Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 25

 • Text
 • Wandelkrant
 • Maaseik
 • Trail
 • Plassen
 • Heide
 • Primavera
 • Boezinge
 • Wanderland
 • Bourgogne
 • Dijon
 • Bossentocht
 • Toveressentocht
 • Memories
 • Rijn
 • Boppard
 • Castle
 • Wandelt
 • Shortlist
 • Wandelbeurs
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 25ste editie: Kortingsbon van € 4,5 op de inkom van de Fiets en Wandelbeurs Flanders Expo Gent - Shortlist wandelroute van het jaar - Vlaanderen Wandelt - Belvedere Castle - Wandelen in Boppard & Midden-Rijn - War Memories - Toveressentocht - Bossentocht - Dijon: wandelen in en rond het hart van de Bourgogne - Vier dagen door het Bergisches Wanderland - 40 Jaar Nooit Moe Boezinge - La primavera - Vrachelse heide - Wandelen doe je met je vijf zintuigen! Of met je vier…? - Ankeveense plassen - My Hometown - Escapardenne Trail - Wallonië wenkt - Uitneembare wandelkalender - Ons reisaanbod voor verenigingen - 150 Afhaalpunten van de Wandelkrant - Lezersaanbieding 2020 en nog véél meer. Neem deel aan de “Lees & Win” wedstrijd en win een 7-daagse wandelarrangement in de B&B van Refugio Marnes nabij de Spaanse Costa Blanca voor 2 personen op basis van kamer en ontbijt. Middaglunch en avondeten, vlucht H/T en huurauto niet inbegrepen. De winnaars worden op 26 april bekend gemaakt. Hoe kan je deelnemen? Vul het formulier op ommezijde in en stuur het naar ons toe. Geen postzegel bij de hand? Vul dan het formulier in op https://wandelkrant.be/lees-en-win/ en wie weet win jij een onvergetelijke wandelvakantie bij de sympathieke Nederlandse gastheren Richard en Willem van https://www.refugiomarnes.com/ Bekijk hun aanbod van Agriturismo & Casa Rural op pagina 4 en 5 van deze wandelkrant!!!

Wandelen in

Wandelen in Groot-Brittannië Rond het sprookjeskasteel Belvedere Castle Op een grijze zaterdag in september besloten we te gaan wandelen. Ik had al heel vaak de wegwijzers naar Haldon Forest zien staan langs de A38 nabij Exeter en we besloten eindelijk om eens te gaan zien of dit een leuke plaats was voor een wandeling. We namen onze picknick mee, de DSLR-camera en met onze wandelschoenen in de auto vertrokken we vol goede moed. Ik had een rustige wandeling in een mooi bos met holle paden en paddenstoelen langs de kant met verre zichten over de Exe estuary in gedachten. Met loofbomen en dennenbomen waar ik de dennengeur kon opsnuiven en waar de frisse wind me vleugels zou geven! Helaas, niets was minder waar! Ja, er waren dennenbomen maar dit was niet de ‘romantische, idyllische’ wandeling die ik voor ogen had. We volgden de wegwijzers en al gauw bleek dat we op een plek van massatoerisme terechtgekomen waren. Twee, neen, drie enorme parkings, waar we bijna geen plaats vonden (en waar we ook moesten betalen) en zeer veel gezinnen met kinderen en honden, fietsen, mountainbikes etc… Niet meteen mijn idyllische rustige wandeling dus. Mijn gezicht sprak boekdelen en al gauw besloten we om verder te rijden. Er moet toch ergens een kleine parking zijn met een paar bomen voor die mooie wandeling. Dan maar de buurt ontdekken per auto! Kan ook leuk zijn! We reden de parking uit en namen de weg die niet terugleidde naar de snelweg, maar verder het binnenland in. Kleine weggetjes, met mooie zichten op de estuary. Vele bochten en plots, een kasteelachtige formatie aan onze rechterkant. Whaaat?? Natuurlijk waren we er al voorbijgereden … Daar wil ik gaan kijken, en wandelen! En ook picknicken want nu had ik natuurlijk al honger. We reden nog even door en vonden een plaatsje om terug te draaien en even later parkeerden we op de parking net voor het kasteeltje. Ooh wat was het hier mooi en rustig. Snel even over de berm gaan kijken en inderdaad, hier stond een kleine picknicktafel en verderop een prachtig gebouw met een tuin en een wandeling! YES!! Na de picknick in het tuintje stapten we naar het kasteel. Dit ligt opmerkelijk hoger en al snel zien we een wegwijzertje met ‘The Walk’. Ja, dat kan dus niet misgaan! Tijdens dit mooie wandelingetje worden we rond het kasteeltje geleid. Het informatiebord aan de parking vertelde ons dat dit ‘Belvedere Castle’ was. En wat een mooie zichten eromheen, en hoe rustig, echt de wandeling die ik wou!! We genoten echt van dit kleine juweeltje, we wandelden onder de bescherming van de bomen. Hoe mooi moet het hier wel niet zijn op een zomerse, zonnige dag. Er stonden heel wat verschillende soorten bomen en planten en het padje was rustiek en aangenaam om over te wandelen.

Eindelijk boven aangekomen staan we dus voor het kasteeltje. We wandelden rond het gebouw en al snel merkten we op dat er maar drie gevels waren, oohh, wat een prachtige constructie zeg. Gewoon subliem. Drie muren, drie deuren, drie torentjes, en vele ramen en zo’n fantastische locatie, bovenop een heuvel, met zicht op de estuary. Ik kan zelfs Exmouth zien! En ook de zon kwam even door de wolken piepen! Wat een geweldige vondst zeg. We genoten dan ook echt van onze kleine wandeling en het feit dat het hier zo mooi en rustig is. Bij thuiskomst zijn we natuurlijk meteen deze locatie gaan opzoeken om wat meer informatie te hebben en wat blijkt, je kan hier overnachten, en je trouwfeest houden, geweldig toch? Belvedere Castle, of ook bekend als Lawrence Castle, werd gebouwd in 1788 en is gelegen op 244 m boven de zeespiegel met panoramische zichten op de Exe vallei en het Devoniaans landschap (zie foto hieronder). Het kasteel kostte indertijd £2000-3000 om te bouwen en het werd geïnspireerd door Shrub Hill Tower in Windsor Great Park. Het monumentaal kasteel kwam in verval en werd in 1994 gerestaureerd door de Devon Historic Buildings Trust. De tijdloze elegantie van de verfijnde architectuur met sierlijk pleisterwerk, gotische ramen en deuren, mahonie vloer en stenen, vrijdragende draaitrappen werd prachtig gerestaureerd en bewaard. De tuinen zijn elke dag van het jaar open voor het publiek en het kasteel is open elke zondagnamiddag en op feestdagen van 14 tot 17 u van Pasen tot september. Hier komen we zeker nog eens terug! Tot de volgende keer Anja xxx Belvedere Castle Higher Ashton, Nr Dunchideock, Exeter, Devon, EX6 7QY http://www.haldonbelvedere.co.uk/ Haldon Forest Park Haldon Forest is gelegen op 15 minuten van Exeter en omvat 3500 aren bosland. Open 364 dagen per jaar en met kilometers aan paden voor wandelaars, lopers, fietsers en paardrijders is er zeker iets voor iedereen. Haldon Forest Park, Kennford, Exeter, Devon, EX6 7XR Reisinformatie Vanuit Folkestone, Eurotunnel is het 4u25min rijden tot aan Haldon Forest Park. Neem zeker ook een kijkje op Anja’s YouTube kanaal Ophelia Talks waar +40 Walking Video’s op je wachten : https://www.youtube.com/playlist?li st=PL4OqcRdj5PUV77L6PvFPaII2k G102RBH6