Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 12

 • Text
 • Jotunheimen
 • Cuneo
 • Bohemen
 • Path
 • Moselsteig
 • Moezel
 • Land
 • Woud
 • Walk
 • Maasvallei
 • Nisse
 • Geraardsbergen
 • Hoeilaart
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 12de editie: Zoniënwandeltocht Hoeilaart, PLUS-Wandeldag Geraardsbergen, Walk2Gether, De bloemendijken rond Nisse, Rivierpark Maasvallei, Terugblik SAFF Walk, Het Zwarte Woud, Sankt Wendeler Land, Droompaden van de Moezel, Moselsteig, The South West Coast Path, Zuid-Bohemen, Cuneo, Nationaal Park Jotunheimen.

De Zoniënwandeltocht is

De Zoniënwandeltocht is een unieke wandeling doorheen het grootste woud van Vlaanderen. Het machtige Zoniënwoud in herfsttinten en het aangrenzend groen is een verplaatsing naar Hoeilaart meer dan waard. De tocht wordt door veel deelnemers dan ook geprezen en in hun jaarlijkse top-10 opgenomen. Wist je trouwens dat het Zoniënwoud op de lijst staat voor erkenning als Werelderfgoed? Wandelen in het Zoniënwoud Eventjes in detail de wandelmogelijkheden overlopen. De 6 km blijft noodgedwongen in Hoeilaart, maar kan deze keer stappen door enkele nieuwe natuurgebieden: het Bemdekensveld werd in oktober 2009 voor het publiek opengesteld. In dit 2,2 ha groot gebied werden nieuwe wandelpaden aangelegd en ook enkele takkenwallen om het natuurlijke van dit gebied maximaal te benadrukken. Ook het Koedalbos komt voor in de wandelomlopen. In dit bos werden in 2008 liefst 12.000 bomen aangeplant in het kader van ‘Kom op tegen Kanker’. Het is nog steeds een jong bos, maar ieder jaar zien de wandelaars het bos meer en meer bos worden. Het Zoniënwoud met ’t Welriekende en de Koninklijke Schenking blijven de natuurtrekkers. Jezus-Eik is het centraal punt van de wandeling en alle afstanden behalve de 6 km komen hier dan ook. Enkele gegevens over het Zoniënwoud: • Het is met 4421 ha het grootste beukenbos van België. • Vanaf het ijzertijdperk tot de heerschappij van Karel de Grote, over de Gallo-Romeinse periode, zorgde het Zoniënwoud voor brandhout en hout voor de bouw van huizen en schepen, was het Zoniënwoud het decor van indrukwekkende jachttaferelen of diende het als schuilplaats voor soldaten die strijd leverden in onze contreien. • De huidige samenstelling van het woud met loofbomen vindt haar oorsprong in de Oostenrijkse tijd (1714-1795). • In het Zoniënwoud zijn beuken van meer dan 200 jaar oud geen uitzondering. De 12 km krijgt een uitbreiding door het Zoniënwoud om in Jezuk-Eik van een verdiende rust op de rand van het Zoniënwoud te genieten. Jezus-Eik dankt zijn ontstaan aan een mirakuleus O.-L.-Vrouwbeeldje, ooit opgehangen aan een oude eik in het Zoniënwoud. Vrome verhalen maakten melding van mirakels, zodat op de plaats van de eik een kleine kapel werd opgericht. Het aantal bedevaarders nam snel toe en in 1650 werd de huidige barokke kerk gebouwd. Jezus-Eik groeide uit tot een kleine bedevaartplaats. Nu is Jezus-Eik nog altijd een gezellig uitstapje waard waarbij de talrijke restaurants zeker ook een rol hebben.

De 18 km maakt een bijkomende lus doorheen het Zoniënwoud om opnieuw Jezus-Eik te bereiken. De stappers kunnen genieten van de beuken, maar ook van het Arboretum en het bosgebied van de Koninklijke Schenking. Deze lus is quasi volledig doorheen het Zoniënwoud. De 24 km trekt via de bosrijke omgeving van de vijvers van Groenendaal eerst naar de Kapel van ’t Welriekende. Onze-Lieve-Vrouw van Welriekende werd aanroepen om bijstand af te smeken tegen koortsaanvallen, doch geleidelijk evolueerde het heiligdom tot een bedevaartsoord waar de jonge meisjes uit de omgeving kwamen bidden om snel een goede echtgenoot te vinden... Vandaar dat het hek vaak getooid was, en nu nog soms, met kousenbanden die ze als offergaven achterlieten. Waar de naam Welriekende vandaan komt is een raadsel. Sommigen vermoeden dat de naam verwijst naar de heerlijke geuren die het bos verspreidt dankzij de goedheid van Onze-Lieve-Vrouw van Welriekende. ook aan de wafelslag op het einde van elk verhaal. Proef dan ook de Nero-wafels na de wandeling ! Geniet op 22 november van het Zoniënwoud in herfsttooi. Datum: Zondag 22 november 2015 Inrichters: De IJsetrippers vzw - B025 Startplaats: Het Groene Dal, Willem Matstraat, 1560 Hoeilaart Openbaar vervoer: via NMBS-halte Hoeilaart gelegen op minder dan 1 km van de startplaats. De Lijn: via de 830 (Machelen-Groenendaal) of de 395 (Leuven-Groenendaal). Halte: Hoeilaart Nero. Afstanden: 6 - 12 - 18 - 24 - 30 km Starturen: vanaf 8 tot 15u Deelnamekosten: Leden van een wandelclub betalen slechts € 1,00 Niet-leden betalen € 1,50 Kinderen tot 14 jaar gratis Bijkomende info: Jacqueline van der Horst Tel: 02 687 42 94 E-mail: ijsetrippers@hotmail.com Website: www.ijsetrippers.be De 24 en 30 km krijgen rond ’t Welriekende een supplementaire lus en kunnen op die wijze maximaal maximaal genieten van talrijke bospaden. De volledige lus is immers in het Zoniënwoud. Net als de 18 betreden de 30 km wandelaars ook de Koninklijke Schenking. Dit is een bosgebied aanleunend bij het Zoniënwoud. Toen Leopold II in 1900 een groot stuk van zijn bezittingen aan de Belgische staat schonk, was dit een onderdeel van deze gift. De voorwaarde was echter dat dit nooit verkocht zou worden en vanaf dan wordt dit gebied beheerd door de Koninklijke Schenking (zo is de naam ook duidelijk). De aanleg van het Geografisch Arboretum werd begonnen in 1902. De oppervlakte is ongeveer 100 hectaren en het telt 460 verschillende soorten bomen (waarvan 305 gebladerde en 155 naaldbomen). Wist je trouwens dat Hoeilaart de Nero-gemeente is. Marc Sleen heeft het oud stationnetje van Hoeilaart gebruikt als thuisbasis voor de woning van Nero. Marc Sleen is bovendien een inwoner van Hoeilaart. En wie aan Nero denkt, denkt