Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 16

 • Text
 • Wandelregio
 • Wandelreportages
 • Kreta
 • Oostenrijk
 • Engeland
 • Frankrijk
 • Duitsland
 • Nederland
 • Belgie
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 16de editie: Wandelinfo België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk en Kreta, Wandelkalender voor Vlaanderen en Nederland tot en met einde april 2017, Woordzoeker van De Puzzelaar, Lezersaanbiedingen Salzburgerland & Moezel All In.

Een andere niet te

Een andere niet te missen activiteit is een bezoek aan de stokerij van het Birkenhof in het Nistertal. Perfect in te plannen in een wandeling langs de Westerwaldsteig of een plaatselijk wandelpad. De Birkenhof Brennerei is tot ver buiten het Westerwald en Duitsland bekend om zijn originele en kwalitatieve producten. Wat dacht u van een jenever van zwarte aalbessen of van bier, een Duitse gin of single malt whisky, een hazelnoot- of bosbessen likeur? Om zeker de streek-klassiekers als Westerwälder Kümmel, Westerwälder Obstler en de 56° sterke Basaltfeuer niet te vergeten. Het Birkenhof is tevens een uitgelezen bestemming voor een geleid bezoek met proeverij, men kan er een cursus destilleren volgen, een proeverij-avond organiseren of zelfs in groep zijn eigen gin ontwikkelen op basis van zelf gekozen aromaten. de mooi aangelegde Apothekerstuin (in het stadspark). En na al dat kruidengedoe kan men de dag afsluiten met een (vegetarische) maaltijd op basis van wilde kruiden. Daarvoor, al dan niet verbonden met een cursus kokenmet-kruiden, kan men zich wenden tot Iris Franzen (zie gegevens onder Info verder). Wandelaanbod Twee etappes van de Westerwaldsteig doen Bad Marienberg aan: etappe 7 (Nistertal - Bad Marienberg) en etappe 8 (Bad Marienberg - Hachenburg). Beide etappes zijn eventueel te combineren tot één (stevige) rondwandeling van de stad. Langs Bad Marienberg lopen eveneens grotere wandelroutes. Zoals de Europese wandelweg 1 (van Noorwegen naar de Middellandse Zee) en de Jubileum-wandelweg van het Westerwald-Verein. Een mooie plaatselijke rondwandeling is 17,5 km lange Feuerschleife (de vuurwandelweg). Met vertrek aan het Basaltpark (lavagesteente). Een mengeling van bossen, velden en rivierdalen met het dal van de Nister en de basaltrotsen in het dal van de Zwarte Nister als hoogtepunt. Vulkanisme is het hoofdthema van deze wandeling. Daarnaast is er een aanbod van zes rondwandelingen vanuit de stad: M1 Schorrberg (5km), M2 Wolfstenen & Basaltpark (7km), M3 Zwarte Nister & Basaltpark (6km), M4 natuurgebied Bacher Lay (foto 9) & Pfaffenmal (7km), M5 Marienberger Höhe

WELKOM IN BEERSEL WANDELEN IN BEERSEL: Natuurpracht, rijk historisch erfgoed en heerlijke gastronomie Beersel mag zich gerust een wandelparadijs noemen! Verspreid over onze gemeente zijn er 6 mooie themawandelingen, variërend tussen 2 en 16 kilometer. De wandelingen leiden je langs de mooiste natuurplekjes en de belangrijkste toeristische troeven tijdens een bezoek aan Beersel. DWORPWANDELING ZENNEWANDELING LAMBIEKWANDELING Een topper is de lambiekwandeling, die je kan combineren met een bezoek aan het Bezoekerscentrum ‘De Lambiek’ in Alsemberg. Wie Beersel zegt, denkt onmiddellijk aan lambiekbieren. In het centrum leer je alles over de typische streekbieren van spontane gisting dat nog steeds gebrouwen worden volgens een eeuwenoude traditie. Haal jouw gratis wandelfolders bij de toeristische dienst! Adres: Bezoekerscentrum de Lambiek ● Gemeenveldstraat 1 ● 1652 Alsemberg Meer info: www.toerismebeersel.be & Hölzerstein (10km) en M6 het dal van de Zwarte Nister & Hardter Mühle (10km). Tenslotte zijn er nog drie kleine (1 tot 3 km) Kneipp-therapieroutes (genoemd naar de gelijknamige priester uit Beieren, één van de grondleggers van de natuurgeneeskunde). Info Alle mogelijke informatie over de stad, bezienswaardigheden, accommodatie en wandelen is te vinden op de site www. badmarienberg.de, ook in het Nederlands. Op die site is er onder de rubriek “wandelen” eveneens een link naar de Westerwaldsteig (rechtstreekse site: www.westerwald.nl/ westerwaldsteig/westerwaldsteig.html). Voor algemene info over het Westerwald kan met terecht op de site van de toeristische dienst van Rheinland-Pfalz: www. rijnland-palts.nl (in het Nederlands). Tijdens de reportage verbleven we in het 4**** Wildpark hotel (www.wildpark-hotel.de), een eindje buiten het stadscentrum gelegen. Van dezelfde eigenaars is het eveneens in volle natuur gelegen 3*** Landhotel Kristall (www.landhotel-kristall.de). Wie liever in het centrum verblijft, raden we het gezellige 3*** Westerwälder Hof aan (www.hotel-westerwaelder-hof.de). Alles over kruiden, koken met kruiden, kruidenwandelingen en nog veel meer op Facebook: Iris Franzens Kräuterseite. Alle info over de Birkenhof Brennerei vindt men op www. birkenhof-brennerei.de Gastvrouwen van dienst in het Westerwald: achteraan Kerstin Schmidt (Touristinfo Bad Marienberg), Gaby Frijio (Rheinland-Pfalz Tourismus), kruidenheks Iris Franzen en vooraan Stefanie Klöckner (Birkenhof Brennerei) en Birgit Müller (Touristinfo Bad Marienberg). Tekst & foto’s Gilbert Roels.