Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 16

 • Text
 • Wandelregio
 • Wandelreportages
 • Kreta
 • Oostenrijk
 • Engeland
 • Frankrijk
 • Duitsland
 • Nederland
 • Belgie
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 16de editie: Wandelinfo België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk en Kreta, Wandelkalender voor Vlaanderen en Nederland tot en met einde april 2017, Woordzoeker van De Puzzelaar, Lezersaanbiedingen Salzburgerland & Moezel All In.

Bloemendaletocht op

Bloemendaletocht op zondag 5 februari “Beernem die scone”... Men zegt dit wel van Brugge maar Beernem is ook mooi bedeeld door de natuur: bossen, water, parken, kastelen, natuurpunten, kerkwegels, enz. en van dit alles kunnen jullie genieten op zondag 5 februari als jullie komen wandelen in Beernem. Startplaats is de grote zaal De Kleine Beer, C. Maréchalstraat 5, Beernem en men kan starten vanaf 7.30 u. De afstanden zijn 4, 6, 11, 17 en 21 km. Deze tocht komt ook in aanmerking voor de Brugse Ommeland Wandeltrofee. Alle afstanden vertrekken richting St.-Amanduskerk waar op het kerkhof de graven liggen van Hector De Zutter en Ridder Etienne de Vrière (een mooi bouwwerk), beiden bekend uit de film “Zaak De Zutter”. We wandelen langsheen het mooie huis en tuin van de pastoor en iets verderop gaan we de Patershof binnen; een mooi stukje bos dat bijna nog niet is bewandeld. De 11, 17 en 21 km trekken dan doorheen een dreef naar de visput toe, langs de spoorweg bereiken we de Kallemoeiedreef en wandelen dan opnieuw langs het kanaal waar we dan opnieuw de rustpost bereiken. Daarna trekken we naar het Bargepark waar we een klein heuveltje beklimmen om daarna via smalle wegeltjes de marktplaats van Beernem over te steken naar de rustpost. De 11, 17 en 21 km vervolgen hun wandeling beneden langs het kanaal (iets nieuw) en gaan dan richting “Arzlerhof ” (een klein parkje) naar het station toe. Daar wandelen we langs de wallen van Kasteelpark Bloemendale (waar toenmalige burgemeester de Vrière de scepter zwaaide en waar later verschillende ministers gewoond hebben), over de spoorwegbrug naar de rustpost toe. Na een verdiende rustpose en een nog meer verdiend drankje beginnen de 6, 17 en 21 km aan hun laatste kilometers. Dit keer gaan we naar het verlengde van het kanaal en na ongeveer 1 km wandelen we het Natuurreservaat Zuid-Leie in. We keren terug langs rustige wegen en de 21 km maakt nog een lus door rustige dreven naar de laatste rustpost. Het is een wandeling om van te snoepen met véél natuur en ongekende bossen en daarom verwachten we iedereen die van een mooie wandeling houdt. Op alle wandeltochten van de wandelclubs die samen de “Brugse Ommeland Wandeltrofee” organiseren kan je een gratis Wandelkrant bekomen in het startlokaal.

Lattenklieverstocht Sint-Joris-ten-Distel zaterdag 22 april Wandelen in Groot-Beernem staat bij iedere wandelaar met stip genoteerd. In de kleinste deelgemeente, Sint-Joris, is het heerlijk stappen langs het kanaal Gent-Brugge en de grens met Oost-Vlaanderen. Op zaterdag 22 april starten we in de compleet vernieuwde zaal SINJO voor 6 afstanden, variërend tussen 4 en 25 kilometer. Alle afstanden starten aan het Pelderijn, waar ooit recht werd gesproken. Via de majestatische Kooldreef met zijn eeuwenoude eiken gaan we richting het kasteeldomein van de familie de Lanier waar we het privédomein van de laatste burgemeester van Sint-Joris mogen doorkruisen. De 20 en 25 kilometer maken nog een mooie lus die richting Oostveld gaat. Voor hen is er nog een derde stop voorzien, de tweede halte in de kleuterschool van Knesselare. Na deze stop gaan alle afstanden terug naar Sint-Joris. Dit kasteelpark is normaal publiekelijk niet toegangkelijk en wordt alleen voor de wandelclub een keer per jaar open gesteld. De korte afstanden, de 4 en 6 kilometer, maken een mooie lus door Sint-Joris en hebben een tussenstop in de Gemeentelijke vrije basisschool. Daarna zetten ze hun tocht verder langs het kanaal en enkele fraaie wijken om zo terug naar de startzaal te trekken. De 11 kilometer zal, na de doortocht door het kasteeldomein, onmiddellijk richting rustpost in Knesselare trekken. Via weinig bewandelde, maar wondermooie wegeltjes en paadjes gaat het over de provinciegrens heen naar buurgemeente Knesselare waar de rustpost in de kleuterschool in de Kloosterstraat een ideale plaats is om te vertoeven. Via Zeldonk en Langendonk, twee kleine gehuchtjes gaat de 11 km terug naar de startzaal. De langere afstanden van 17, 20 en 25 km beginnen met een lus door Sint-Joris. Hopelijk is Infrabel klaar met zijn werken aan de spoorwegovergang in de Maria-Aaltersteenweg. Dan gaan we via het schitterende, door Natuurpunt beheerde domein De Vaanders, richting Galgeveld om zo terug Sint-Joris binnen te wandelen. Na een pauze in de Vrije Basisschool van Sint-Joris vervoegen zij de 11 km stappers naar Knesselare. De 17 km heeft daar haar tweede stop om terug te keren naar de startplaats. U merkt het, er is voor ieder wat wils. Uiteraard is de kortste afstand ook doenbaar voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Kom gerust genieten van het Lattenklieversdorp, waar u wellicht het beeldje van de Lattenkliever zal kunnen spotten en waar in de vlakbij gelegen kerk een bezoekje aan het 500 jaar oude beeldje van Sint-Joris een must is. Wandelclub Beernem staat garant voor een vlekkeloze organisatie.