Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 16

 • Text
 • Wandelregio
 • Wandelreportages
 • Kreta
 • Oostenrijk
 • Engeland
 • Frankrijk
 • Duitsland
 • Nederland
 • Belgie
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 16de editie: Wandelinfo België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk en Kreta, Wandelkalender voor Vlaanderen en Nederland tot en met einde april 2017, Woordzoeker van De Puzzelaar, Lezersaanbiedingen Salzburgerland & Moezel All In.

De Voerstreek heeft voor

De Voerstreek heeft voor veel wandelliefhebbers geen geheimen meer. Ook niet voor mij, want ik heb deze streek in het verleden al veelvuldig bewandeld. Toch is iedere ontmoeting met deze regio telkens opnieuw een aangename beleving. De Voerstreek omhelst zes dorpen en zestien gehuchten die tezamen de gemeente Voeren vormen. Het decor is een mooi heuvelachtig gebied met diverse dalen die ontstaan zijn door voornamelijk twee zijriviertjes van de Maas, dat zijn de Voer en de Gulp. Ook de Berwijn is een riviertje dat typerend is voor de streek, maar dan vooral in het lager gelegen dorpje Moelingen. Aan de hand van twee wandelingen geef ik jullie een inkijk in deze prachtige streek. Die wandelingen brengen me ook telkens even de grens over naar het Nederlandse Noorbeek. Als basis voor deze tochten maak ik gebruik van de wandelkaart ‘Voerstreek wandelnetwerk’, een kaart voorzien met wandelknooppunten die eindeloos te combineren zijn. Deze kaart is verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum Toerisme Voerstreek. En voor mijn tweede tocht gebruik ik eveneens deels de Nederlandse wandelkaart ‘Heuvelland West’, die gebaseerd is op ingekleurde routes die overeenstemmen met de gekleurde paaltjes onderweg. Deze kaart is een uitgave van het Nederlandse VVV Zuid-Limburg. Wandelen in de Voerstreek Mijn eerste tocht vat ik aan in het bekendste en ook historisch belangrijkste dorpje van de Voerstreek, namelijk ’s-Gravenvoeren. In dit dorpje tegenover de kerk vind je ook het bezoekerscentrum terug. Wandelknooppunt (KP) 24 is mijn vertrekpunt aan de kerk. Hier situeren zich ook mooie horecazaken die allemaal uitnodigen om te pauzeren, maar ik moet nog vertrekken voor mijn eerste wandeling. Dus straks na het wandelen maar even kennismaken met de plaatselijke horeca. Ik begeef me naar KP 23 en 22 en bereik zo de Koetsweg aan de rand van het dorpje. Van hieruit begeef ik me via een bosachtige holle kasseiweg en de KP’s 34, 35 en 36 bergopwaarts naar het ‘dak’ van deze tocht, op zo’n 170 meter hoogte. Onderweg passeer ik de Kinkenberg, Voerenberg en de Snauwenberg. Boven aangekomen heb ik prachtige panorama’s tot mijn beschikking en vanaf grenspaal 24 loop ik zowaar pal op de grens tussen België en Nederland. Ter hoogte van die grenspaal staat ook aan Bel-

30 e HEUVELLAND4DAAGSE Vier daagse wandeltocht door het heuvelachtige Limburgse landschap rond Vilt – Valkenburg aan de Geul in Nederlands Limburg, veelal over veldwegen en bospaden. Elke dag genieten van de mooie Limburgse natuur, het afwisselende landschap en de gezellige sfeer. Voor meer info: www.heuvelland4daagse.nl Vilt - Valkenburg 10 - 13 augustus 2017 4 dagen wandelen en genieten in het 5 sterrenlandschap van Zuid-Limburg! Ook dit jaar kunnen de wandelaars weer kiezen uit liefst vijf wandelafstanden: 7 – 14 – 21 – 28 – 42 kilometer. De routes zijn gemarkeerd met pijlen en na elke 7 à 8 kilometer is er een rust- en verzorgingsplaats. Na het wandelen is het gezellig genieten van de muziek in het paviljoen en van de heerlijke ontspannen sfeer op en rond het terrein. Een goed moment ook om in een geweldige ambiance te genieten van de verdiende versnapering, gezellig bijkletsen met anderen of te dansen. Wandel je tijdens deze jubileum-editie ook weer mee tijdens de 30 e Heuvelland4daagse van 10 t/m 13 augustus 2017 ? 7 km • 14 km • 21 km • 28 km • 42 km Start dagelijks vanaf café-zaal ‘t Vöske in Berg en Terblijt Bij opgave vóór 15 juni 2017 korting op het inschrijfgeld. Info: +31 436040885 www.heuvelland4daagse.nl en heb je een prachtig uitzicht op de Voerstreek. Verderop kom ik opnieuw een grenspaal tegen, ditmaal nummer 23. Van hieruit wandel ik nog steeds rechtdoor, nu Nederland binnen naar KP 37. Via kleine bosjes, akkers en weiden begeef ik me bergafwaarts naar KP 53. Hier kom ik aan in het Nederlandse dorpje Noorbeek. Loop gerust net als mij even gische zijde van de grens de prachtig gerestaureerde Hoeve de Snauwenberg. Hier vind je ook mooie vakantiewoningen het dorpje binnen, met zijn mooie vakwerkhuisjes, kerkje en leuke horeca. Nadat ik hier een pauze heb ingelast, begeef ik me terug naar KP 53, enkele tientallen meters terug. Nu zal ik voornamelijk terug afzakken naar mijn startplaats in ’s-Gravenvoeren. Via KP 42, 41 en 40 bereik ik het natuurgebied Altenbroek. Vanaf KP 40 ga ik via een draaihekje de weide dwarsen in de richting van KP 35.