Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 24

 • Text
 • Fietsen
 • Wandelen
 • Wandelkrant
 • Geluveld
 • Canaria
 • Jakobsweg
 • Piemonte
 • Voralberg
 • Boppard
 • Zoom
 • Passendale
 • Classic
 • Bassenge
 • Maastrek
 • Ourthevallei
 • Trappen
 • Fietsdag
Uitgave Herfst 2019 - Editie 24. Nationale Wandel- en Fietsdag te Genk van Gezinssport Vlaanderen - Happen en Trappen - Juridisch advies: fietsen en wandelen: mag je zomaar iemands eigendom betreden? - Met de fiets en de trein in de Ourthevallei - MaasTrek - Jekervallei te Bassenge - Feniks Classic & 60 km van Merchtem - Rondom kaasdorp Passendale - Glühweintocht Geluveld - 75 jaar Bevrijding Bergen op Zoom - Boswachterij Dorst - Wandelen over Duitse en Luxemburgse rotsen - Boppard: wouden, wijnbergen & wandelen - De genieterspaden van het Zwarte Woud - Het adembenemende en onontdekte Voralberg - Wandelen in Piemonte- Jakobsweg te Gran Canaria - Uitneembare Wandelkalender - Ons reisaanbod voor verenigingen - 160 afhaalpunten van de Wandelkrant - Lezersaanbieding 2020 - en nog véél meer!!!

DE JEKERVALLEI! REGIO

DE JEKERVALLEI! REGIO BASSENGE?? Tekst en foto’s: Bennet Berx Wat ik met deze titel wil aangeven is dat bij sommigen onder jullie de Jekervallei een lichtje zal doen branden! Maar diezelfde vallei in de regio Bassenge (Bitsingen in het Nederlands)?? Dat zullen velen misschien niet kennen, of nog niet. Tijd om hier verandering in te brengen. Het is een prachtige, variërende streek. Molens, kastelen, rivieren, valleien, pittoreske dorpen, bossen en velden. Teveel om op te noemen. Onbekend maakt onbemind, dus kan ik alleen maar aanraden om dit prachtige gebied eens te ontdekken. Dat kan al wandelend, maar ook met de fiets. De rivier Jeker is een waterloop van zo’n 55 kilometer lengte en kronkelt zich van in de nabijheid van Waremme (Borgworm) via mooie valleien richting monding in de Maas te Maastricht. Een goede leidraad om het gebied te ontdekken is de ‘Wandel- & Fietsbox Sint-Pietersberg’, een uitgave van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. In het verleden maakte ik al eens gebruik van deze box voor een tocht in de ruime regio van Kanne. Zie hiervoor even bij de Lente & Zomer editie 2018 (Nr. 20) op deze weblink: Wandelkrant.be/archief Via een wandeltocht laat ik jullie kennismaken met een minder bekende regio, namelijk de zone vlak onder onze taalgrens, situerend tussen Kanne (Riemst) en Tongeren. Met de ‘Wandel- & Fietsbox Sint-Pietersberg’ ga ik je een route beschrijven bestaande uit zowel gemarkeerde alsook niet gemarkeerde wandelpaden. Startplaats is het mooie Moulin du Broukay, één van de zeven startplaatsen van deze wandelregio, voorzien van parking en infobord met overzicht van de plaatselijke wandelingen. Het is ook een plaats om na de inspanningen te verpozen voor een hapje/drankje in de oude molen.

Onder een stralende hemel en de rugzak op vertrek ik vanaf de parking de groene en oranje markering volgend. Na zo’n 400 meter splitsen beide routes zich. De oranje gaat verder via verharde weg, maar ik opteer om af te buigen en de groene route te volgen al klimmend over een grof grindpad. Doorheen een klein bosje bereik ik het plateau met rechts van mij velden en akkers en een weids zicht. Aan mijn linkerzijde bereik ik de Toren van Eben-Ezer. Een echte blikvanger. Het is het levenswerk van één man, Robert Garcet. Hij ontwierp de toren en bouwde het eigenhandig op tussen 1951 en 1965. In en onder de toren bevindt zich een museum, het ‘Musée du Silex’. Ik blijf nog even op het plateau mijn tocht vervolgen. Verderop buigt de groen gemarkeerde tocht zich links af het dal in. Ook de gele wandellus tref ik hier. Mijn volgende bakens. Na het dwarsen van de weg tussen het Vlaamse Zichen en het Waalse Wonck wandel ik over onverharde en kiezelpaden doorheen velden. Rechts zie ik de Sint-Pietersberg van Maastricht, maar ook een mergelgroeve. Het wemelt hier trouwens van de groeven. Mergel en cement zijn daarvan de gewonnen materialen. Op mijn pad over dit plateau tref ik ook een boerderij en verschillende kruisbeelden, enkelen zelfs gehavend! Tijd om af te zakken naar Bassenge over mooie holle wegen. Op de banken van Le petit Lourdes is het tijd om te rusten, het is een processiepark. Deze Lourdesgrot, een getrouwe kopie van de echte, werd ingezegend in 1889 en trok bedevaartgangers tot ver uit het omringende buitenland, en met name mensen die de middelen niet hadden om naar het 1200 km verder gelegen “echte” Lourdes te reizen. Ik passeer de dorpskern van Bassenge. Een herdenkingsmonument van de oorlog en de Jeker kom ik hier tegen. Dit wil zeggen dat ik in het dal ben. Er wacht me nu een beklimming naar de andere kant van deze vallei. Dat is de regio tussen de Jeker, en ten oosten het Albertkanaal en de Maas. Onder de spoorweg door vervolg ik mijn tocht. De gele markeringen zijn hier wederom aanwezig, na een stukje ongemarkeerde tocht. Het begint weer bergop te gaan aan de rand van dit dorp alvorens in de groene natuur terecht te komen. Verschillende gemarkeerde wandellussen zijn hier aanwezig, ook lussen vertrekkende vanaf andere startplaatsen. Een stukje smal bosgebied langsheen de spoorweg nodigt uit om mijn gele route te verlaten. Het is een vlakke zone die plaatselijk wilde begroeiing kent, maar mooi en toch vrij goed toegankelijk is (zie foto op volgende pagina). Na iets meer dan een kilometer door dit smal stukje natuur parallel lopend aan de spoorweg, is het tijd om wederom te klimmen naar het plateau. Boven aangekomen tref ik mijn intussen vertrouwde gele markering weer aan, samen met andere kleuren van routes. Nogmaals weidse zichten over velden en de vallei staan me te wachten. Hier en daar enkele verlaten bomen. Een licht glooiende verkeersarme verharde weg brengt me naar de ‘Côteau du Tunnel’, waar de spoorweg een tunnel induikt.