Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 13

 • Text
 • Gorgg
 • Exeter
 • Wandelwegen
 • Saarland
 • Kaiserstuhl
 • Enderbachtal
 • Rheinsteig
 • Schweiz
 • Liberte
 • Jurassienne
 • Maasgouw
 • Zieuwent
 • Zeeland
 • Gps
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 13de editie: Brugse Ommeland Wandeltrofee, Vlaanderen Wandelt, Wandelroute van het jaar, Wandelen met een GPS, W2G in de Noorderkempen, SAFF Walk, Walk the Lyme, Zeeland, Rondje om de kathedraal te Zieuwent, Wandelroutenetwerk Maasgouw, Échappée Jurassienne, Chemin de la Liberté, Sächsische Schweiz, Rheinsteig, Door het wilde Endertbachtal, Kaiserstuhl, Premium wandelwegen Saarland, Ondergronds wandelen in Exeter, Kent’s Cavern en Cheddar Gorge.

Door het wilde

Door het wilde Endertbachtal Een dagtour in de Eifel De Endertbach is een 22km lang, snelstromend beekje, dat hoog boven het Moezeldal nabij het dorpje Höchtsberg ontspringt en in die rivier uitmondt in Cochem. Een groot deel van haar loop wordt de beek begeleid door de Karolingerweg, de hoofdwandelweg nr. 15 van het Eifelverein. De 20km lange tocht tussen Cochem en Ulmen behoort tot de mooiste en meest avontuurlijke van de Eifel. Een bijna even mooi alternatief is na 11km via het klooster Maria Martental naar Kaiseresch te wandelen. we al 60 meter boven de waterspiegel van de Moezel. Het pad wordt alsmaar avontuurlijker. Over soms smalle brugjes gaat het van de ene naar de andere oever van de Endertbach. Af en toe is het oppassen geblazen omdat het rotsachtige pad door de watererosie wat smal geworden is. Zeker bij vochtig weer (en in het scherpe dal is het altijd wat vochtiger) zijn schoenen met een goede grip geen overbodige luxe. Hetzelfde geldt voor wandelstokken. Het “Wilde Enderbachtal”, is een naam die bij heel wat Eifel-wandelaars een glimlach op het gelaat tovert. Want voor de liefhebbers van het genre is die tocht een must. De Karolingerweg loopt van Cochem naar Prüm over een afstand van 74 km. De eerste 20 km tussen Cochem en Ulmen is één van de meest bewandelde paden in de Eifel. Aan de brug over de Moezel in Cochem nemen we de zacht klimmende Endertbachstrasse. Voorbij het stoeltjesliftstation nemen we naar links het < teken van de Karolingerweg. We volgen hier een stijgend pad dat ongeveer parallel loopt met de rijweg. Na een paar kilometers passeren we het hotel Winneburg en wat verder het hotel Weiβmühle. Hier zitten Na langs drie voormalige molens te zijn gewandeld, bereiken we Göbelsmühle. Na zowat 8 km een mooie afspanning & terras waar men iets kan eten en drinken (http://www. goebels-muehle.de). Ons pad vervolgt, meermaals van

Basiskamp Trier aan de Moezel Sla uw basiskamp in de Romeinse stad Trier op en ontdek van hieruit het fiets- en wandelparadijs Vakantieregio Trier. Loop afzonderlijke etappes van de bekende premiumwandelpaden Eifelsteig, Moselsteig en Saar- Hunsrück-Steig of geniet al fietsend van de prachtige rivierdalen van Moezel, Saar, Ruwer, Kyll en Sauer. Tip I: Fietsarrangement „Moezel & Saar per schip en fi ets“: 3x logies/ontbijt, routebeschrijving, kaartmateriaal, boottochten, wijnproeverij en wijnboerenmaaltijd vanaf EUR 194 per persoon. Tip II: ActiefWeken 2016: Wandeltochten met gids rondom Trier: 29-3 tot 2-4 en 20-9 tot 24-9. Trier Tourismus und Marketing GmbH Simeonstr. 55, 54290 Trier Hotline +49 651 978080 www.trier-info.de/nederlands oever wisselend, tot we na 11km op de lokale verkeersweg L100 de zogenaamde Napoleonsbrug bereiken (origineel uit 1725). Even verder komen we aan de zeven meter hoge schilderachtige waterval “Die Rausch”. Hier hebben we twee mogelijkheden (die ik allebei al uitgetest heb). Ofwel volgt men de Karolingerweg verder links klimmend van de Endertbach tot men op de L101 komt (500m hoog) en dan langs het Antoniuskruis en de burchtruïne naar Ulmen en het bekende Ulmener Maar, vlakbij de stad. Ofwel neemt men aan de waterval rechtsaf over een mooi pad langs de Sesterbach tot aan het klooster Maria Martental, amper 500 meter verder. Info:http://www.kloster-mariamartental.de Het oorspronkelijke klooster dateert uit de 13de eeuw maar is nu een modern geheel. De kerk is het bekijken waard en in de kloosterherberg (met terras) kan met iets eten en drinken. Van hier uit kan men de bewegwijzerde wandeling naar Kaisersesch volgen (7,5km), wat de totaalafstand dan op 19 km brengt. Info & documentatie Als kaartmateriaal gebruikten we kaart nr. 23 “Wandergebiet Mosel” van het Eifelverein. Wie voor de variante via Maria Martenthal naar Kaisersesch opteert, kan als extra ook kaart nr. 22 “Kaisersesch” gebruiken. Tussen Ulmen en Cochem is er om het uur een rechtstreekse busverbinding in beide richtingen. De rijtijd bedraagt 40 minuten. Ook tussen Kaisersesch en Cochem is er in beide richtingen een rechtstreekse busverbinding. De rijtijd bedraagt hier 26 minuten. Tijdens deze wandeling logeerden (en aten) we in het rustig gelegen Waldhotel Kurfürst in Kaisersesch. Een wandelvriendelijk hotel, gerund door een Frans-Duits echtpaar. Met een uitstekende keuken en partner van Eifel Tourismus. Info: www.waldhotel-kurfuerst.de Het hotel wordt ook door Transeurope aangeboden in hun brochure “Charming Benelux-Duitsland”. Info: www.transeurope.com/nl-be/home.html Voor alle verdere info over de Eifel kan men terecht op de website www.eifel.info van Eifel Tourismus. Tekst: Gilbert Roels. Foto’s: Marco Rothbrust.