Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 17

 • Text
 • Singapore
 • Island
 • Franciscus
 • Eifel
 • Sauerland
 • Friesland
 • Broek
 • Toevlucht
 • Zundert
 • Brabant
 • Wandelvierdaagse
 • Souvenir
 • Butgenbach
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 17de editie: Puzzel & Win met gps4rent.be en De Puzellaar, Moezel All Inclusive wandelvakantie, Afhaalpunten van de Wandelkrant, Rond het stuwmeer van Bütgenbach / Sentier du souvenir, 64e Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn, Brugse Ommeland Wandeltrofee: Door het Brugse Ommeland, 22ste Dwars door Aarsele, 22ste Kermistocht te Ruiselede, Met de Becasine op trektocht, Wandelen in Noord-Brabant - deel 3 Zundert; Wandelen rond de Abdij Maria Toevlucht, Grenspark Kempen~Broek, Onverwacht mooi stukje Friesland, La Primavera wandelvierdaagse, Er even tussenuit in Sauerland, Nationaal park Eifel: nieuw bezoekers- en infocentrum, In de voetsporen van Franciscus, Wandelen in Groot-Brittannië: Burgh Island, Singapore: verrassend wandelen in een groene stadsstaat, Wandelkalender, WalkOn wandelcriterium

22 ste Dwars door

22 ste Dwars door Aarsele op zondag 11 juni 2017 Deze 22e Dwars door Aarsele is een organisatie van Wandelsportvereniging De Molenstappers Ruiselede V.Z.W. Start- en aankomstplaats is de Parochiezaal, Jules Van Ooststraat, 8700 Aarsele. Deze is gelegen in het centrum van Aarsele. Afstanden: 4 - 6 - 9 - 12 - 15 - 20 en 25 km. Aarsele (deelgemeente van Tielt) gelegen tussen Deinze en Tielt, is een landelijke gemeente met talrijke onverharde en verharde kerk-en voetwegels die samen met de rustige landelijke wegen opgenomen zijn in de verschillende wandelomlopen. De deelnemers passeren aan de heel merkwaardige St.Martinuskerk opgetrokken in veldsteen. Terwijl de deelnemers aan de kleinere afstanden de gemeente doorkruisen, trekken de deelnemers aan de grotere afstanden (vanaf 12km) richting de natuurgebieden van de gemeenten Wontergem en Dentergem langs veelal onverharde paden en betegelde paden – deze verharde paden zijn aangelegd met grasdoorgroeitegels en zijn als het ware het handelsmerk van deze recreatieve streek. Deze natuurgebieden hebben een oppervlakte van 1500 ha en zijn doorkruist met talrijke trage wegen veelal afgezoomd met hagen, houtkanten en knotwilgen. Dit merkwaardige valleigebied is als biologisch waardevol ingekleurd met talrijke heel waardevolle stukken natuur met bospercelen, veedrinkpoelen en ook hier en daar een knuppelpad!! De parochiezaal van Wontergem doet dienst als rustpost en de deelnemers aan de grote afstanden (20 en 25km) maken hier een lus in dit prachtig natuurgebied. Naast de parochiekerk St. Agnes van Wontergem (in Neo- Romaanse stijl) staat een beeld van wielerflandrien Lucien Buyse, geboren in Wontergem en winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1926. Er zijn voldoende rustposten voorzien langs het parcours en voor iedere deelnemer is er traditioneel een gratis koffie of frisdrank voorzien met versnapering en er worden ook verse gebakken pannenkoeken voorzien! Wandelaars die kunnen genieten van een wandeling in een lichtgolvende streek met bovendien een prachtige natuur waar het heerlijk vertoeven is, zijn hier zeker op hun plaats. Bovendien staat Wandelsportvereniging De Molenstappers Ruiselede garant voor een goede organisatie en een vriendelijke ontvangst!!

22ste Kermistocht te Ruiselede op zondag 20 augustus 2017. Onder het motto: Wandelen - een feest!!! wordt deze 22ste Kermistocht georganiseerd door Wandelsportvereniging De Molenstappers Ruiselede V.Z.W. De start- en aankomstplaats is de schitterende nieuwe Zaal voor Sport en Spel (op de sportsite), Tieltstraat 46A te 8755 Ruiselede. Er zijn maar liefst 9 afstanden voorzien: 4 - 6 - 9 - 12 - 15 - 20 - 25 - 30 en 35 km en ook zijn er in totaal 6 ruime rustposten voorzien, ook op de kleinste afstanden zijn rustposten voorzien. Ruiselede is bij de fusies van gemeenten in 1977 een zelfstandige gemeente gebleven (5300 inwoners) en wordt ook wel het Molendorp genoemd. Halfweg de 19de eeuw stonden er nog een 12-tal windmolens. Nu nog slechts twee gerestaureerde maalvaardige molens: de Knokmolen en de Hostensmolen, deze laatste zal in werking zijn en kan bezocht worden op dit wandelevenement (rustpost voor alle afstanden). Alle afstanden gaan door het centrum van Ruiselede met het prachtig neogotisch gemeentehuis gebouwd tussen 1873 en 1876 en volledig gerestaureerd in 1995 en 2010 en de O.L.V. ten Hemelopneming kerk in classicistische laat-barokstijl gebouwd (beide gebouwen staan op de lijst van de beschermde monumenten in Vlaanderen). Er kan verder gestapt worden door de kloostertuin van de Zusters van O.L.V. van de 7 Weeën, het gemeentepark met oorlogsmonument, het Polenplein met fontein en een kunstwerk van Jef Claerhout (De Tramweg) en langs de vele voet- en kerkwegels welke de gemeente rijk is. Ruiselede is een landelijke gemeente gelegen in de vallei van de Poekebeek waar de natuur alom tegenwoordig is en waar nog heel veel kleine verharde en onverharde openbare en privaatwegen behouden zijn gebleven en opengesteld zijn tijdens deze wandeltocht. Deze landelijke wegen leiden de wandelaars richting het domein Eendenkooi van de adellijke familie de Formanoir de la Cazerie – een bosgebied met prachtige onderhouden dreven. De deelnemers aan de grotere afstanden trekken verder naar de gemeente Poeke met zijn Waterkasteel in Rococostijl gelegen in een aangelegd park van 56ha die opgenomen is in het parcours, en ook naar de Ruiseleedse parochie Kruiskerke – een eenwegsdorp gelegen in een bosrijk gebied. Ter gelegenheid van deze 22ste Kermistocht zijn er verschillende gratis toegiften voorzien: bier- en kaasproeverij, ijscrème, koffie en frisdrank met versnaperingen, ook zijn de vermaarde Molenstappers-Pannenkoeken te koop. Er is ruime parking voorzien, er is een geschenk voorzien voor wandelclubs vanaf 20 deelnemers – uitreiking om 16u - en wandelclubs welke met een bus komen krijgen gegarandeerd een tegenbezoek. U ziet beste wandelaar, alle afstanden zijn voorzien van een zeer afwisselend parcours en bij alle monumenten is er een infobord voorzien! De talrijke medewerkers van de Molenstappers zullen alle deelnemers hartelijk ontvangen en goed verzorgen!.