Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 22

 • Text
 • Wandelt
 • Drevestappers
 • Rheingau
 • Mainhatten
 • Aubrac
 • Transhumance
 • Gastlosen
 • Drome
 • Way
 • Dartmoor
 • Brabant
 • Flevoland
 • Venen
 • Wandelkrant
 • Wandelen
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 22ste editie: Shortlist Wandelroute van het Jaar 2019 - Vlaanderen Wandelt te Puurs en Roeselare - Coast Walk - Hoog in de Hoge Venen - Toveressentocht te Beselare - Bossentocht Geluveld - War Memories tocht - Op stap in Nederlands nieuwste provincie Flevoland - Wandelen in Noord-Brabant Deel 8: Ten zuiden van Breda (Wolfslaar, Ulvenhout, De Boven Mark en Mastbos) - Gertrudistocht te Bergen-Op-Zoom Nationale Wandel- en Fietsdag Thorpark Genk - Wandelen in Dartmoor: Haytor en Grimspound - England National Trail: Cleveland Way - De Provenciaalse Drôme - Op naar de ‘Gastlosen’ in de Gruyère - De Transhumance in Aubrac - Smullen en ontdekken in Mainhatten en de Rheingau - Lezersaanbieding - SAFF-Day - Ons reisaanbod voor verenigingen - NIEUW: uitneembare Wandelkrant Wandelkalender 150 Afhaalpunten van de Wandelkrant - en nog véél meer!!!

hardgeel, -blauw, of

hardgeel, -blauw, of -rood geschilderd, de verzorgde tuinen versierd met kleurige bloemen. zoals het een bevelhebber betaamt als laatste zijn schip verliet en werd gered. Omdat we overnachten in Whitby reizen we met de bus (leuk ritje!) naar Robin Hoods Bay, een berucht smokkelaarsnest in 18e eeuw. Smokkelen bracht veel meer op dan visserij en was hier dan ook heel goed georganiseerd. Inspecteurs die het toch aandurfden de boel te komen onderzoeken, werden door de vrouwen vanuit de slaapkamerramen overgoten met kokend water, de huizen hadden uitstekende geheime bergplaatsen en waren zo met elkaar verbonden dat de smokkelwaar, zonder dat het de huizen verliet van beneden naar boven kon worden getransporteerd. Ook de marine was tuk op de mannelijke kustbewoner. Engeland was in de 19e eeuw immers de belangrijkste zeevarende natie met overal op de wereld kolonieen. Om de vloot te kunnen bemannen, werden de mannen die hier langs de kust woonden gedwongen aan te monsteren. De kans dat ze levend terugkeerden, was maar klein en daarom waarschuwden de vrouwen de mannen via trommels voor marine-ronselaars, de zogenaamde Press Gang. Vanuit Robin Hoods Bay lopen we terug langs een aantal flinke, en tot onze verbazing vrijwel lege, campings. Ook passeren we een zogenaamde “Rocket Post”, waar vandaan een lijn naar een gestrand schip kon worden geschoten om zo de bemanning te redden. Op een bord lezen we dat in 1936 zo een kapitein, met in zijn hand een kooi met kanarie, Onderweg zien we dat de steile kliffen niet alleen aantrekkingskracht hebben op mensen die van het leven genieten, maar ook op diegenen die het aardse bestaan moe zijn… Meerdere boeketten refereren aan hun wanhoopsdaad. In Whitby eten we fish and chips, een delicatesse waarvoor de Engelsen bij de restaurants zelfs in de rij staan. In de pubs wordt sport gekeken, gezellig gekletst, karaoke gedaan of een pubquiz gespeeld, terwijl de dorstige kelen worden gelest met vele liters ale. Het maakt de tongen los en omdat we Engeland bezoeken tijdens het WK voetbal worden we vriendelijk aangeklampt met vragen over hoe het nou toch kan dat Nederland niet aan het WK meedoet. Als wij vervolgens naar hun commentaar op de naderende Brexit vragen, blijkt dat we op elkaars vraag maar een antwoord hebben: wanbeleid. Toch is het helemaal niet zo verbazingwekkend dat zeg maar de helft van de Engelsen voor de Brexit heeft gestemd. Engelsen voelen zich nou eenmaal anders dan de Europeanen van het vasteland. Ze rijden links, meten in miles, yards, foots en inches, betalen in ponden en pence, hebben zelfs eigen kledingmaten en tanken geen liters maar gallons. Oh ja, mocht u met uw eigen auto naar Engeland reizen, denk dan niet dat u met uw eventuele dieselauto voordeliger uit bent. Diesel is er namelijk duurder dan gewone benzine. Het zijn en blijven wel Engelsen!

REISWIJZER Algemene informatie vindt u op: greatenglishtrails.com U kunt noordoost-Engeland met de auto bereiken via de ferry naar Hull en Newcastle (vanuit Zeebrugge, IJmuiden en Hoek van Holland). Filey ligt op een uurtje treinen vanaf Hull. Informatie: poferries.com/eu/sitemap. U kunt ook vliegen naar Leeds/Bradford en vandaar naar Helmsley reizen. Met de (huur)auto moet u plusminus 75 km overbruggen, met de trein kost het bijna vier uur. De Cleveland Way is geheel gemarkeerd door bordjes met een eikel erop (zie foto). U kunt de Cleveland Way ook thuis beleven via google streetview: nationaltrail.co.uk/cleveland-way/google-trekker PRIJSINDICATIE Lunch: broodjes gemiddeld 6 euro, koffie/thee 3 euro, (alcoholische) drankjes: 3,5 euro. TIP: Lunch in het Rievaulx Abby Cafe bij de gelijknamige ruines en vraag naar de sandwich brie-bacon-cranberries. Vergeet niet een Riding the Striding (lokaal bier) bij de Helmsley Brewery, 18 Bridge Street, Helmsley. Diner (incl. Drankje) gemiddeld 30 euro pp. TIP: Fish and chips zoals u nog nooit hebt gegeten bij Magpie Inn, 14 Pier Road in Whitby of bestel een curry in The Royal George in Staithes. Overnachting Bed&Breakfast: gemiddeld 100 euro per kamer, incl. ontbijt.