Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 17

 • Text
 • Singapore
 • Island
 • Franciscus
 • Eifel
 • Sauerland
 • Friesland
 • Broek
 • Toevlucht
 • Zundert
 • Brabant
 • Wandelvierdaagse
 • Souvenir
 • Butgenbach
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 17de editie: Puzzel & Win met gps4rent.be en De Puzellaar, Moezel All Inclusive wandelvakantie, Afhaalpunten van de Wandelkrant, Rond het stuwmeer van Bütgenbach / Sentier du souvenir, 64e Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn, Brugse Ommeland Wandeltrofee: Door het Brugse Ommeland, 22ste Dwars door Aarsele, 22ste Kermistocht te Ruiselede, Met de Becasine op trektocht, Wandelen in Noord-Brabant - deel 3 Zundert; Wandelen rond de Abdij Maria Toevlucht, Grenspark Kempen~Broek, Onverwacht mooi stukje Friesland, La Primavera wandelvierdaagse, Er even tussenuit in Sauerland, Nationaal park Eifel: nieuw bezoekers- en infocentrum, In de voetsporen van Franciscus, Wandelen in Groot-Brittannië: Burgh Island, Singapore: verrassend wandelen in een groene stadsstaat, Wandelkalender, WalkOn wandelcriterium

huidige gemeentehuis

huidige gemeentehuis verbindt. Op het plein vindt jaarlijks op 15 mei een geweldig volksfeest, de Corsa dei Ceri, plaats. Dan worden de beelden van de drie heiligen van de stad op drie enorme houten kandelaars geplaatst en tijdens een spectaculaire ren door de straten naar het plein gebracht. Een enorm spektakel! In Gubbio zou Franciscus al pratende een bloeddorstige wolf zo ver hebben gekregen zijn aanvallen op dieren en mensen te stoppen. Vanaf de galerij van het Palazzo dei Consoli heb je een fraai uitzicht over de stad en omgeving en binnen vind je een unieke verzameling archeologie uit de oudheid. Niet alleen de Eugebijnse Tafelen (250 v Chr), maar ook bronzen platen met Etruskische en Romeinse inscripties. Italianen zijn trots op hun verleden. In Valfabbricia, dat we weer op weg passeren, wordt elk jaar op de eerste zondag van september, met een groot openluchtspel waaraan vrijwel het hele dorp meedoet, de geschiedenis van deze streek nagespeeld. Als wij het dorp bezoeken, zit iedereen echter voor de televisie omdat het dorp een rol speelt in een van de vele spelprogramma’s op de RAI waar de Italianen zo dol op zijn. Onderweg door het mooiste deel van Toscane, Umbrie en Lazio, verandert het prachtige landschap geleidelijk aan. Naarmate we afdalen naar de kust, waar het warmer is, passeren we achtereenvolgens tabaksplantages, olijfbomen en wijngaarden. Als we Assisi naderen, voor katholieken bijna net zo heilig als Rome, zien we vanuit de vallei al van verre het kasteel en de basiliek waar Franciscus ligt begraven. In dit deel van Italie is men gewoon dat de aarde schudt, zoals vorig jaar rond Perugia. Ook Assisi werd in 1997 zwaar getroffen door een aardbeving, maar is inmiddels volledig gerestaureerd en weer de prachtige stad die jaarlijks door duizenden toeristen wordt bezocht. Samen met honderden ervan betreden we de crypte waar we diepgelovige, vooral oudere mensen zien bidden bij het graf van de heilige. We bezoeken ook de Chiesa Cattedrale San Rufina waar Franciscus werd gedoopt en ook heeft gepreekt. Religieus massatoerisme, zware militaire bewaking en kitscherige souvenirs… het wordt ons allemaal even te veel.

en religie dat je er niet aan ontkomt dat er iets van al die mystiek en spiritualiteit onder je huid kruipt. Daarom gaan we naar de Carceri hermitage, in de heuvels even buiten Assisi, waar we net als Franciscus tot rust en bezinning komen. Hier voel je je echt een met de natuur. Via het prachtige bloemendorp Spello, met meerdere overblijfselen uit de Romeinse tijd en het even fraaie Strongole bereiken we de Valle Santa (Heilige Vallei). Eens was dit dal een enorm meer, maar de Romeinen maakten een ‘lek’ door middel van een tunnel zodat het water kon wegstromen en de vallei droogvallen. Hierdoor ontstond tevens de hoogste door mensen gemaakte waterval van de wereld, de Cascata delle Marmore. Als we afdalen komen we in Greccio, waar in 1223 de eerste levende kerststal door Franciscus, naar wie de huidige paus zich heeft vernoemd, werd gebouwd. Het dorp mag elk jaar duizenden toeristen begroeten die op het dorpsplein de kerstmarkt bezoeken. Daar wordt ook door tientallen figuranten het kerstverhaal nagespeeld. Even buiten het dorp bevindt zich zelfs een echt kerststalmuseum, dat een audiovisuele verbinding heeft met Bethlehem. Je hoeft helemaal geen religieuze motieven te hebben om naar hier te reizen, maar wees gewaarschuwd. Dit gebied is zo doordrenkt van cultuur, geschiedenis, architectuur Het gezegde zegt niet voor niets ‘Alle wegen leiden naar Rome’, want de Via di Francesco, de Via Amerina, de Cammino di San Benedetto, de Cammino Francescano della Marca en de Via Francigena gaan alle naar de Italiaanse hoofdstad en voeren je door het mooiste deel van Umbrië, Lazio, Toscane en Marche. De eeuwenoude pelgrimsroutes lenen zich perfect voor een wandelvakantie. Informatie: www.francescosways.eu. Franciscus van Assisi (1181-1226) wordt vele wonderen toegedacht. Hij zette zich in voor armen en zieken, en moet niets van geld en bezit hebben. Twee jaar voor zijn overlijden zou hij in La Verda de stigmata - de wonden van het lijden van Jezus - zelfs hebben ontvangen. Hij kon praten met de dieren en kreeg in 1224 toestemming van de paus om in Greccio een levende kerststal in te richten. Op die manier konden hij en zijn volgelingen zich nog duidelijker Jezus’ armoede voor de geest halen. Op 16 juli 1228 werd Franciscus heilig verklaard, waarna men begon met de bouw van de San Francesco in Assisi. Het lichaam van Franciscus werd in mei 1230 naar deze kerk overgebracht. Alitalia (www.alitalia.com/nl_be/) vliegt elke dag van Brussel naar Rome, evenals overigens meerdere andere vliegmaatschappijen. Vanuit Rome kunt u in 6 uur met de bus naar La Verna reizen (27-38 euro), met de trein duurt het ruim 7 uur (48-61 euro), terwijl u er met de auto ruim drie uur over doet (auto kunt u huren op het vliegveld). U kunt uw wandelreis het best in mei/juni of september/ oktober plannen.