Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 18

 • Text
 • Bohemen
 • Moezel
 • Drogo
 • Denemarken
 • Woud
 • Edersee
 • Trail
 • Drongengoedbos
 • Beek
 • Heide
 • Ourdal
 • Houffalize
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 18de editie: Houffalize en omgeving in twee dagen, Het Ourdal in het drielandenpunt, Saff -Day, Walk-On, Brugse Ommeland Wandeltrofee, Plus-Wandeldag, Strijbeekse Heide en Chaamse Beek, HRT Nationale Wandeldag Schinnen en Bergeijk, La primavera, Krabbentocht en Sint Nicolaastocht van De Wandelende Krabben, Nationale wandel- en fietsdag Maldegem, Kleit en Drongengoedbos, Mullerthal Trail, Kellerwald-Edersee, Wandelen in het Zwarte Woud, Ontstressen in Denemarken, Castle Drogo, Levensloop, Wandelagenda, Puzzel, Lezersaanbiedingen Moezel, Tirol en Zuid-Bohemen (Tsjechië).

Zondag 11 december:

Zondag 11 december: Wintertocht in en rond de Strooien Hane De Godelievestappers Ruddervoorde maken zich klaar om de talrijke wandelaars te Loppem met open armen te ontvangen. De start is in het sportcentrum “De Strooien Hane“, A. Van Caloenstraat te 8210 Loppem. De afstanden zijn traditioneel: 5 - 7 - 10 - 13 - 18 - 22 km. De 5 km met rustpost is onder andere voorzien voor G-sporters en kinderwagens. rustpost is gevestigd. Aan de start kan men genieten van het kasteelpark van Loppem als leidraad. Pas op weg en we betreden reeds het adellijke zomerverblijf van de familie Caloen. Het kasteelpark gebouwd tussen 1858 en 1862 werd opgetrokken in een neogotische stijl naar een ontwerp van de Engelse architect Edward Pugin en Jean Bethune, de scheppers van de Vlaamse neogotiek. Het kasteel kende tevens een geschiedenisvolle betekenis. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog verbleef Koning Albert I er met zijn familie. Na de oorlog werd alhier de zogenaamde regering van Loppem gevormd. Maar vandaag genieten we bovenal van het prachtig omliggend park met een romantische landschapstuin in Engelse stijl. Het bevat talrijke merkwaardige bomen en is bekend voor zijn rijke flora. Helemaal achteraan bemerken we enkele omvangrijke zomereiken, sommigen zijn meer dan 300 jaar oud. Het is een waar genoegen om er de aparte herfstgeuren op te snuiven en te genieten van de heerlijke herfstschakeringen die zich tussen de imposante bomen etaleren. Ook het kasteel en de prachtige bijgebouwen zijn een streling voor het oog. Hierna wordt er meer open landschap voorgeschoteld. Enkele veldwegen vormen de aanzet. We wandelen richting het domein Merkemveld waar nabij in het Klokhof een Het landschap siert zich met typische oude witgekalkte hoeves. Het biedt andermaal een kleurige kijk op de herfstsfeer en de nabijgelegen fraaie boszichten. En waar, wat later bij de paters van Zevenkerken te kunnen genieten van een rustpost. We betreden hierna het domein Watermolenvijvers. Een recent domein waarbij het regionaal landschap Houtland en de gemeente Zedelgem aan natuurontwikkeling doen. De watermolenvijver is een diepe zandwinningspuit ontstaan bij het ontwikkelen van de nabij gelegen autosnelweg. De toegang tot de vijver is ten strengste verboden uit veiligheidsoverweging omdat de oevers zeer gemakkelijk afkaveren. Ook hier een hemels mooi stuk natuur met een prachtig zicht op de priorij van Bethanie. Het domein is vrij toegankelijk voor wandelaars en eigendom van de Sint-Andriesabdij van Zevenkerken. Tijdens de middeleeuwen werden de zandgronden in de omgeving van Brugge uitgeput door massale houtkap en overbegrazing. Zo ontstonden uitgestrekte woeste gronden die wastines genoemd werden. De omgeving van Zevenkerken maakte deel uit van het Sint-Andries-veld.

De bosrijke doortrek beëindigen we tenslotte langs de historische hoeve het Vagevier waarna we opnieuw de richting uitdraaien van Loppem om een einde te wandelen aan deze zeer mooie wandeltocht. Meer gedetailleerde info vindt u op: • www.brugseommelandwandeltrofee.be • Facebook.com/brugseommelandwandeltrofee Ruime keuze in lichtgewicht mid en lage wandelschoenen Altijd 10% koRting op álle schoenen en sandalen van Meindl - lowa - Hanwag keen - teva Altijd 10% koRting op álle outdoorkleding Ton Notermans Dr. Philipslaan 25-B Roermond www.tonnotermans.nl