Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 18

 • Text
 • Bohemen
 • Moezel
 • Drogo
 • Denemarken
 • Woud
 • Edersee
 • Trail
 • Drongengoedbos
 • Beek
 • Heide
 • Ourdal
 • Houffalize
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 18de editie: Houffalize en omgeving in twee dagen, Het Ourdal in het drielandenpunt, Saff -Day, Walk-On, Brugse Ommeland Wandeltrofee, Plus-Wandeldag, Strijbeekse Heide en Chaamse Beek, HRT Nationale Wandeldag Schinnen en Bergeijk, La primavera, Krabbentocht en Sint Nicolaastocht van De Wandelende Krabben, Nationale wandel- en fietsdag Maldegem, Kleit en Drongengoedbos, Mullerthal Trail, Kellerwald-Edersee, Wandelen in het Zwarte Woud, Ontstressen in Denemarken, Castle Drogo, Levensloop, Wandelagenda, Puzzel, Lezersaanbiedingen Moezel, Tirol en Zuid-Bohemen (Tsjechië).

AVONTUURLIJK WANDELEN IN

AVONTUURLIJK WANDELEN IN LUXEMBURG Müllerthal Trail Bij de Vlamingen en Nederlanders is de streek algemeen bekend als Klein Zwitserland. Het gebied in het Westen van het Groothertogdom, waar de Sûre, de bijrivier van de Moezel die hier de Sauer heet, de grens vormt met de Duitse Zuid-Eifel. De 112 km lange Mullerthal Trail is een avontuurlijk drieluik dat het levenslicht zag in 2008. De uitstippeling en bewegwijzering ervan koste een kwart miljoen Euro. Vorig jaar kwamen 105.000 wandelaars er mee kennismaken. Wij konden er begin mei, samen met een tiental Europese wandeljournalisten, mee kennismaken. Echternach is zowat de meest bekende stad in de Mullerthalregio. De streek is, net zoals de aansluitende Zuid-Eifel, een waar wandelparadijs. En vlot bereikbaar vanuit België en Nederland via de E42 of de ring rond Luxemburg. De Duitse stad Trier ligt op 17 km, Bitburg op 21 km. Vertrouwde plaatsnamen in Luxemburgs Klein Zwitserland naast Echternach zijn Rosport (van het gelijknamige mineraalwater), Mompach, Consdorf, Berdorf, Heffingen, Larochette en Beaufort (met het bekende kasteel). 2 Op verkenning Tijdens onze pers-wandelreis bewandelden we twee onderdelen van de trail. Een (zware) halve dagtocht van Echternach naar Berdorf en een dag-wandeling van Berdorf naar Beaufort via Müllerthal. Allebei behorend tot lus 2 van de Mullerthal Trail. 3 4 Van Echternach naar Berdorf is amper 6 km lang maar reken er minstens twee wandeluren voor. Fotostoppen niet inbegrepen. Het begint al met een stevige klim vanaf het station van Echternach (foto 1). Met als dank achteraf een mooi uitzicht op de stad en de Sint-Willibrordus abdij (foto 2), een stad in de stad op zich. Eerste hoogtepunt is het uitzichtpunt vanop de Paulsplatte, onmiddellijk gevolgd de bekende en beruchte Wolfsschlucht (ravijn van de wolf) met zijn indrukwekkende rotswanden (foto’s 3 en 4). Daarna volgen de rotsformaties van het zogenaamde “Labyrinth” en dan de imposante rotsen Perekop en de Malatoff-toren (foto 5) en de rotsholte Hohlay, waar vroeger molenstenen werden vervaardigd. Een laatste attractie langs ons geaccidenteerd parcours (foto 6) is het zogenaamde amfitheater, dat nog steeds wordt gebruikt. Tenslotte bereiken we, langs een gemakkelijke weg, het dorp Berdorf. 1 5 6 Deze etappe is een onderdeel van lus 2 van de Mullerthal Trail. Zondermeer de zwaarste van de drie lussen.

Dag 2 staat de tweedelige etappe Berdorf - Müllerthal - Beaufort op het programma. Samen goed voor 14, 2 km. Voor ervaren wandelaars lijkt dit weinig voor een dagtocht. Maar onze gids vandaag, Alain Müller (foto 7), verzekert ons dat op dit soort parcours zelden of nooit meer dan 20 km wordt gewandeld. Waar wij het – na twee dagen 7 wandelen – volmondig mee eens zullen zijn. Ons pad voert door het bosgebied Schnellert. Tot het dorp Müllerthal zelf is er eigenlijk bijna geen meter vlak. Rotsen, trappen, rotsen, trappen en af en toe een brugje. Onze gids wil ons daarenboven een ietwat ondergrondse ervaring meegeven, waarbij we op handen en 10 11 12 8 voeten en met een zaklamp onder een rots door moeten (foto 8). Deze voormiddag loopt de trail door rotskloven die amper 50 cm breed zijn (foto 9). Een onmogelijk opdracht voor zwaarlijvige wandelaars… Op ons parcours ontmoetten we natuur-attracties en duistere plaatsen, zoals het rovershol (foto 10) en zoals de Hell, Binzeltschlëff, Priedgtstuhl en Werschrummschlëff. Dat alles langs een zeer afwisselend en avontuurlijk parcours (foto’s 11, 12 en 13). Alhoewel het deze voormiddag slechts om slechts 6,4 9 km gaat, is dit geen parcours voor doetjes. Dat merken we onderweg aan een groepje mensen die wellicht een en ander 13 14 15