Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 16

 • Text
 • Wandelregio
 • Wandelreportages
 • Kreta
 • Oostenrijk
 • Engeland
 • Frankrijk
 • Duitsland
 • Nederland
 • Belgie
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 16de editie: Wandelinfo België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk en Kreta, Wandelkalender voor Vlaanderen en Nederland tot en met einde april 2017, Woordzoeker van De Puzzelaar, Lezersaanbiedingen Salzburgerland & Moezel All In.

vervoerde. En Gabelou is

vervoerde. En Gabelou is een dialectwoord voor douanier. Over het totale traject staan hierover vijftien info-panelen. Het parcours is nu vlak en zeer landelijk, een sterk contrast met de voormiddag. Ofwel lopen we aan de bosrand, ofwel los door weiden en velden. Met een schilderachtige, zonovergoten Loue rechts van ons. Op en neer gaat het om via een asfaltweg een kleine col (281m) te bereiken. Wat daarna volgt is een steil dalende weg over keien en kalktegels. Om zo het dorpje Rennes-sur-Loue te bereiken. Heel landelijk en mooi maar niets te drinken. Een verharde weg leidt naar het 2 km verder gelegen la- Chapelle-sur-Furieuse. Ruw maar gelukkig is het droog. Zo bereik ik na ruim 7 km het dorpje Port-Lesney. Met twee bruggen over de Loue: een half vernielde historische en een “moderne” uit 1940. Het is ondertussen middag, dus tijd om mijn lunchpakket te verorberen. Met de helft van mijn drankvoorraad. Van hier af tot het eindpunt Salins-les-Bains volgt het parcours een gele PR die de naam Chemin des Gabelous draagt. Wat verwijst naar de weg die de Saumoduc volgde, het kanaal dat het zoute water tussen de twee steden van deze etappe Een Furieuse die kurkdroog en dus allesbehalve wild is. De temperatuur is ondertussen opgelopen tot boven de 30 graden, wat me er toe aanzet de laatste kwartliter uit mijn fles op te drinken. Fout, want nu volgt een zachte en dan steile klim met 150 meter hoogteverschil. Gelukkig loopt het zwaarste stuk door het bos, evenals de lichte afdaling naar het onooglijke plaatsje Ornay. Het gaat nu op en af door het bos en daarna beginnen we langzaam te dalen door de wijngaarden. Tot op een asfaltwegje dat de bedding van een oude spoorweg blijkt te zijn “la Voie Verte”. Om zo, uitgedroogd, het kuuroord Salins-les-Bains te bereiken. Het klassieke Grands Hotel des Bains is een heel mooi hotel maar het terras ervan krijgt absolute voorrang met een halve liter Perrier en een halve liter Kronenbourg. En na de douche komt daar nog een Blanche de Namur bovenop, terwijl ik de etappe van de volgende dag bestudeer (zie foto volgend blad bovenaan).

sites langs de échappée te verkennen. In de hoop dat het stopt met regenen en dat we toch de kans zullen krijgen om even te wandelen (wat we in de namiddag dan ook doen). Hoofddoel is het dorp Baumes-les-Messieurs en de bekende “cirque de Baume”, een ovaalvormige rotsformaties van kalksteen (zie foto onderaan). Hier kunnen we eindelijk een stuk wandelen. Eerst door het dorp met de overblijfselen van de keizerlijke abdij. En wat verder, langs het riviertje de Dard, naar de waterval en de grotten. Wie de moeite doet, zoals wij, om de GR59 even te volgen, wordt beloond met mooie uitzichten over het riviertje. Wat opvalt zijn de vele Nederlanders die deze site komen bezoeken, wat alles te maken heeft met een aantal populaire campings in de buurt. Van Salins-les-Bains naar Arbois, hoofdstad van de Vin jaune. Althans… Mijn bagage wordt opgehaald (zoals de vorige dag) en getransporteerd naar Arbois, het doel van deze dag. Op 19 km en met een hoogteverschil van bijna 800 meter voor de boeg. We beginnen zoals gisteren, met een bezoek. Aan het oude zoutwerk van Salins. Een historisch complex dat toont in welke moeilijke en ongezonde omstandigheden de arbeiders hier zout moesten winnen uit de sterk gemineraliseerde rivieren van de Jura. Zout wordt er niet meer gewonnen, al zijn er nog zoutrijke souvenirtjes te koop. Een uurtje later wacht buiten mijn gids van de dag, Florian Spicher, een sportieve medewerker én wandelaar van Jura Tourisme. Maar ondertussen wacht er nog iets anders op ons: een bijna zwarte hemel, even later gevolgd door bliksem en donder en wat later een niet aflatende stortbui. Een kwartier later is het marktplein van Salins herschapen in een zwembad en de regen weet van geen ophouden. Er wachten ons vandaag drie steile beklimmingen (waaronder eentje van 300 m) en evenveel steile afdalingen. In onderling overleg besluiten we niet te starten en met de auto stukken andere interessante Info & documentatie Op de website van de échappée jurasienne vindt men vier uitgewerkte wandelsuggesties. Van een meer gemakkelijk parcours van 4 dagen door de wijngaarden van de Jura, over een 4-daagse bergtocht of een 8-daagse tocht over het eerste deel langs de zoutroute, een 9-daagse tocht langs het laatste deel van de route tot een 1235 Euro kostende volledige tocht over de route (met verblijf in half pension, transport van de bagage, vervoer van de eindstop terug naar de vertrekplaats enz.) Negen locaties op en langs het parcours zijn bereikbaar met de trein. De busmaatschappij Jurago verzorgt zowat een paar honderd verbindingen in de regio (zie www.jurago.fr). De topogids van de route is te verkrijgen via: www.ffrandonnee.fr Men kan de gids ook bestellen via: www.groteroutepaden.be Alle informatie over deze route is te vinden op: www.echappee-jurasienne.fr Gilbert Roels