Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 13

 • Text
 • Gorgg
 • Exeter
 • Wandelwegen
 • Saarland
 • Kaiserstuhl
 • Enderbachtal
 • Rheinsteig
 • Schweiz
 • Liberte
 • Jurassienne
 • Maasgouw
 • Zieuwent
 • Zeeland
 • Gps
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 13de editie: Brugse Ommeland Wandeltrofee, Vlaanderen Wandelt, Wandelroute van het jaar, Wandelen met een GPS, W2G in de Noorderkempen, SAFF Walk, Walk the Lyme, Zeeland, Rondje om de kathedraal te Zieuwent, Wandelroutenetwerk Maasgouw, Échappée Jurassienne, Chemin de la Liberté, Sächsische Schweiz, Rheinsteig, Door het wilde Endertbachtal, Kaiserstuhl, Premium wandelwegen Saarland, Ondergronds wandelen in Exeter, Kent’s Cavern en Cheddar Gorge.

in Londen). En dan is er

in Londen). En dan is er ook nog een heel verhaal over hoe men deze grotten ontdekt heeft en wie ze verder ‘ontgonnen’ heeft. Vele van de stalactieten en stalagmieten zijn beschadigd omdat men in de Victoriaanse tijd met explosieven werkte om de gangen wat groter te maken. Spijtig, want zo zijn er natuurlijk veel van die stalactieten die tienduizenden jaren nodig hebben om te ‘groeien’ beschadigd geraakt. Cheddar Gorge Op anderhalf uur rijden van waar we wonen in de noordelijke richting ligt Cheddar. Dit plaatsje is bekend om zijn kaas maar ook om zijn grotten. We hadden onze tickets op voorhand online gekocht en hier is er meer te doen dan alleen maar de grotten bekijken. Er is ook een museum, een (bovengrondse!) wandeling en een busrit. Dus een drukke dag! grapje ook! En deed het licht uit!! Maar we genieten wel van de fantastische rotsen, de stalactieten, rockpools, en al het andere ondergrondse moois. Na het bezoek aan de eerste grot zijn we ook naar het Prehistorisch Museum geweest, waar een dame ons uitleg gaf over eetbare wilde planten. Ze liet ons proeven van wilde look. Oh, wat een sterke smaak zeg … die moet ik nu toch even gaan wegspoelen met een koffie! (En met cake!) Even later klimmen we de 188 trappen naar boven op de berg om naar de lookout toren te gaan, en dan nog eens 555 trappen om de toren te beklimmen. Maar eenmaal boven worden we beloond met een prachtig panorama: Parkeren doe je langs de hoofdbaan die kronkelt tussen de rotsen, en kost je £5 voor de hele dag, er staat geen automaat, de parkeerwachter weet je wel te vinden! We beginnen meteen met de eerste en grootste grot en met de fototoestellen in de aanslag duiken we de ondergrond in. Dit is op een andere manier georganiseerd en is veel toeristischer. Je gaat zelf rond en blijft op de paden, en je krijgt een gids mee in de vorm van een luisterapparaat waar je zelf het nummer van de grot of display intikt om de bijpassende uitleg te horen. Dit vinden we eigenlijk minder leuk dan die gids in Kent’s Cavern, want die vertelde af en toe nog een Net op tijd denk ik eraan dat het wel leuk zou zijn om hier een geocache te zoeken, dus snel mijn geocache app even geraadpleegd en inderdaad, in het midden van het dorpje ligt er eentje. Maar wacht, in het midden van het dorp ligt een grote rots! Dan ligt deze geocache op die rots! Na een lange, zeer steile en gevaarlijke klim staan we dan op de rots en inderdaad, ik heb de geocache binnen een paar minuten in mijn handen!! Pfieuw! Dat was een klim om nooit te vergeten! Maar nu terug naar beneden, de geitjes hebben er al geen probleem mee, die lopen ons hier gezwind voorbij! Heel voorzichtig dalen we terug af naar de begane grond. Dat was me het dagje wel, eerst ondergronds wandelen, nu bergbeklimmen!

Cheddar is niet alleen bekend om de grotten maar ook om zijn kaas. Cheddar cheese is de Engelse versie van ‘Hollandse kaas’. Omdat Dirk graag kaas eet, zijn we dan naar de kaaswinkels geweest om wat kaas te kopen. We kozen ook de kaas die gerijpt is in de grotten: heel lekker, zeker een aanrader! Cheddar Gorge http://www.cheddargorge.co.uk/ SAT NAV: BS27 3QF Tot de volgende keer, Anja x Extra Informatie Exeter Underground Passages http://www.exeter.gov.uk/index.aspx?articleid=2914 Kent’s Cavern http://www.kents-cavern.co.uk/ 91 Ilsham Rd, Torquay, Devon TQ1