Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 25

 • Text
 • Wandelkrant
 • Maaseik
 • Trail
 • Plassen
 • Heide
 • Primavera
 • Boezinge
 • Wanderland
 • Bourgogne
 • Dijon
 • Bossentocht
 • Toveressentocht
 • Memories
 • Rijn
 • Boppard
 • Castle
 • Wandelt
 • Shortlist
 • Wandelbeurs
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 25ste editie: Kortingsbon van € 4,5 op de inkom van de Fiets en Wandelbeurs Flanders Expo Gent - Shortlist wandelroute van het jaar - Vlaanderen Wandelt - Belvedere Castle - Wandelen in Boppard & Midden-Rijn - War Memories - Toveressentocht - Bossentocht - Dijon: wandelen in en rond het hart van de Bourgogne - Vier dagen door het Bergisches Wanderland - 40 Jaar Nooit Moe Boezinge - La primavera - Vrachelse heide - Wandelen doe je met je vijf zintuigen! Of met je vier…? - Ankeveense plassen - My Hometown - Escapardenne Trail - Wallonië wenkt - Uitneembare wandelkalender - Ons reisaanbod voor verenigingen - 150 Afhaalpunten van de Wandelkrant - Lezersaanbieding 2020 en nog véél meer. Neem deel aan de “Lees & Win” wedstrijd en win een 7-daagse wandelarrangement in de B&B van Refugio Marnes nabij de Spaanse Costa Blanca voor 2 personen op basis van kamer en ontbijt. Middaglunch en avondeten, vlucht H/T en huurauto niet inbegrepen. De winnaars worden op 26 april bekend gemaakt. Hoe kan je deelnemen? Vul het formulier op ommezijde in en stuur het naar ons toe. Geen postzegel bij de hand? Vul dan het formulier in op https://wandelkrant.be/lees-en-win/ en wie weet win jij een onvergetelijke wandelvakantie bij de sympathieke Nederlandse gastheren Richard en Willem van https://www.refugiomarnes.com/ Bekijk hun aanbod van Agriturismo & Casa Rural op pagina 4 en 5 van deze wandelkrant!!!

Wandelen doe je met je

Wandelen doe je met je vijf zintuigen! Of met je vier…? Blind door Gran Canaria´s botanische tuin Ook de inheemse wilde olijfboom staat in de ranking van TOP klimbomen. Victor (8 jaar) en Nora (10 jaar) zijn broer en zus. Nora is ziende. Victor is blind. Ze komen uit het heuvelachtige Hageland en hebben op Gran Canaria een tweede thuis gevonden. Als geboren avonturiers schrikt geen enkele buitensport hen af. Niet alleen pronken er sporten als skiën, fietsen en muurklimmen op hun indrukwekkende palmares; Nora en Victor beheersen ook de nobele kunst van het bergwandelen! Ze houden vooral van moeilijke paadjes waarbij ze moeten klimmen en over beekjes kunnen springen. Een waterval en gladde, steile hellingen waar je met je natte poep kunt afglijden, zijn voor Nora een meerwaarde. “Hoe vettiger, hoe prettiger”, giert ze het uit als ik haar vraag naar haar “ideale wandeling”. De honden op het Sint-Ana plein. Tijdens hun laatste bezoek aan Gran Canaria werd het bergachtige hart van het eiland geteisterd door zware bosbranden. Zelfs nu, maanden later, ruikt het getroffen gebied nog steeds naar verbrand varkenshaar en mijden sommige wandelaars de schilderachtige paadjes van weleer. Sofie Hendrikx De oude wijk Veguete met prachtige bewerkte oude portalen. Op een bloedhete augustusdag kiest de familie van Nora en Victor dan ook voor een wandeling in het ravijn van Guiniguada, in het noordoosten van Gran Canaria, ver weg van de bosbranden. Deze kloof met zijn torenhoge rotswanden herbergt een weelderige vegetatie die de wandelaars zintuigen

als muziek bespeelt. De naam Guiniguada is een sappige tongbreker die nog uit de tijd van de oerbewoners stamt, van ver vóór de Spaanse conquista. De kers op de taart is de Botanische tuin van Viera y Clavijo. Deze herbergt een labyrint aan paadjes die bezoekers langs de steile rotswanden en door het vruchtbare Guiniguada-ravijn leiden. Op de Canarische eilanden zijn er verschillende hoogteniveaus en tegen de rotswanden van dit ravijn heeft men de planten gegroepeerd die oorspronkelijk elkaars metgezel zijn in de vrije natuur. We starten onze tocht bij het hoogste punt waar een “mirador” oftewel uitkijk, ons een eerste indruk geeft van de dimensie van de tuin. Terwijl wij kijken, klapt Victor in zijn handen om de weidsheid te kunnen inschatten door het luisteren naar de echo. We laten het gekakel van de wereld achter ons en spitsen onze oren voor het lentelied dat de natuur ons biedt. Telkens als we bij de afdaling een splitsing naderen, laten we de keuze aan het lot over. Meestal laten we ons leiden door de zon als ze ons verleidt haar te volgen. Op een warme zomerse morgen wijst het kompas steevast naar het zuidoosten. Als de lieve Victor tijdens de afdaling naar mijn hand zoekt, bied ik hem deze met plezier aan. Victor wandelt het liefst met een “buddy”, aan een handje. Zijn vrije hand zet hij in voor zijn “beschermhouding”. Hij buigt namelijk zijn elleboog en houdt de palm van de arm en hand voor zijn kin op zo’n 20 cm vanaf zijn lichaam. Als ik vraag hoe hij deze afstand inschat, antwoordt Victor dat hij zich inbeeldt een lange Pinokkio-neus te hebben. Als ik erna even google naar “hoe lang is Pinokkio´s neus?”, blijkt dat deze inderdaad 20 cm is. Obstakels als takken en bladeren ketsen af tegen de rug van zijn hand. Tijdens de afdaling zijn we in het thermofiele woud waar de rijke, geurende ondergroei Victor zijn geurreceptoren op volle toeren doen draaien. Ruikend aan planten en bloemen probeert hij samen met zijn zus de inheemse varianten te onderscheiden en te linken aan hun verwanten in hun verre België. Beiden zijn goede leerlingen. Treehugging met de eeuwenoude drakenbomen. De reuzenhagedissen hebben hun thuis in het ravijn.