Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 24

 • Text
 • Fietsen
 • Wandelen
 • Wandelkrant
 • Geluveld
 • Canaria
 • Jakobsweg
 • Piemonte
 • Voralberg
 • Boppard
 • Zoom
 • Passendale
 • Classic
 • Bassenge
 • Maastrek
 • Ourthevallei
 • Trappen
 • Fietsdag
Uitgave Herfst 2019 - Editie 24. Nationale Wandel- en Fietsdag te Genk van Gezinssport Vlaanderen - Happen en Trappen - Juridisch advies: fietsen en wandelen: mag je zomaar iemands eigendom betreden? - Met de fiets en de trein in de Ourthevallei - MaasTrek - Jekervallei te Bassenge - Feniks Classic & 60 km van Merchtem - Rondom kaasdorp Passendale - Glühweintocht Geluveld - 75 jaar Bevrijding Bergen op Zoom - Boswachterij Dorst - Wandelen over Duitse en Luxemburgse rotsen - Boppard: wouden, wijnbergen & wandelen - De genieterspaden van het Zwarte Woud - Het adembenemende en onontdekte Voralberg - Wandelen in Piemonte- Jakobsweg te Gran Canaria - Uitneembare Wandelkalender - Ons reisaanbod voor verenigingen - 160 afhaalpunten van de Wandelkrant - Lezersaanbieding 2020 - en nog véél meer!!!

Vanaf hier is er weer

Vanaf hier is er weer een ongemarkeerd stukje route dat geleidelijk aan via kiezelwegen omhoog gaat in de richting van een verlaten (niet toegankelijke) groeve. Ter hoogte van de afrastering van deze groeve ga ik links om over veldwegen stilletjes aan de vertrekplaats terug op te zoeken. Dat is nog iets meer als drie kilometer verwijderd. Maar grotendeels naar beneden, omdat ik hier op het plateau sta. Intussen geniet ik zoveel mogelijk van de panorama’s in de buurt. Aan de rand van een weide met nieuwsgierige koeien wacht er een afdaling via een smal veld/bospad. Hier komt weer de oranje wandelroute van bij de startplek de gele vervoegen. De weelderige begroeiing onderweg naar beneden neem ik er graag bij. Onder in het dal aangekomen dwars ik de N619, een verbindingsweg tussen Eben-Emael en Bassenge. Maar aan de overkant wacht er een verkeersluw pad en de Jeker. Een verhard wandel- en fietspad parallel met deze rivier brengt me terug aan mijn startplek. Een fijne tocht van zo’n 14 kilometer is het resultaat. Tevreden zet ik me neer op het terras om te genieten van een drankje. Nogmaals wil ik jullie deze wandelstreek ten zeerste aanraden. Je kan er de wandelingen combineren hoe je zelf wilt. Handig is dan wel dat je beschikt over de kaarten of de box. Met tochten in Maastricht, Kanne, Bassenge, en nog enkele andere startplekken is dagen wandelplezier gegarandeerd. Veel wandelgroeten, Bennet Weblinks: sintpietersberg.org rlh.be wandeleninlimburg.be/nl/webwinkel/ sint-pietersberg/wandelbox/ gmvloisirs.be/nl/ www.musee-du-silex.be/NL/ nl.wikipedia.org/wiki/Le_petit_Lourdes nl.wikipedia.org/wiki/Bitsingen Start/aankomstplaats: Moulin du Broukay, Chemin de Broukay 8 te 4690 Bassenge. Link van het artikel van Kanne, ook deel uitmakend van de wandelbox. https://indd.adobe.com/view/24ef9ffe- 71bb-447c-9833-df5a2620a064 Het volledige fotoalbum van deze wandeltocht zie je hier: https://wandelkrant.smugmug.com/ Wandelroutes/Bassenge/ TIP: bekijk deze en meer mooie wandelroutes op https://wandelkrant.be/wandelroutes/ Bij elke wandelroute staat er een fotoalbum, nuttige info, GPS track en een kaart. Start/Aankomst

Op de Brabantse Wal worden de herdenkingen en festiviteiten georganiseerd door de Stichting Bevrijding Brabantse Wal. De Stichting Bevrijding Brabantse Wal legt de focus niet alleen op de Tweede Wereldoorlog. Ze vindt het ook belangrijk de lessen van de Tweede Wereldoorlog naar de tegenwoordige tijd te halen. Om dit te bereiken heeft de stichting de volgende doelstellingen: • Herdenken van alle oorlogsslachtoffers – burgers en militairen – die sinds het uitbreken van WO2 en in alle oorlogssituaties en bij vredesmissies daarna in opdracht van onze regering waar ook ter wereld zijn omgekomen of om het leven werden gebracht. • Het onder de aandacht brengen van de Slag om de Schelde. • Onderstrepen van de waarde en het belang van leven in vrede en vrijheid. • Bijdragen aan kennisoverdracht en educatie in basis- en voortgezet onderwijs. • Op- en uitbouwen van internationale contacten die hun oorsprong kennen in WO2. In dit belangrijke herdenkingsjaar worden er weer veel activiteiten ontwikkeld. Kijk voor het volledige programma op; http://www.canadays.nl/ nl/partners/stichting-bevrijding-brabantse-wal/ Dit jaar zal er vooral veel aandacht zijn voor de Slag om de Schelde. De Slag om de Schelde was een militaire operatie in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland van 2 otober t/m 8 november 1944. Met als doel de toegang van de haven van Antwerpen vrij te maken, zodat de haven gebruikt kon worden voor de bevoorrading van de Geallieerden. 75 Jaar Bevrijding Brabantse Wal oktober - november Sommige historici beschouwen het terrein waar de gevechten werden geleverd als de moeilijkste gevechtsterreinen uit de gehele Tweede Wereldoorlog. Aan het eind van het vijf weken durende offensief had het winnende Canadese 1e Leger 41.043 gevangenen gemaakt, maar 12.873 man verloren (gedood, gewond of vermist), waaronder 6.367 Canadezen. De Slag om de Schelde is bij het grote publiek vrijwel onbekend. Als we kijken naar de omvang en impact van deze slag lijkt dat vreemd, maar wel verklaarbaar. Anders dan bijvoorbeeld Market Garden of het Ardennenoffensief spreekt de strijd om de haven van Antwerpen minder tot de verbeelding. 1944 - 2019 Bij de Canadese overheid is inmiddels ook het besef gegroeid dat de Slag om de Schelde beter onder de aandacht moet worden gebracht bij het grote publiek. De Canadese inzet en offers die door Canada werden gebracht rechtvaardigen een grotere aandacht. Ons bewust van onze ereschuld aan Canada, helpen we waar mogelijk om dat doel te bereiken. Een van de vele activiteiten is een wandelroute met als titel: “Bevrijding Bergen op Zoom”. De route loopt langs punten die van belang zijn geweest, of zijn voor de bevrijding en voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Schelde. De route is 14,5 km.