Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 12

 • Text
 • Jotunheimen
 • Cuneo
 • Bohemen
 • Path
 • Moselsteig
 • Moezel
 • Land
 • Woud
 • Walk
 • Maasvallei
 • Nisse
 • Geraardsbergen
 • Hoeilaart
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 12de editie: Zoniënwandeltocht Hoeilaart, PLUS-Wandeldag Geraardsbergen, Walk2Gether, De bloemendijken rond Nisse, Rivierpark Maasvallei, Terugblik SAFF Walk, Het Zwarte Woud, Sankt Wendeler Land, Droompaden van de Moezel, Moselsteig, The South West Coast Path, Zuid-Bohemen, Cuneo, Nationaal Park Jotunheimen.

Wandelen in

Wandelen in Groot-Brittannië The South West Coast Path, met de trein, stoomtrein en de ferry van Exmouth naar Dartmouth Wij wonen aan de monding van de rivier de Exe. Vandaar de naam Exmouth. Er is ook een rivier die de Dart noemt: de stad aan de monding van deze rivier is dus Dartmouth. En daar gingen we naartoe op een warme en bewolkte 21e juli. Een dagje vrijaf is voor ons een kans om te gaan verkennen. Na ons ‘full English breakfast’ in een lokaal hotel, nemen we de trein naar Paignton. Dit is de ‘gewone’ trein, en als we vergelijken met België is dit de lokale versie van de NMBS, de ‘First Great Western’. Het duurt ongeveer anderhalf uur voor we in Paignton aankomen. We reizen dan ook eerst in noordelijke richting langs het Exe estuarium langs de kant van Exmouth naar Exeter en dan moeten we ook helemaal weer langs de andere kant van het Exe estuarium terug zuidelijk reizen. Want de trein kan het water niet oversteken en moet dus langs Exeter om. Wel leuk eigenlijk om eens niet zelf te moeten rijden met de auto,en je te ontspannen tijdens de trip! Dus we zien Exmouth van de andere kant van het water terwijl we door Starcross en Dawlish rijden. In Dawlish zijn ze nog steeds volop bezig om die wand die zo zwaar beschadigd werd in februari 2014 te verstevigen! Onze locomotief noemt ‘Hercules’ De oven Zicht op zee We genieten van prachtige vergezichten over het estuarium en de zee terwijl de trein langsheen het landschap raast, aan de ene kant groen en heuvels, met huizen en bomen, aan de andere kant de zee! Aangekomen in Paignton, zien we meteen dat het station voor de stoomtrein net naast het station van de gewone trein ligt. We gaan er dan ook meteen op af om te weten wanneer de volgende stoomtrein vertrekt. We hebben nog even de tijd om snel een lunch te gaan eten, ‘fish and chips’! Dat was lang geleden, lekker! Terug in het station kopen we onze tickets, ferry inbegrepen! We zijn goed op tijd op het perron om de stoomtrein even te inspecteren. De brokken steenkool zijn zo groot als tennisballen! TUT TOOOT! De steenkool-tennisballen! Wat een leuke trein zeg, en met compartimenten, net zoals vroeger! Ik waan me al Agatha Christie die van Londen naar haar zomerverblijf komt. De trein stopt ook in Greenways, het stationnetje waar je kan afstappen om dan van daar naar haar huis te wandelen, maar wij rijden door tot aan het einde van de lijn, Kingswear. En het huis van Agatha Christie bezochten we vorig jaar al… daarover schreef ik ook een artikel! Hadden we geweten dat het zo simpel was om hier ‘in stijl’ te geraken, dan hadden we natuurlijk ook dan voor de combinatie trein/stoomtrein gekozen. We hebben toen heel veel verkeer gehad en heel wat vertraging opgelopen.

3 dagen wandelen en culinair genieten in het Luxemburgse Müllerthal • Zwerftocht over de mooiste wandelpaden van hotel naar hotel • Verblijf in mooie hotels met uitstekende keuken • Compleet verzorgd; inclusief 3 overnachtingen met diner, ontbijt en lunchpakket • Routeboek met gedetailleerde kaarten • Bagagevervoer van hotel naar hotel van Paridon Natuurtochten Arrangementsprijs € 387,- per persoon Dagafstanden: resp. 14,2 -16,5 en 17,8 km Voor meer informatie over dit arrangement of onze 95 andere arrangementen: VAN PARIDON NATUURTOCHTEN Wessex 17, NL-7551 KB Hengelo, Tel. +31 74 2431804 info@vanparidonnatuurtochten.nl www.vanparidonnatuurtochten.nl Onderweg zien we prachtige landschappen en de rit is eigenlijk redelijk zacht. Aangekomen in Kingswear stappen we dan op de ferry naar Dartmouth. De overzet per ferry duurt geen vijf minuten. Als je dit via de weg zou doen, dan zou je er wel een paar uur over doen denk ik. Er is heel wat activiteit op het water. Niet alleen passagiersferry’s, maar ook auto-overzetboten, leuke zeilbootjes en grote jachten liggen hier aangemeerd. Het is een komen en gaan van kleine motorbootjes die de eigenaars van de gemeerde vaartuigen gebruiken om naar de kade te varen. Elizabethaans huis/pub in Dartmouth de Coast Path maar willen niet te ver gaan want we moeten natuurlijk onze ferry terug nemen en mogen ook de stoomtrein niet missen! Dartmouth Ferry, de mooie kleurrijke huisjes We wandelen wat rond in Dartmouth en ontdekken dat hier heel wat leuke dingen te bekijken zijn. Er zijn leuke winkeltjes, en leuke huisjes, een prachtige B&B op de hoek, leuke steegjes en trappen die ergens naartoe leiden maar waar we niet zo zeker van zijn….We volgen ook even de pijlen van