Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 18

 • Text
 • Bohemen
 • Moezel
 • Drogo
 • Denemarken
 • Woud
 • Edersee
 • Trail
 • Drongengoedbos
 • Beek
 • Heide
 • Ourdal
 • Houffalize
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 18de editie: Houffalize en omgeving in twee dagen, Het Ourdal in het drielandenpunt, Saff -Day, Walk-On, Brugse Ommeland Wandeltrofee, Plus-Wandeldag, Strijbeekse Heide en Chaamse Beek, HRT Nationale Wandeldag Schinnen en Bergeijk, La primavera, Krabbentocht en Sint Nicolaastocht van De Wandelende Krabben, Nationale wandel- en fietsdag Maldegem, Kleit en Drongengoedbos, Mullerthal Trail, Kellerwald-Edersee, Wandelen in het Zwarte Woud, Ontstressen in Denemarken, Castle Drogo, Levensloop, Wandelagenda, Puzzel, Lezersaanbiedingen Moezel, Tirol en Zuid-Bohemen (Tsjechië).

in een tunnel loopt.

in een tunnel loopt. Vooral in het voorjaar is dit gebied het bekijken waard. De weilanden staan vol bloemen, langs de beekranden bloeien het speenkruid en de boterbloemen en al het struikgewas staat in bloei. Het laatste stukje wandelen we langs de Groot Heiveltse Beek en komen uit bij het buurtschap Dassemus. In dit buurtschap is een wijngaard waar de druiven groeien voor een witte wijn. We krijgen nu een klein stukje langs de Bredase Weg naar KP 83. Als we afslaan en weer het onverharde pad induiken zien we aan de rechterzijde het oude Brabantse landschap: boompartijen afgewisseld met weilanden omzoomd door struweelheggen en tussendoor stromen de beken. We lopen een stukje langs de Groote of Rode Beek door een houtsingel op weg naar buurtschap Ginderdoor. In een prachtig gerestaureerde boerderij vinden we de dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch met daarbij het boerderijterras Bij Toontje Schoen. Hier kun je niet uitgebreid eten, maar wel genieten van een heerlijk biertje uit de dorpsbrouwerij. Zie voor informatie de internetadressen. We gaan na de pauze op het boerderijterras naar KP 82, daarna naar KP 84 en naderen de grens met België. Bij KP 21 komen we op de smokkelroute richting KP 81, op 200 meter ligt de Pannenkoekenboerderij Het Smokkelaartje. Hier hebben ze een uitgebreide lunchkaart. Bij KP 81 staan we bij de Goudberg met het Goudbergven (Patersmoer) een plaats die altijd tot de verbeelding heeft gesproken, vele verhalen uit het verleden gaan over de Goudberg. Een legende verhaalt over een schat die verborgen is op de Goudberg, maar er is niet bekend waar hij ligt. Een ander verhaal gaat over een beroemde smokkelaar die hier dood geschoten is door kommiezen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De smokkelaar verkleedde zich altijd als vrouw en had de bijnaam Klaveren Vrouwke. Er loopt een pad langs het ven gedeeltelijk op het paraboolduin, gedeeltelijk langs de oevers en heeft een lengte van ongeveer 2 kilometer en kan als extraatje gewandeld worden. Na KP 81 maken we ons op voor de laatste etappe en wandelen terug de heide op via KP 92 naar KP 96. We kunnen nog een laatste keer genieten van de verschillende kleuren op het mooie heideveld. Bij KP 96 gaan we rechtsaf naar de parkeerplaats en ik hoop dat u genoten heeft van deze wandeling. Tot de volgende keer, René Luijsterburg Overzicht Internet Adressen: Alle onderstaande adressen kan je terugvinden in het artikel op wandelkrant.be/editie18 Toeristische Informatie in Noord-Brabant: https://www.visitbrabant.nl/nl Wandelknooppuntennetwerk: https://www.visitbrabant.nl/nl/routes/wandelen Strijbeek: https://nl.wikipedia.org/wiki/Strijbeek Foto’s Strijbeek en omgeving: http://www.breda-en-alles-daaromheen.nl/rondje-strijbeekse-heide-in-beeld.htm Strijbeekse Heide: http://www.galder-strijbeek.nl/NatuurRecreatie/Natuurgebieden/Strijbeekseheide.aspx Landgoed Hondsdonk : https://nl.wikipedia.org/wiki/Hondsdonk

Landgoed Valkenberg: https://nl.wikipedia.org/wiki/Valkenberg_(Gilze) http://www.cubra.nl/tilburgsdialect/pierrevanbeek2/heemkunde261valkenberggilze.htm Chaamse Beek : https://nl.wikipedia.org/wiki/Chaamse_Beek https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/chaamse-beek/over-dit-natuurgebied Chaam: https://nl.wikipedia.org/wiki/Chaam Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch: http://www.pimpelmeesch.nl/ Boerderijterras Bij Toontje Schoen: http://toontjeschoen.tonschoenmakers.nl/ Pannenkoekenboerderij Het smokkelaartje: https://hetsmokkelaartje.jimdo.com/ Goudberg: http://www.galder-strijbeek.nl/NatuurRecreatie/Natuurgebieden/Goudberg.aspx Enkele filmpjes over het gebied: https://www.youtube.com/watch?v=gBLpz-DkBFo https://www.youtube.com/watch?v=F7IgRdmttoY https://www.youtube.com/watch?v=UUSAxQsHi10 https://www.youtube.com/watch?v=TFDqtv1TWGI Heb je een of meerdere edities van de Wandelkrant ooit gemist? Lees dan alle 832 pagina’s na op wandelkrant.be/archief of scan deze QR-code: