Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 20

 • Text
 • Sieg
 • Kaapverdie
 • Jura
 • Goldsteig
 • Texel
 • Kanaaleilanden
 • Kampina
 • Vennen
 • Pompejus
 • Kanne
 • Challenge
 • Voerstreek
 • Limburg
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 20ste editie: Ons aanbod voor verenigingen, Een Wandeling rondom Zuid-Limburg, Smaakmaker Voerstreek, Ortler Mountain Challenge voor ALS, Mergel en Jeker, dan is er Kanne en omstreken, Uitkijktoren Pompejus ingehuldigd, Oisterwijkse Vennen en de Kampina, Kanaaleilanden, Brugse Ommeland Wandeltrofee, Tijd voor Texel, Goldsteig krijgt uitbreiding in Tsjechië, Wandel4Daagse La primavera te Mallorca, Op stap in de Franse Jura, Tochten rond Pinksteren, Brabantse Wal wandeldag, Wandelkrant archief, Visit Mechelen stelt de gloednieuwe Bourgondische groepswandeling voor, Wandelen in Kaapverdië, op het eiland Sal:van de pier in Santa Maria naar Dunas Resort, Natursteig Sieg is nu bijna 200 km lang, Afhaalpunten van de gratis Wandelkrant, Lezersaanbieding zomer wandelvakantie 2019.

23 ste Dwars door

23 ste Dwars door Aarsele op zondag 10 juni 2018 Deze 23e Dwars door Aarsele is een organisatie van Wandelsportvereniging De Molenstappers Ruiselede V.Z.W. en Start- en aankomstplaats is de Parochiezaal, Jules Van Ooststraat, 8700 Aarsele, knal in het centrum gelegen. Voorziene afstanden zijn: 4 - 6 - 9 - 12 - 15 - 20 en 25 km. Aarsele (deelgemeente van Tielt) gelegen tussen Deinze en Tielt, is een landelijke gemeente met talrijke onverharde en verharde kerk-en voetwegels die samen met de rustige landelijke wegen opgenomen zijn in de verschillende wandelomlopen. De deelnemers passeren aan de heel merkwaardige St.Martinuskerk opgetrokken in veldsteen. Terwijl de deelnemers aan de kleinere afstanden de gemeente doorkruisen, trekken de deelnemers aan de grotere afstanden (vanaf 12km) richting de natuurgebieden van de gemeenten Wontergem en Dentergem langs veelal onverharde paden en betegelde paden – deze verharde paden zijn aangelegd met grasdoorgroeitegels en zijn als het ware het handelsmerk van deze recreatieve streek. Deze natuurgebieden hebben een oppervlakte van 1500 ha en zijn doorkruist met talrijke trage wegen veelal afgezoomd met hagen, houtkanten en knotwilgen. Dit merkwaardige valleigebied is als biologisch waardevol ingekleurd met talrijke heel waardevolle stukken natuur met bospercelen, veedrinkpoelen en ook hier en daar een knuppelpad!! De parochiezaal van Wontergem doet dienst als rustpost en de deelnemers aan de grote afstanden (20 en 25km) maken hier een lus in dit prachtig natuurgebied. Naast de parochiekerk St. Agnes van Wontergem (in Neo- Romaanse stijl) staat een beeld van wielerflandrien Lucien Buyse, geboren in Wontergem en winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1926. Er zijn voldoende rustposten voorzien langs het parcours en voor iedere deelnemer is er traditioneel een gratis koffie of frisdrank voorzien met versnapering en er worden ook verse gebakken pannenkoeken voorzien!!. Wandelaars die kunnen genieten van een wandeling in een lichtgolvende streek met bovendien een prachtige natuur waar het heerlijk vertoeven is, zijn hier zeker op hun plaats en bovendien staat Wandelsportvereniging De Molenstappers Ruiselede garant voor een goede organisatie en een vriendelijke ontvangst!!

West – Vlaanderen Wandelt op zondag 19 augustus 2018 23ste Kermistocht te Ruiselede op zondag 19 augustus 2018 Onder het motto: Wandelen - een feest!!! wordt deze 23ste Kermistocht georganiseerd door Wandelsportvereniging De Molenstappers Ruiselede V.Z.W. De start- en aankomstplaats is de schitterende nieuwe Zaal voor Sport en Spel (op de sportsite), Tieltstraat 46A te 8755 Ruiselede. Er zijn maar liefst 9 afstanden voorzien nl: 4-6-9-12-15-20- 25-30 en 35 km en ook zijn er in totaal 6 ruime rustposten voorzien, ook op de kleinste afstanden zijn rustposten voorzien. Ruiselede is bij de fusies van gemeenten in 1977 een zelfstandige gemeente gebleven (5400 inwoners) en wordt ook wel het Molendorp genoemd. Halfweg de 19de eeuw stonden er nog een 12-tal windmolens. Nu nog twee gerestaureerde maalvaardige molens: de Knokmolen en de Hostensmolen, deze laatste zal in werking zijn en kan bezocht worden op dit wandelevenement (rustpost voor alle afstanden). Alle afstanden gaan door het centrum van Ruiselede met het prachtig neogotisch gemeentehuis gebouwd tussen 1873 en 1876 en volledig gerestaureerd in 1995 en 2010 en de O.L.V. ten Hemelopneming kerk in classicistische laatbarokstijl gebouwd (beide gebouwen staan op de lijst van de beschermde monumenten in Vlaanderen). Er kan verder gestapt worden door de kloostertuin van de Zusters van O.L.V. van de 7 Weeën, het gemeentepark met oorlogsmonument, het Polenplein met fontein en een kunstwerk van Jef Claerhout (De Tramweg) en langs de vele voet- en kerkwegels welke de gemeente rijk is. Ruiselede is een landelijke gemeente gelegen in de vallei van de Poekebeek waar de natuur alom tegenwoordig is en waar nog heel veel kleine verharde en onverharde openbare en privaatwegen behouden zijn gebleven en opengesteld zijn tijdens deze wandeltocht. Deze landelijke wegen leiden de wandelaars richting het domein Eendenkooi van de adellijke familie de Formanoir de la Cazerie – een bosgebied met prachtige onderhouden dreven, en ook naar de Ruiseleedse parochie Kruiskerke – een éénwegsdorp gelegen aan de rand van het aaneengesloten bosgebied: de Gemeentebossen (25ha) en de Vorte bossen (50 ha). Ter gelegenheid van deze 23ste Kermistocht tevens West – Vlaanderen Wandelt zijn er verschillende gratis toegiften voorzien: bier- en kaasproeverij, ijscrème, koffie en frisdrank met versnaperingen, ook zijn de vermaarde Molenstapperspannenkoeken te koop. Er is ruime parking voorzien, er is een geschenk voorzien voor wandelclubs vanaf 20 deelnemers – uitreiking om 16u - en wandelclubs welke met een bus komen krijgen gegarandeerd een tegenbezoek. U ziet beste wandelaar, alle afstanden zijn voorzien van een zeer afwisselend parcours en bij alle monumenten is er een infobord voorzien! De talrijke medewerkers van de Molenstappers zullen alle deelnemers hartelijk ontvangen en goed verzorgen!