Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 21

 • Text
 • Niklaas
 • Trampelkeu
 • Streekbierentocht
 • Mechelen
 • Duinentocht
 • Berchtesgadenerland
 • Moezel
 • Land
 • Wiedtal
 • Laag
 • Heide
 • Event
 • Primavera
 • Kouters
 • Trek
 • Field
 • Wandelkrant
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 21ste editie: Nationale Wandel- en Fietsdag Ieper, in Flanders Fields - Maas Trek - Brabantse Kouters - La primavera - Tenerife Walking Event - Regte Heide en het Riels Laag - Feniks Classic - Krabbentocht - Sint Nicolaastocht - SAFF Day - Vives Campustocht - Lakebosschentocht - Sint-Elooiswandeltocht - Wintertocht - Off a’s Dyke en de Devil’s Pulpit - WWW oftewel Weekendje Wiedtal Westerwald - Premium wandelwegen in het Sankt Wendeler Land - 10 jaar Droompaden Eifel-Rijn-Moezel - Nationaal Park Berchtesgadenerland - 40e Duinentocht - Jubileumtocht - Herfstwandeling Mechelen Zuid-Limburg - Streekbierentocht - 14de Tienbundertocht - Herfstwandeltocht Trampelkeu Schimmert - 48e Sint-Niklaastochten te Gruitrode - 39ste Sinterklaastocht te Langdorp - Eindejaarstocht te Ninove -Lezersaanbieding zomer wandelvakantie 2019 - Ons aanbod voor verenigingen - Wandelkrant Wandelkalender - Afhaalpunten van de gratis Wandelkrant.

Nette-Schieferpfad Een

Nette-Schieferpfad Een zondagse ochtendrit bracht ons na een kleine 300 km in het dorpje Trimbs in het dal van de Nette (een bijriviertje van de Rijn). Op ons namiddagprogramma staat het Nette-Schieferpfad (vertaald: leisteen-pad), een 9,2 km lange rondwandeling met 295 meter klimmen en evenveel dalen en een quotering van 73/100 van het Duitse Wandel Instituut (DWI). De “peter” van dit pad is Hermann Nördershäuser. En we moeten eerlijk zijn, we zagen nooit een zo goed bewegwijzerd pad als dit. Met onderweg veel extra infoborden (foto 2) en waarschuwingen voor eventuele gevaarlijke punten. Aan de start van de wandeling, naast het info-bord, vindt men extra informatie en een DVD met beelden van het droompad. Je kan die DVD meenemen maar de auteur vraagt wel een vrijblijvende bijdrage voor het goede doel te storten op zijn rekening. Vanaf de parking aan de Nette (onder het viaduct) volgen we het riviertje stroomafwaarts. Via veldwegen gaat het in brede zigzagbewegingen naar een leisteen-plateau dat men hier de Trimber Schweiz noemt, het plaatselijk klein Zwitserland dus (foto 3). De beloning voor onze klim is een weids 5 3 panorama. Na nog een reeks veldwegen (foto 4) bereiken we de Burberg, met een nieuw panorama. We dalen nu weer af naar het Nettedal en passeren een voormalige mijngang. Ons natuurpad volgt de Nette en stijgt dan door een paar bosjes naar de ingang van een voormalige spoorwegtunnel, 250 meter lang en verlicht. Na de tunnel krijgt men een uitzicht op het nette-viaduct. Langs en door het bos gaat het richting Nette, die we bereiken na een steile afdaling. En wat verder vinden we onze wagen terug. Onze beoordeling: prachtige en populaire wandeling met veel afwisseling en redelijk wat klimmen en dalen. Best niet op een zondag wegens 4 teveel wandemaars. Förstersteig Voor maandag hebben we deze 16 km lange (2 x aanloopweg van 300 meter inbegrepen) boswachtersroute uitgekozen. Volgens het DWI 58/100 punten waard en volgens onze hotelbaas niets bijzonders. We parkeren aan het (mooie) kasteel Bürresheim, vlakbij de monding van de Nitzbach in de Nette foto 5). We besluiten de route in wijzerzin te doen. Driehonderd meter aanlooproute brengt ons bij een brugje over de Nette en op het parcours. Langs brede boswegen gaat het nu langzaam klimmend naar links en rechts. Dan volgt een steiler en smaller pad en zo bereiken we de rustbank Fünfkantenstein op 426 meter hoogte. Onze mooie boswegen gaan nu op en neer tot aan de hut van de Luisenplatz (411 meter) (foto 6). Hier slaan we linksaf en vervolgen 6

onze weg westwaarts tot de Eiterbachweiherhütte (350 meter).We klimmen verder en verlaten het bos om ter hoogte van het dorpje Kürrenberg het hoogste punt van onze wandeling te bereiken: de 528 meter hoge Scheidkopf. We besluiten naar het centrum Van Kürrenberg te lopen want we hebben afgesproken met de eigenaars van het Reiter & Ferienhof Zum Hoscheid (manege) dat we daar onze picknick mogen opeten. Vriendelijke ontvangst, terras, frisdrankenen koffieautomaat, nette toiletten… wat heeft een wandelaar nog meer nodig? Info: www.zumhochscheid.de. Je kan hier ook overnachten. Na de (lichte) klim naar de Hochscheid wandelen we eerst langs en daarna in het bos. Het gaat nu overwegend bergaf en onderweg genieten we nog van een schitterend uitzicht over het Nitzbach-dal op een nieuwe rustbank (foto 7). Helemaal op het einde van de afdaling 9 ruwe, Alpijnse klim naar de Teufelskanzel (foto’s 10 en 11), waar men wat verder een mooi zicht heeft op het Benedictijnerklooster van Maria Laach. Verder zijn er enkel brede, 7 worden we beloond met verschillende uitzichten over het kasteel van Bürresheim. Niet echter voor we nog een laatste korte maar zeer steile kuitenbijter overwonnen hebben. Het venijn zat duidelijk in de staart. Onze beoordeling: Romantische wandeling langs heel mooie boswegen (voor de liefhebbers), die meer verdient dan 58/100. De uitzichten rond Kürrenberg en de Hochscheid zijn meegenomen, evenals die op het kasteel Bürresheim. Maar wel meer dan 500 meter klimmen en dalen. Pellenzer Seepfad Voor dinsdag hebben deze 16,3 km lange wandeling uitgekozen die voor een stuk langs de bekende Laacher See loopt (foto 8). Volgens het DWI 54/100 punten waard. We gaan kort zijn: we vonden dit een vervelende wandeling. Op uitzondering dan van (1) de interessante Romeinse Tumulus (grafheuvel aan de startplaats in Nickenich (foto 9), (2) de Asche-Wand of lavawand van de Laacher See vulkaan waarlangs men 8 in het begin loopt en (3) de 10 meestal saaie boswegen en een erg toeristische weg langs de Laacher See. Wie onderweg iets wil eten moet ofwel een omweg maken naar het klooster (drukke selfservice) ofwel verder doorwandelen langs de oever tot het Blockhaus aan de camping. Waar men - toegegeven - lekker en gezellig kan eten en drinken (www. blockhaus-laacher-see. de). Wij deden dit en bereikten dan opnieuw het Pellenzer Seepfad via de Maas-Rhein Weg die hierlangs loopt, sa- 11 men met de Vulkanweg van het Eifelverein. Alles bij elkaar liepen we daardoor wel om en bij de 20 km. Onze beoordeling: Nipt geslaagd als premiumweg maar niet echt denderend.