Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 20

 • Text
 • Sieg
 • Kaapverdie
 • Jura
 • Goldsteig
 • Texel
 • Kanaaleilanden
 • Kampina
 • Vennen
 • Pompejus
 • Kanne
 • Challenge
 • Voerstreek
 • Limburg
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 20ste editie: Ons aanbod voor verenigingen, Een Wandeling rondom Zuid-Limburg, Smaakmaker Voerstreek, Ortler Mountain Challenge voor ALS, Mergel en Jeker, dan is er Kanne en omstreken, Uitkijktoren Pompejus ingehuldigd, Oisterwijkse Vennen en de Kampina, Kanaaleilanden, Brugse Ommeland Wandeltrofee, Tijd voor Texel, Goldsteig krijgt uitbreiding in Tsjechië, Wandel4Daagse La primavera te Mallorca, Op stap in de Franse Jura, Tochten rond Pinksteren, Brabantse Wal wandeldag, Wandelkrant archief, Visit Mechelen stelt de gloednieuwe Bourgondische groepswandeling voor, Wandelen in Kaapverdië, op het eiland Sal:van de pier in Santa Maria naar Dunas Resort, Natursteig Sieg is nu bijna 200 km lang, Afhaalpunten van de gratis Wandelkrant, Lezersaanbieding zomer wandelvakantie 2019.

mogelijkheden biedt qua

mogelijkheden biedt qua overnachting, groepsactiviteiten, eten en drinken. Met een dierenpark en een speeltuin er boven op. Info: www.hof-hagdorn.de. We dalen door het bos af naar de Wisserbach en passeren het Niederstenhof. De Steig loopt hier nu samen met de Siegerlandhöhenring naar de paar huizen van Widderbach en Mühlenschlade. Om dan Seifen bei Birken te bereiken (foto 7). Door de velden 5 richting. Ter hoogte van Holsbach vervoegen we opnieuw de Natursteig. Het parcours loopt in eerste instantie zo goed als parallel met de K66 weg en raakt deze af en toe (foto 5). Via de Galgenberg komen we in Hagdorn, met het “Land und Lecker” Hof Hagdorn (foto 6). Dat allerlei 8 gaat het verder naar Birken en zijn Sint-Elisabethkapel, de eerste tentdak-kerk van Duitsland (foto 8). Door een smal dal en langs een beekje dalen we af naar de Wipperbach. Die we oversteken om weer te klimmen naar de enkele huizen van Nochen. Vandaar is het dan afdalen naar de samenvloeiing van de Wipperbach en de Brölbach. Die we een hele tijd zullen volgen tot voorbij Mühlenthal (foto 9). 6 9 We verlaten de Brölbach voor een laatste klim van de dag over de Kucksberg en dalen dan af richting Frankenthal en Wissen. Met onderweg heel wat uitzichten over het Siegdal. Als we de verbindingsweg naar het centrum van Wissen nemen, passeren we vlakbij het kasteel van Schönstein, maar dat reserveren we voor morgen. 7 Alternatief Wie de etappes 9 en 10 afzonderlijk bewandelt, krijgt twee keer de toegangsweg tussen Holsbach en Wissen voorgeschoteld. Die niet alleen lang maar ook niet zo denderend is. Wie een dertigtal kilometer op een dag aankan, raden we aan beide etappes te combineren. Dat betekent dat men ter hoogte van Holsbach de gele verbindingsweg rechts laat liggen en de Natursteig verder volgt naar het noorden, richting

Hagdorn en verder naar Birken. Om dan via Mühlenthal en Frankenthal af te dalen naar Wissen. Maar zoals gezegd: een stevige wandeling voor een geoefende wandelaar. Men kan deze wansdeling echter ook in twee delen doen, mits een nachtje in Hagdorn. Etappe 11 Wissen-Scheuerfeld 10 De start vandaag is het eindpunt van gisteren. Het gaat nu oostwaarts voor geen lange maar wel pittige etappe, waar wat klauterwerk komt bij kijken. We hernemen de Natursteig ter hoogte van kasteel Schönstein. Waar men gerust even door de toegangspoort de gebouwen mag gaan bekijken (foto 10). Daarna is het klimmen geblazen naar Blickhausen en 12 Westerburg ons in 8 minuten weer in Wissen brengt (er is een trein om het half uur) 13 11 het uitzichtpunt Rasselkaute (met infotafel en voormalige groeve), waarna we de Krombach oversteken. Het gaat nu op en af naar de camping van Neuröttgen (infobord vlakbij, foto 11). Met onderweg een ietwat Alpijnse passage (maar zonder gevaar). Door de vallei van de Osenbach gaat het nu richting Sieg om dan over een steile klim het uitzichtpunt Steckensteiner Kopf te bereiken. De Natursteig maakt hier wel rare kronkels maar het is de moeite waard. Volgt nog een klim naar de Rotterberg (panorama) door het dichte bos. Om tenslotte schuinlinks de toegangsweg naar het station van Scheuerfeld te nemen, waar we weer een infobord terugvinden (foto 12). Van waar de RB90 richting Etappes 12 tot 14 De drie laatste etappes van de Natursteig Sieg zijn Scheuerfeld- Alsdorf (15,8 km) (foto 12), Alsdorf-Kirchen (11,2 km) (met de bekende Druidenstein - foto 13) en Kirchen- Mudersbach (19,3 km). Ook hier is er een combinatie van 12 en 13 mogelijk. Alle info over deze etappes vindt men op de website. Informatie & documentatie Zowat alles wat men moet weten over de Natursteig Sieg, is te vinden op de website www.natursteig-sieg.de. Die link brengt u ook automatisch op de website van de regio www. naturregion-sieg.de. De Natursteig is bewegwijzerd met een blauwe S. De toegangswegen (of verbindingswegen) zijn gemarkeerd met een gele S (foto 14). En de 19 thematische beleveniswegen, variërend van 4 tot 23 km, zijn bewegwijzerd met een roodbruine S (foto 15). Langs het parcours zijn er ontelbare “wandelbomen” met de aanduiding van al deze wegen en de afgelegde en nog af te leggen afstand.