Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 10

 • Text
 • Stubaital
 • Bohemen
 • Blanca
 • Dartmoor
 • Palts
 • Sieg
 • Wiedtal
 • Baerenkopp
 • Eifelsteig
 • Achel
 • Brabant
 • Wal
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 10de editie: Brabantse Wal, Wandelgebied Hamont-Achel, Wandelen en fietsen met GPS, Garmin GPS Gids, Land van Playsantiën, Vrije Vlaamse Wandeldag, Heuvelland4Daagse, SAFF Day, Walk2Gether, Nationale Wandeldag, Eifelsteig, Wäller Tour Bärenkopp, Natursteig Sieg, Palts, Dartmoor, Costa Blanca, Liptov, Zuid-Bohemen, Stubaital.

Wandelen in

Wandelen in Groot-Brittannië lopen door bossen en natuurgebieden maar ook over privégronden. Zolang je op het pad blijft is er niets aan de hand, als je er op privégrond maar goed voor zorgt dat je op het pad blijft, maar ga daar zeker niet eens kijken achter dat bosje of dat muurtje want dat is niet de bedoeling. Vaak zijn er ook trapjes of poortjes waar je over of door moet, of bruggetjes. Deze kaarten zijn verkrijgbaar in boekenwinkels, krantenwinkels en toeristenbureaus. Als je ter plekke bent dan hebben ze altijd de lokale kaarten. De rivier en brug te Dartmeet. avontuur! Terug bergopwaarts naar het pad en we zijn weer op weg naar de auto. Onderweg nemen we nog wat foto’s van planten en dieren én kinderen … De mannen zijn al snel terug aan de auto, maar mijn vriendin en ik genieten nog even om samen te wandelen, dingen te vertellen, want morgen vertrekt ze alweer richting België … Op reis naar Groot-Brittannië De overtocht maken: Met de Eurotunnel (eurotunnel.com) of de ferry (poferries.com) Eens je in Groot-Brittannië bent mag je zeker niet vergeten om ‘links’ te rijden! Voor meer informatie over Groot-Brittannië en verblijfsmogelijkheden ga naar visitbritain.com Voor meer informatie over Devon ga naar www.visitdevon.co.uk Hier vind je ook nog vele tips: visitsouthwest.co.uk/destinations/ devon/ Wandelen in Groot-Brittannië Eerst en vooral ga je een kaart kopen van de regio waar je wilt gaan wandelen, een Ordnance Survey Map (vergelijkbaar met een stafkaart). Je hebt ze in verschillende schalen maar je kiest er best eentje waar je nog duidelijk alles op ziet. Ik koop meestal de Explorer Maps (oranje kaft) en de schaal is daar 1:25 000. Dat wil zeggen dat 4 cm op de kaart 1 km in werkelijkheid is. Het belangrijkste is dat de ‘public footpaths’ er op aangegeven staan. Dit zijn de groene lijnen. Deze publieke voetpaden Voor deze wandeling gebruikte ik de OL28, die van Dartmoor. Deze kaarten kosten ongeveer £8. Je kan ze ook gebruiken om te navigeren met de auto, maar daar heb je wel een navigator voor nodig! Wens je meer informatie over deze kaarten ga dan naar: ordnancesurvey.co.uk/leisure Er is, tot slot, een code die wandelaars volgen: blijf op het pad. Laat niets achter en neem niets mee. Laat poorten/ hekken achter zoals je ze gevonden hebt (meestal gesloten). Veel wandelplezier, tot de volgende keer! Anja x De rit van Brussel naar Two Bridges in Dartmoor is 726 km en volgens Google Maps doe je er 8 u over. Dit is via de M4/M5 combinatie. Het kan ook korter, 682 km en 7u 40 min en dan kom je voorbij Stonehenge, maar dat is via de A303 en ik vind dat een gevaarlijke weg. De megalitische brug: de clapper brug.

Wandelen en Fietsen met de GPS Gps-wandelen, MTB Fietstochten, op schattenjacht met je outdoor gps of wandelroutes maken op je PC, het zijn maar enkele toepassingen die mogelijk zijn met een gps-toestel. Maak kennis met het « moderne wandelen & fietsen», wandelen en fietsen met behulp van de GPS. De tijd is duidelijk niet blijven stilstaan en gelukkig gaat de wandel & fietssport mee op de stroom van de vooruitgang. De interesse voor GPS gebruik is groot, daarom zal GPS4rent.be met workshops, opleidingen, evenementenondersteuning, en dergelijke zich nog meer profileren. Dit reeds na meer dan 7 jaar de specialist te zijn in het verhuren/verkopen van GPS toestellen voor alle outdoor activiteiten die een mens zich maar kan inbeelden. Nood aan opleiding en workshops. Te vaak hebben wandelaars/fietsers de drang een GPS toestel aan te kopen of krijgen ze er eentje als geschenk omdat men sportief is aangelegd, maar ermee werken lukt niet. Een basisopleiding is dan een noodzakelijk iets. Opleidingen zijn er voor beginnende gebruikers als ook voor de meer ervaren gps-gebruikers. Zekerst aan te raden voor hun ook die nog nooit een GPS hebben vast genomen. Het grote voordeel is dat er bij het geven van de opleidingen geen must is dat de deelnemers een eigen GPS heeft. Gps4Rent voorziet in eigen toestellen, als Garmin dealer kunnen wandelaars/fietsers en leden actief lid van wandelclubs aan voordeeltarieven ook GPS toestellen aankopen, dit na het eerst in de praktijk uit te proberen. Niet alleen een theoretische opleiding(basisvaardigheden), maar ook in combinatie met een praktische oefening wordt het GPS gebruik aangeleerd. Voor de gevorderden worden de programma’s zoals Basecamp (bij GARMIN Gratis te downloaden software) toegelicht, en kan men beginnen met het uitstippelen van hun eigen wandelroutes en deze op hun GPS toestel installeren voor gebruik. Bestaande routes downloaden van alom aanwezige websites, deze leren aanpassen enzovoorts, alles wordt tijdens de opleidingen getoond en voldoende in kaart gebracht. Nieuwigheden zoals Cloud, Adventures, ANT+ toestellen komen ruim aanbod. Na de opleiding komt de praktijk: leren wandelen op kompas. Leren volgen van een opgeslagen route, wat doen als de GPS het onderweg laat afweten, geocaches zoeken, diverse mogelijkheden komen aan bod. Tijdens de praktijksessies wordt het nog eens duidelijk dat je wandelen met een Outdoor-GPS gaandeweg moet leren, neem bijvoorbeeld de kompasstijl niet te letterlijk, leer de route interpreteren en kijk af en toe ook eens naar de kaartpagina, zo kan je zien of je inderdaad op de route stapt die je vooraf gepland had. Contacteer ons vrijblijvend via: info@gps4rent.be of per telefoon 013/44.37.25