Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 25

 • Text
 • Wandelkrant
 • Maaseik
 • Trail
 • Plassen
 • Heide
 • Primavera
 • Boezinge
 • Wanderland
 • Bourgogne
 • Dijon
 • Bossentocht
 • Toveressentocht
 • Memories
 • Rijn
 • Boppard
 • Castle
 • Wandelt
 • Shortlist
 • Wandelbeurs
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 25ste editie: Kortingsbon van € 4,5 op de inkom van de Fiets en Wandelbeurs Flanders Expo Gent - Shortlist wandelroute van het jaar - Vlaanderen Wandelt - Belvedere Castle - Wandelen in Boppard & Midden-Rijn - War Memories - Toveressentocht - Bossentocht - Dijon: wandelen in en rond het hart van de Bourgogne - Vier dagen door het Bergisches Wanderland - 40 Jaar Nooit Moe Boezinge - La primavera - Vrachelse heide - Wandelen doe je met je vijf zintuigen! Of met je vier…? - Ankeveense plassen - My Hometown - Escapardenne Trail - Wallonië wenkt - Uitneembare wandelkalender - Ons reisaanbod voor verenigingen - 150 Afhaalpunten van de Wandelkrant - Lezersaanbieding 2020 en nog véél meer. Neem deel aan de “Lees & Win” wedstrijd en win een 7-daagse wandelarrangement in de B&B van Refugio Marnes nabij de Spaanse Costa Blanca voor 2 personen op basis van kamer en ontbijt. Middaglunch en avondeten, vlucht H/T en huurauto niet inbegrepen. De winnaars worden op 26 april bekend gemaakt. Hoe kan je deelnemen? Vul het formulier op ommezijde in en stuur het naar ons toe. Geen postzegel bij de hand? Vul dan het formulier in op https://wandelkrant.be/lees-en-win/ en wie weet win jij een onvergetelijke wandelvakantie bij de sympathieke Nederlandse gastheren Richard en Willem van https://www.refugiomarnes.com/ Bekijk hun aanbod van Agriturismo & Casa Rural op pagina 4 en 5 van deze wandelkrant!!!

Wilhelminakanaal

Wilhelminakanaal Klimaatverandering op de Vrachelse Heide Joods kerkhof Toegang Paviljoen Houtse Meer bevinden ons nu op de Oude Bredase Baan, aan deze baan ligt ook het misdadigerskerkhof. Op de site van de Heemkundekring Oosterhout kun je een boekje met de geschiedenis downloaden (zie internetadressen). Aan het einde van de baan komen we aan het Wilhelminakanaal. We wandelen door een woonwijkje en komen weer op de Vrachelse Heide en KP 28. Als je van KP 28 naar KP 26 wandelt kom je nog over een aantal zandverstuivingen. Bij KP 28 vinden we ook de eerste mogelijkheid om te pauzeren n.l. Brasserie Woods (± 10,5 km). Een gelegenheid met een mooi terras en prettig gelegen tegen de Vrachelse Heide aan. We volgen onze route naar KP 27 en vervolgens naar KP 23. We wandelen eerst op het fietspad van de Pannenhuisstraat en duiken wat verder het bos weer in. Middenin het bos ligt de Joodse Begraafplaats van de Joodse Gemeente uit Breda. De begraafplaats is normaal niet open voor bezoekers, maar op dinsdag zijn de beheerders vaak bezig met onderhoud. Groepen kunnen een bezoek aanvragen bij de Joodse Gemeente in Breda via het contactadres. Op de begraafplaats vinden we het oorlogsgraf van Joachim Simon (Schuschu) een jood die vanuit Duitsland naar Nederland was gevlucht en zich ingezet heeft om zoveel mogelijk joden aan deportatie naar de vernietigingskampen te onttrekken. Hij werd in januari 1943 gevangen genomen en opgesloten in de gevangenis in Breda. Hier overleed hij diezelfde nacht. De Duitsers gaven toestemming om hem te begraven op de Joodse Begraafplaats. Op de begraafplaats ligt ook een Joodse Poolse militair begraven, die gesneuveld is in de strijd om West-Brabant. Wat verderop wandelen we langs het Houtse Meer, een oude zandafgraving. Een plas waar niet in gezwommen mag worden, maar te zien aan de afrastering wordt dit toch wel gedaan. Bij KP 23 wandelen we wat verder door het bos naar KP 22. Hier komen we uit bij onze 2e rustmogelijkheid (14,5 km). Het Paviljoen Houtse Meer is een restaurant wat in de natuur is ingebouwd. Van binnen ruim en gezellig en buiten fraaie terrassen. Op dinsdag is het paviljoen gesloten. Na de pauze gaan we naar KP 21 en wandelen langs Landgoed Bergvliet, een mooi aangelegde golfbaan met veel ruimte voor de natuur. Langzaamaan geraken we in het buitengebied en komen onderweg weer een aantal fraaie Brabantse boerderijen tegen op weg naar KP 09. We hebben onderweg zicht op de wijken in Breda-Noord en wat verder in de Stidstraat, richting KP 52, op de kerktoren van Teteringen. Langzaam komen we op het einde van de wandeling met KP 01 en KP 02. Van KP 02 gaan we naar KP 07 en wandelen naar onze parkeerplaats bij het missiehuis.

Internet Adressen Missiehuis van Societas Verbi Divini (SVD): https://www.svdneb.nl/nl/home-3/ Kunstpark De Haenen: http://kunst.dehaenen.nl/ Teteringse Heide : https://nl.wikipedia.org/wiki/Teteringse_Heide Vrachelse Heide : https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrachelse_Heide Misdadigerskerkhof : http://heemkunde-oosterhout.nl/misdadigerskerkhof.htm Brasserie Woods: https://woodsbrasserie.nl/ Joodse Begraafplaats: https://nl.wikipedia.org/wiki/Joodse_begraafplaats_ (Oosterhout) Joodse Gemeente Breda: http://www.joodsbreda.nl/p/p/index.php Joachim Simon : http://www.joodsbreda.nl/p/p/Verhalen.php?flexpag_id=12 Paviljoen Houtse Meer: https://www.hethoutsemeer.nl/ Kan het nog eenvoudiger? Ga naar onze Wandelkrant website https://wandelkrant. be/ en doorblader deze editie. Alle weblinks zijn aanklikbaar en openen zich standaard op een nieuw tabblad. Handig niet? Knooppunten Route: 07 – 08 – 12 – 60 – 62 – 61 – 36 – 11 – 51 – 20 – 25 – 26 – 37 – 39 – 28 – 27 – 23 – 22 – 21 – 09 – 52 – 01 – 02 – 07 (Tot aan de parkeerplaats). Afgelegde afstand 19,1 km Of maak zelf je route op: https://www.visitbrabant.com/nl/routes/wandelen De volgende keer maken we een wandeling bij de Roovertsche Leij In Gorp (Goirle). Tot dan René Luijsterburg http://www.visitbrabant.nl/routes/wandelen#ipkll