Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 18

 • Text
 • Bohemen
 • Moezel
 • Drogo
 • Denemarken
 • Woud
 • Edersee
 • Trail
 • Drongengoedbos
 • Beek
 • Heide
 • Ourdal
 • Houffalize
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 18de editie: Houffalize en omgeving in twee dagen, Het Ourdal in het drielandenpunt, Saff -Day, Walk-On, Brugse Ommeland Wandeltrofee, Plus-Wandeldag, Strijbeekse Heide en Chaamse Beek, HRT Nationale Wandeldag Schinnen en Bergeijk, La primavera, Krabbentocht en Sint Nicolaastocht van De Wandelende Krabben, Nationale wandel- en fietsdag Maldegem, Kleit en Drongengoedbos, Mullerthal Trail, Kellerwald-Edersee, Wandelen in het Zwarte Woud, Ontstressen in Denemarken, Castle Drogo, Levensloop, Wandelagenda, Puzzel, Lezersaanbiedingen Moezel, Tirol en Zuid-Bohemen (Tsjechië).

Wandelen met de

Wandelen met de Wandelende Krabben in alle seizoenen Er zijn reeds 3 wandeltochten achter de rug dit jaar van de Wandelende Krabben. In een volgende editie van de Wandelkrant komen die aan bod! Ditmaal stellen we de Krabbentocht en Sint Nicolaastocht in de kijker! En dan is het bijna herfst en keren we terug naar Bergen op Zoom … deze keer niet door de prachtige binnenstad en de noord/west kant (zie onze Gertrudistocht) maar door het zeer fraaie landschap aan de zuid en oost zijde: de Krabbentocht, steeds op de 3e zaterdag van september. Uniek is de nieuwe startlocatie op het 12 hectare grote terrein van Franken Fruit. Je kan er zelf fruit en groenten plukken! Franken Fruit is een gerenomeerd fruitbedrijf gelegen in Bergen op Zoom. Zij telen fruit en groenten in volle grond, van appels en kersen tot snijbonen en venkel. De producten kan je er rechtstreeks kopen in het winkeltje op hun bedrijf van medio juni tot en met eind november. Enkel en alleen in deze periode, omdat zij geloven in de smaak en kwaliteit van verse producten. Bijzonder is dat je er een groot aantal van hun producten zelf mag plukken. Leuk én lekker! Je kan ook op andere manieren mee genieten van hun bedrijf, daar ze tevens allerlei activiteiten organiseren, zoals brunches, workshops en kinderfeestjes. Vele wandelaars uit heel Nederland, Belgie, tot zelfs kleine groepjes uit Duitsland, nemen deel aan deze najaarswandeling van de Wandelende Krabben en komen naar Bergen op Zoom om de mooie herfstooi in de bossen ten oosten van de stad te bewonderen. Bergen op Zoom is een 805 jaar oude vestingstad centraal gelegen tussen 2 wereldhavens: Rotterdam en Antwerpen. De historische binnenstad met heel veel monumenten en zelfs een stadskasteel is een van de hoogtepunten opgenomen in de route van de jaarlijkse Sint Gertrudistocht (telkenmale het 3e weekend in maart). Om afwisseling te garanderen is gekozen om voor deze Krabbentocht de routes ten oosten van de stad door meestal onverharde paden over bos en heidegebied met eigen ingerichte rustplaatsen te laten verlopen. Deelnemers kunnen kiezen uit diverse afstanden om via diverse rustplaatsen in de omgeving te wandelen via een klaverbladformule langs o.a. landgoed Lievensberg, Molenzicht en Zoomland om na Stayokay richting de Heimolen op te gaan. De grotere afstanden maken hierna een lus langs De Kraaienberg en het Markiezaatsmeer om gezamenlijk via Groot en Klein Molenbeek weer richting eindpunt te gaan.

Sint Nicolaastocht Tot slot een wandeltocht waar het hele gezin aan deel wil nemen, de Sint Nicolaastocht in het laatste weekend van november (voor 2017 op zaterdag, in 2018 zal deze als test op zondag doorgaan!) Hier wacht de beloning in de vorm van een gezellig samenzijn ter afsluiting en kan je fruit en groenten in de rugzak mee naar huis nemen. De kortere routes zijn zeer geschikt voor kinderen, die daarna hun eigen fruit kunnen plukken samen met vader of opa, dat mag ook. Welke vader/moeder of opa/oma wil er nu niet op zo’n foto met kinderen en/of kleinkinderen ??? Enkele weken voor pakjesavond en de verjaardag van Sint Nicolaas word deze wandeltocht gehouden waar de goede kindervriend van zich doet spreken. Zijn knechten delen naar oud Hollands gebruik pepernoten uit aan de deelnemers onderweg. Want waar mogelijk een koude wind of gure regen naar de warme kachel doet verlangen, is het vooruitzicht van de knusse ontmoeting met de Sint onderweg of na afloop een stimulans om flink door te stappen. In een mooie omgeving op de grens met België worden routes uitgezet vanuit Putte (nabij Putte Kapelle, Stabroek). Meer info over beide wandeltochten staat hieronder. Foto’s van deze prachtige omgeving kan je nu al inzien op: https:// wandelkrant.smugmug.com/Nederland/Noord-Brabant Krabbentocht 2017 Wanneer: zaterdag 16 september 2017 Afstanden: 6 - 12 - 20 - 24 - 30 en 40 km Starttijd: 08:00 uur (tot 10 uur voor de 40 en 30 km, tot 12 uur voor de 24 en 20 km en tot 14 uur voor de 12 en 6 km) Startplaats (NIEUW !!!) : Franken Fruit , Balsedreef 1 4623 RA Bergen op Zoom, Nederland. Sint Nicolaastocht 2017 Wanneer: zaterdag 25 november 2017 Afstanden: 7 - 14 - 20 - 25 en 30 km Starttijd: 08:00 uur (tot 10 uur voor de 30 en 25 km, tot 12 uur voor de 20 km en tot 14 uur voor de 14 en 7 km) Startplaats (NIEUW !!!): POLYTEC , Bosweg 2 4645 RB Putte, Nederland Detailinformatie Voor deze wandelingen kan je enkel ter plaatse inschrijven: Leden Wandelbond op vertoon wandelpas € 1,50 en zonder wandelpas € 2,50. Afmelden in het startlokaal voor 17 uur. Tel. vanuit België: 0031 622 04 38 78 Tel. vanuit Nederland: 0622 04 38 78 Website: www.dewandelendekrabben.nl Iedereen is van harte welkom. Een team van vrijwilligers zorgt ervoor dat je kan smullen van onze overheerlijke roomkoeken en genieten van de mooie tochten en de gezellige sfeer. Jij komt toch ook?