Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 03

  • Text
  • Karinthie
  • Klosterweg
  • Waldbreitbach
  • Odenwald
  • Wijnbergpaden
  • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze derde editie: Herfstwandeltocht St. Caecillia Beek, Op de sporen van oude wijnbergpaden, Het fabelachtige Odenwald, Ontdek het Kerstdorp Waldbreitbach, Bezinnen op de Klosterweg, Wandelkrant-Special Karinthië

Klosterweg De Klosterweg

Klosterweg De Klosterweg vertrekt vanaf de St. Kastorkapelle te Rengsdorf en eindigt 17 km verderop in Waldbreitbach. Halverwege pauzeren we in Gasthaus Beck. Wandel je even met ons mee?

De Mutter Rosa kapel werd in 2004 gebouwd op de vrij gelegde fundamenten van de Keltische molen in het Fockenbachtal. Georg Flesch pachte deze molen in 1838 en trok er met zijn familie in. Margaretha, de oudste dochter, geboren in 1826, verloor haar moeder al op zes jarige leeftijd. Tien jaar later stierf ook haar vader, zodat ze op 16 jarige leeftijd er alleen voor stond samen met haar 5 jongere zusters. Ze liet neven de molen een kapel bouwen. Daar ze geen dakdekker kon betalen, bleef het dak open. In 1851 trok ze 3 km verderop naar Hausen, waar ze samen met 2 andere gelijkgestemde vrouwen christelijk geïnspireerd leefde. Tien jaar later bouwde ze een klooster, het St. Marienhuis, op de Kapellenberg, neven de Kreuzkapel. In 1863 stemde de bisschop van Trier toe dat ze een orde mocht oprichten. Margaretha koos de naam Maria Rosa van Heilige Josef, en ze kreeg de titel van Moeder als grondlegster van de orde. Met de pauselijke erkenning verkreeg deze gemeenschap de naam “Franziskanerinnen der Allerseligsten Jungfrau Maria von den Englen”. Op 4 mei 2008 werd Moeder Rosa Flesch in de Dom van Trier zalig verklaard. Na de ingelaste bezinnings- en rustpauze aan de kapel vervolgen we onze wandeling door het Fockenbachtal. Na de oversteek van de beek gaat het steil omhoog. Boven aangekomen wandelen we voorbij Ackerhof en zien we neer op Niederbreitbach als we langs door koeien begraasde weiden wandelen richting Clausberg. In de verte zien we nog een ruïne staan. Het wordt steeds maar warmer als we Waldbreitbach naderen langs open velden met mooie vergezichten.