Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 18

 • Text
 • Bohemen
 • Moezel
 • Drogo
 • Denemarken
 • Woud
 • Edersee
 • Trail
 • Drongengoedbos
 • Beek
 • Heide
 • Ourdal
 • Houffalize
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 18de editie: Houffalize en omgeving in twee dagen, Het Ourdal in het drielandenpunt, Saff -Day, Walk-On, Brugse Ommeland Wandeltrofee, Plus-Wandeldag, Strijbeekse Heide en Chaamse Beek, HRT Nationale Wandeldag Schinnen en Bergeijk, La primavera, Krabbentocht en Sint Nicolaastocht van De Wandelende Krabben, Nationale wandel- en fietsdag Maldegem, Kleit en Drongengoedbos, Mullerthal Trail, Kellerwald-Edersee, Wandelen in het Zwarte Woud, Ontstressen in Denemarken, Castle Drogo, Levensloop, Wandelagenda, Puzzel, Lezersaanbiedingen Moezel, Tirol en Zuid-Bohemen (Tsjechië).

terugvinden. Nadat ik

terugvinden. Nadat ik een boerderij en zijn akkers ben gepasseerd steek ik ongemerkt de grens over (5). Deze weg brengt me slingerend naar beneden (6) naar het Belgische dorp Ouren (7). We zijn hier ook vlakbij Groothertogdom 5 9 Luxemburg. De rivier Our (8) zie ik al kronkelend zich een weg banen doorheen het dorp. In het dorp steek ik via een brug de rivier over (9) en verderop aan de rand van het dorp nogmaals om daar een camping te bereiken (10). Hier kan ik even rusten en de innerlijke mens versterken. Vanaf deze camping staat me weer een beklimming te wachten. Vanaf een hoogte van ongeveer 340 meter moet ik straks mijn eindpunt bereiken op 466 meter. Het G-pad zal mij vanaf de 6 10 7 8 camping gidsen. Ook de Belgische wandelmarkeringen kom ik hier al een tijdje tegen. Geel kruisje, groen kruisje, blauw kruisje, groen balkje, blauw balkje en rood balkje. Allemaal vragen ze mijn aandacht. Maar dat G-pad zal mij dus begeleiden. Dat pad is de Grenzwanderweg. Nadat ik het terrein van de camping verlaat, begint het eerste deel van deze beklimming. Steil omhoog gaat het doorheen het bos. Als ik boven in het bos aankom, kom ik ook weer het pad W tegen. W & G houden me nu broederlijk gezelschap in de richting van het Duitse dorpje Welchenhausen. Iets verderop voordat ik het bos verlaat kom ik een platform tegen. Van hieruit krijg ik een blik op de rivier die beneden in al zijn glorie ligt te schitteren. Alleen jammer dat de vele bomen het uitzicht wat belemmeren. Verderop verlaat ik dus het bos. Een goed begaanbaar pad brengt me via enkele velden en bosranden aan de bovenrand van dat dorpje Welchenhausen. Intussen ben ik ook al weer enkele hoogtemeters gezakt, dus het laatste deel van de beklimming dient zich aan. Grotendeels moet ik hier de verkeersweg K155 volgen. Zo geven markering W & G aan. Gelukkig is hier zeer weinig verkeer en geniet ik van het uitzicht totdat ik uiteindelijk Pension Fro-

schloch bereik. Het einde van deze eerste tocht. Goed voor 11,6 kilometer! Voor mijn tweede tocht in het Ourdal blijf ik geheel op Belgische bodem. Ik vertrek vanop een parking in het 14 11 centrum van het dorp Burg-Reuland (11). Van daaruit begeef ik me naar de kerk. Deze kerk is toegankelijk en ik neem binnen even een kijkje. Ik volg de markering van het blauwe rechtopstaande balkje dat me vanaf de kerk het dorp doet uitklimmen via verharde weg (12). Ook de markering van GR56 kom ik hier tegen. Golvend brengt me deze verharde weg via akkers en velden tot in het gehucht Bracht (13). Een jeugdvereniging is ook aan het stappen en doorkruist eveneens dit gehucht. Een 12 kleurrijke betonnen koe (14) 15 13 fleurt het gehucht wat op. Als ik het gehucht verlaat wacht me een klim naar het panoramapunt Tommerberg. Vanaf de starthoogte van 370 meter ben ik intussen doorheen dit glooiende gebied opgeklommen tot een hoogte van 490 meter, op dit panoramapunt. Er staat hier een zeer originele schuilhut (15). Het lijkt alsof er een orkaan overheen geraasd 16 heeft. Maar het was duidelijk de bedoeling om de hut zo te bouwen. De jeugdvereniging die ik straks tegenkwam heeft hier een stop ingelast. Ik doe dit hier ook en geniet van het uitzicht (16). Onze wegen scheiden zich en de jeugdvereniging volgt verder het GR-pad naar Maspelt. Ik kies voor de optie rechts om via onverharde paden straks beneden aan de rivier Our uit te komen. Nog steeds volg ik de markering van het blauwe rechtopstaande balkje. Via een open vlakte bereik ik vervolgens een bosrijk gedeelte (17) waar de afdaling naar de Our begint. Onder aangekomen loopt er een fietsbrug over de Our (18). Ik moet onder die brug door en wandel een tijdje parallel met het fietspad. Ik bereik ook weer open ruimte en dat geeft aan dat ik weer een gehucht nader. Auel noemt het kleine gehucht. Ik dwars de Our en sta vervolgens midden in het gehucht. Nog steeds mijn vertrouwde markering volgend krijgt die hier het gezelschap van een geel liggend balkje en GR-markeringen.