Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 22

 • Text
 • Wandelt
 • Drevestappers
 • Rheingau
 • Mainhatten
 • Aubrac
 • Transhumance
 • Gastlosen
 • Drome
 • Way
 • Dartmoor
 • Brabant
 • Flevoland
 • Venen
 • Wandelkrant
 • Wandelen
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 22ste editie: Shortlist Wandelroute van het Jaar 2019 - Vlaanderen Wandelt te Puurs en Roeselare - Coast Walk - Hoog in de Hoge Venen - Toveressentocht te Beselare - Bossentocht Geluveld - War Memories tocht - Op stap in Nederlands nieuwste provincie Flevoland - Wandelen in Noord-Brabant Deel 8: Ten zuiden van Breda (Wolfslaar, Ulvenhout, De Boven Mark en Mastbos) - Gertrudistocht te Bergen-Op-Zoom Nationale Wandel- en Fietsdag Thorpark Genk - Wandelen in Dartmoor: Haytor en Grimspound - England National Trail: Cleveland Way - De Provenciaalse Drôme - Op naar de ‘Gastlosen’ in de Gruyère - De Transhumance in Aubrac - Smullen en ontdekken in Mainhatten en de Rheingau - Lezersaanbieding - SAFF-Day - Ons reisaanbod voor verenigingen - NIEUW: uitneembare Wandelkrant Wandelkalender 150 Afhaalpunten van de Wandelkrant - en nog véél meer!!!

gemeester Cuypers die we

gemeester Cuypers die we tegenkwamen bij het landgoed Mattemburgh in Woensdrecht (Wandelkrant nr. 10 Kraaijenbergwandeling). Prosper noemde het landgoed naar zijn vrouw Anne. Het landgoed bleef door vererving in de familie en is nu bezit van de familie De Constant Rebecque. In 1934 wordt het landhuis verhuurd en in gebruik genomen als hotel-restaurant. Op weg naar KP 80 gaan we over het viaduct van de A-58 en zien aan de rechterkant de Troeteleik in volle glorie. Er is op dit moment veel discussie over de eik, omdat hij bij de aankomende verbreding van de snelweg mogelijk zal moeten verdwijnen. Na het viaduct wandelen we Ulvenhout in en bij KP 80 wandelen we naar de buitenkant van het dorp. We hebben aan de linkerkant prachtig zicht op het oude Brabantse landschap met een meanderende Chaamse Beek. Blijf wandelen tot aan de kruising van de Nieuwe Beekhoek en Wiek en ga hier linksaf het fietspad op (Oude Beekhoek). We zijn nu bijna bij KP 82, steken de Chaamse Beek over en wandelen het dorp binnen op weg naar KP 83. Tijdens de tweede wereldoorlog werd Anneville geconfisceerd door de Duitsers. In het koetshuis werd een grote bakkerij gevestigd. Vanaf november 1944 tot aan het voorjaar van 1945 werd Anneville tijdelijk bewoond door Prins Bernard. Eind april 1945 werd Anneville in gebruik genomen door Koningin Wilhelmina die hier verbleef tot juni 1945. Tot 1995 is Anneville nog verhuurd aan diverse wisselende partijen. Daarna is het weer in gebruik genomen door De Constant Rebecque’s. In 1986 werd het landgoed doorsneden door de snelweg A-58. Een monumentale eik is echter op de middenberm van de snelweg blijven staan, de zogenaamde “Troeteleik”. In 2018 werd deze boom “boom van het jaar”. Naast het landhuis vinden we op het landgoed nog een aantal speciale gebouwen. Hier verlaten we het dorp en gaan naar KP 43, waar we langs de Boven Mark wandelen tot aan KP 07. We lopen nu op het fietspad en bij mooi weer kan het erg druk zijn. Op andere momenten is het hier heerlijk rustig en kunnen we genieten van het zicht op de Mark met aan de overkant het Landgoed Blauwe Kamer. Dit landgoed kwam pas na 1916 tot ontwikkeling, voor die tijd bestond het uit drie hoeven. In 1916 werd begonnen met een landhuis in Engelse stijl. Op het landgoed werd ook een Opper-Silezisch berghuis opgebouwd, wat in Opper-Silezië (Polen) gedemonteerd was en per trein naar Breda vervoerd. Het is nu een gemeentelijk monument. Het landhuis wordt gebruikt voor mensen met een meervoudige visuele handicap. Bij KP 07 komen we aan het Suikerpad waar we het bruggetje links oversteken en op pad gaan naar het Mastbos bij KP 06.

Voordat we het Mastbos bereiken komen we nog bij restaurant De Kogelvanger uit. Dit restaurant is vernoemd naar de schietbaan die hier in het Mastbos was en tot 1978 in gebruik was. Even verderop zien we nog de wal die was opgericht als kogelvanger. Ook passeren we een monument nabij de fusilladeplaats. Hier zijn in 1944 11 verzetsstrijders gefusilleerd. komen zo dieper het bos in op weg naar de Galderse Heide. Alle dreven hebben een naam, de grotere zijn voorzien van zware houten palen met daarop de dreefnaam. We wandelen langs de kogelvanger met hiervoor de houtvijver, waar de bomen ingelegd werden na het kappen. Hier bleven ze 1,5 à 2 jaar in liggen om de bomen zo te verduurzamen. Het Mastbos was het eerste aangelegde productiebos, men is hiermee begonnen in 1515. Het bos werd aangelegd om te kunnen jagen op groot wild zoals edelherten, everzwijnen, reeën en damherten. Door de bejaging in de 80-Jarige Oorlog verdween het groot wild en was er aan het einde van de 17e eeuw geen groot wild meer te vinden. In het Mastbos is het altijd heel druk, recreanten komen uit de gehele omgeving. Hierdoor is er in en rond het bos veel horeca. Aan de andere kant van het pad langs de houtvijver ligt een van de vele vennen. Dit jaar stonden alle vennen bijna geheel leeg, in de laatste weken is er gelukkig weer wat water bijgekomen. We lopen tussen 2 vennen door naar KP 08 en Bij KP 08 gaan we richting KP 10 en genieten van de schitterende herfstkleuren, vooral de felgele lariksen zijn een genot om te zien. Bij KP 10 zitten we op de Galderse Heide. Dit is nog steeds een militair oefenterrein, maar wordt als zodanig niet zoveel meer gebruikt. Op pad naar KP 50 steken we een parkeerplaats over en aan de verharde weg staat ons knooppunt. Tijd voor een rustpauze, rusten kunnen we bij KP 62 bij Restaurant Huis Den Deijl. Een restaurant met een groot terras en in de wintermaanden kun je prettig binnen zitten in de grote behaaglijke serre. Een plek met heel veel sfeer.