Mars. De Kennedy-Mars Sittard vindt traditioneel op Paaszaterdag plaats. De komende editie dus op 19 april 2014. De eerste Kennedy-Mars in Sittard werd in 1963 gelopen naar aanleiding van een uitspraak van John F. Kennedy, dat de hedendaagse mens niet meer in staat zou zijn 50 mijl (80 km) binnen 20 uur te kunnen lopen. Dat jaar startten er 11 studenten, waarvan er 10 uiteindelijk de finish wisten te behalen. Afgelopen jaar hebben tijdens de jubileumeditie (50e) 2.906 wandelaars de 80 kilometer mars gelopen. Bij de overige 2 marsen (Swentibold- Mars/40km. en Mini-Mars/10km.) gingen er in totaal 3.734 deelnemers van start. Daarnaast zijn er ieder jaar duizenden toeschouwers op de been om de lopers aan te moedigen en de unieke sfeer van dit evenement te proeven. De route is vlak en verhard en voert door Midden-Limburg en België.

Vertrek en aankomst vinden plaats in de Stads-sporthal te Sittard (Stadswegske 8, 6136 AG). Bij de aankomst in de hal zijn er voldoende zitplaatsen voor publiek en uitlopers. Er spelen “zaate hermeniekes” en voor de jeugd zijn er speciale activiteiten. De intocht van de Mini-Mars en de Swentibold-Mars vallen samen met de binnenkomst van de allereerste wandelaars van de 80 km. De routes zijn met pijlen aangegeven, maar zijn samen met de routekaart ook te vinden op www.kennedymars.org. Daarop ook de rustplaatsen en de horecagelegenheden die langs de route geopend zijn. Wie meer wilt weten over de tochten kan ook terecht op www.kennedymars.org Enige belangrijke gegevens over de 80 km-tocht: Men kan starten op 19 april tussen 5 en 7 uur vanuit de Stadssporthal, gelegen op 400 meter van het station te Sittard. Uiterlijk om 1 uur na middernacht (op 20 april 2014) moet men binnen zijn. Gratis parkeergelegenheid op 200 m van de start. Gratis fruit en brood. Drinken tegen betaling. Geen verplichte rust in de rustplaatsen.