Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 17

 • Text
 • Singapore
 • Island
 • Franciscus
 • Eifel
 • Sauerland
 • Friesland
 • Broek
 • Toevlucht
 • Zundert
 • Brabant
 • Wandelvierdaagse
 • Souvenir
 • Butgenbach
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 17de editie: Puzzel & Win met gps4rent.be en De Puzellaar, Moezel All Inclusive wandelvakantie, Afhaalpunten van de Wandelkrant, Rond het stuwmeer van Bütgenbach / Sentier du souvenir, 64e Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn, Brugse Ommeland Wandeltrofee: Door het Brugse Ommeland, 22ste Dwars door Aarsele, 22ste Kermistocht te Ruiselede, Met de Becasine op trektocht, Wandelen in Noord-Brabant - deel 3 Zundert; Wandelen rond de Abdij Maria Toevlucht, Grenspark Kempen~Broek, Onverwacht mooi stukje Friesland, La Primavera wandelvierdaagse, Er even tussenuit in Sauerland, Nationaal park Eifel: nieuw bezoekers- en infocentrum, In de voetsporen van Franciscus, Wandelen in Groot-Brittannië: Burgh Island, Singapore: verrassend wandelen in een groene stadsstaat, Wandelkalender, WalkOn wandelcriterium

Rondom het stuwmeer van

Rondom het stuwmeer van Bütgenbach / Sentier du souvenir Een kleine 20 km zuidelijker de Hoge Venen ligt het stuwmeer van Bütgenbach. Onderweg passeer je eerst nog het gehucht Elsenborn, wat bij de oudere generatie wel een belletje doet rinkelen. Voor alle duidelijkheid, we bevinden ons hier in de Oostkantons, het Duitstalige en meest oostelijk stukje van België. Sinds het einde van de 19 de eeuw staat hier een kazerne. Oorspronkelijk gebouwd als een Pruisische kazerne is het momenteel een multinationaal NAVO oefenterrein voor de Belgische, Nederlandse en Duitse troepen. Dit voor zowel oefeningen met vuurwapens, tanks, helikopters als vliegtuigen. En dat merk je meteen als je over de weg rijdt langs de kazerne op. De heirbanen lagen er vroeger beter bij, mijn gedacht. Op het kazerneterrein bevindt zich het Truschbaum Museum dat de geschiedenis van het kamp laat zien, maar ook veel aandacht besteedt aan het Ardennenoffensief, waaronder de mislukte poging van de Duitsers om via de “Elsenborn Ridge” door te breken naar Luik. gemeente Büllingen. Dit ligt helemaal aan het oostelijke einde van het meer, op een goede wandelkilometer van het stuwmeer verwijdert, hierboven uiterst rechts op de kaart. Vijf kilometer verderop komen we aan in Bütgenbach. Hier ligt een kunstmatig aangelegd stuwmeer waarbij in de dam een waterkrachtcentrale stromend water omzet naar elektriciteit. 100% Blauwe energie. Je kan het stuwmeer rondwandelen (10 km) vertrekkende vanaf het zeer toeristische Bütgenbach. Maar dat doen we niet. Wij rijden verder door naar het plaatsje Wirtzfeld, behorend tot de Omdat we vanuit Wirtzfeld starten, kunnen we pauzeren in een van de vele tavernes die Bütgenbach rijk is, en nog een tweede pauze houden met zicht op de stuwdam wat verderop op een mooi zonnig terras. Onderweg kom je ook voldoende zit- en picknickbankjes tegen, als je enkel wenst te picknicken onderweg.

De rondwandeling is 10 km lang en prima aangeduid. Verloren lopen kan gewoonweg niet. In Wirtzfeld vertrekken we vanaf Hotel Taverne Drosson, waar we eerst een koffie dronken in de veranda. Vervolgens wandelen we Wirtzfeld uit de wegwijzer “Rund um den See” volgend. We dalen langzaam af en komen voorbij een informatiebord over de valleien van de Holzwarche en de Warche. Het beeklandschap houdt als een spons het water vast en voorkomt zo hoogwaterpieken in de hoofdrivieren. Via dezelfde weg dalen we terug naar beneden. We slaan links af en lopen zo neven een camping af dat neven het meer gelegen is. Zo naderen we het einde van het 125 hectare groot meer dat een waterinhoud van bijna 11 miljoen kubieke meter bevat. 10 Kubieke meter water per seconde wordt er losgelaten op de schoepen van de waterturbine van het Francis-type, goed voor een jaarproductie van 2,2 miljoen kWh. Via een knuppelpad houden we links aan. We wandelen neven de Warche over een brug richting Bütgenbach verder. Onderweg passeren we nog een chaletpark en bootclub. Aan het Hotel de Lac wandelen we links omhoog Bütgenbach centrum in. We bezoeken even de Kerk en verpozen nadien even bij Pub 24 voor een alternatief bezinningsmoment geïnspireerd door het kunstzinnige vinyl plafond gevormd door oude Lp’s van weleer. Aan de overkant van de dam staat een net geel huisje, met een zeer uitnodigend terras. Wat eensgezind door ons wandelgroepje wordt ingenomen. Na de drankpauze lopen we langs het meer oostwaarts. Dit is het mooiere stuk van de route met bospaadjes, kleine klimmetjes en mooie bosranden tot een knuppelpad aan toe.