Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 11

 • Text
 • Heuvellandvierdaagse
 • Day
 • Vulkanen
 • Eifel
 • Baybacjklamm
 • Parijs
 • Otterdal
 • Roovere
 • Vinderhoute
 • Dijleland
 • Ijzervallei
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 11ste editie: De IJzervallei, Omloop van het Dijleland, Fietsen en wandelen tegen kanker, Kastelentocht Vinderhoute, Fort De Roovere, Otterdal, Het Parijs van de insiders, Traumschleife Baybachklamm, Nationale Fiets & Wandeldag Itegem, Walk2Gether, Natuurpark Zuid-Eifel, Wandelen op Duitse vulkanen, SAFF Day, Heuvelland4Daagse.

Traumschleife

Traumschleife Baybachklamm De Baybachklamm staat garant voor avontuur tussen rotsen, water en woud, maar ook voor stilte en ontspannen momenten. De Baybach is een zijrivier van de Moezel. We bevinden ons hier in de Hunsrück, op een 300 km van Brussel. We vertrekken aan het “Portal am Parkplatz Heyweiler” (foto ), gelegen rechts van punt 1 (foto ). We wandelen tegen de klok in verder tot aan de Schmausemuehle. Uitkijkpunten tussen rotsinhammen laten je extra genieten van de heuvelachtige omgeving, zoals deze Hütte met panoramisch zicht op de Schmausemuehle (foto ). Vervolgens wacht je een stukje veldweg dat je een weidse blik op de heuvelende omgeving gunt, voor elk jaargetijde omhult in een ander kleurenpalet. De Traumschleife Baybachklamm wordt aangeduid met een purper, de Saar- Hunsrück Steig met een groen/blauw plakkaat (foto ). De Traumschleife slingert zich vanop de Hunsrückplateau langzaamaan diep naar beneden langs fabelachtige paden doorheen het verderop diep ingesneden Baybachdal (foto ). Maar ook de Hunsrücker leisteen geeft de canyon - eenmalig voor het Duits middelgebergte - die je nadien induikt, een speciale toets. Stalen koorden zijn je enige houvast tijdens de afdaling naar de rivier toe (foto ). Beste tijd om deze rondwandeling te doen is vanaf de lente tot in de herfst, best in een droge periode. Het pad is moeilijk begaanbaar na zware regenval. De klam is bij ijs en sneeuw niet begaanbaar.

Eenmaal op gelijke diepte met de rivier de Baybach is het hier puur genieten van de mooie rustige omgeving (foto ). Iets verderop steken we de rivier over op een houten brug (foto ). Halverwege de rondwandeling kan je culinair Opgelet: op grote stukken van dit parcours is er totaal geen GSM ontvangst, zelfs niet in de Schmausemuehle, omdat je in een diep ingesneden dal zit. Er is wel WiFi aanwezig voor de verblijfsgasten in de Schmausemuehle. Tip: installeer op voorhand de gratis Touren-App Rheinland-Pfalz op je smartphone. Deze biedt je extra informatie, zoals de GPS track en een kaart. Een wandelkaart is niet echt nodig hier, de weg is uitstekend beschilderd. Zoals je ziet heeft deze smartphone geen ontvangst (Kein Netz). Dus best op voorhand het kaartmateriaal en de route inlezen! Dit artikel kwam mede tot stand met Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH. die ons op 3 dagen tijd liet kennismaken met de verlenging van de Saar-Hunsrück Steig, die nu tot bij Boppard aan de Rijn loopt en aansluit op andere lange afstand wegen, zoals de Rheinhöheweg. genieten bij de Schmausemühle. Een vers gevangen forel smaakt hier dubbel zo lekker op het zonovergoten terras. Het tweede luik hebben we niet meer aangevat op deze persreis aangeboden ter ere van de verlenging van de Saar- Hunsrück Steig. Marc Thijs. Meer info op: www.gastlandschaften.de of www.saar-hunsrueck-steig.de Deze wandelweg werd door het Duits Wandelinstituut met 84 punten gewaardeerd en behoord hiermee bij de top 4 van Duitsland. De moeite waard, neem het van ons aan. De rondweg Traumschleife Baybachklamm omvat 10,5 km in totaal. Reken zeker op 4 uur zonder pauze voor dit traject. Het is een vrij zwaar parcours waarbij je meer dan 400 hoogtemeters krijgt te verwerken. Goed schoenwerk en stapbekwaamheid zijn zeker een eerste vereiste: stalen koorden zijn je enige houvast om langs enkele rotsvormige leiformaties af te dalen. Het startpunt in Heyweiler bereik je best door het adres “Dorfstraße, 56290 Heyweiler, Duitsland” in te geven, en daar aangekomen de wegwijzers te volgen naar de hogerop gelegen wandelparkeerplaats. Eetgelegenheid: Schmausemühle im Baybachtal Tel.: +49 6745 270 Website: www.schmausemuehle.de