Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 22

 • Text
 • Wandelt
 • Drevestappers
 • Rheingau
 • Mainhatten
 • Aubrac
 • Transhumance
 • Gastlosen
 • Drome
 • Way
 • Dartmoor
 • Brabant
 • Flevoland
 • Venen
 • Wandelkrant
 • Wandelen
De Wandelkrant is een gratis en onafhankelijk Wandel- & Outdoor magazine voor de actieve wandelaar en sportelaar met aandacht voor natuur en cultuur. In deze 22ste editie: Shortlist Wandelroute van het Jaar 2019 - Vlaanderen Wandelt te Puurs en Roeselare - Coast Walk - Hoog in de Hoge Venen - Toveressentocht te Beselare - Bossentocht Geluveld - War Memories tocht - Op stap in Nederlands nieuwste provincie Flevoland - Wandelen in Noord-Brabant Deel 8: Ten zuiden van Breda (Wolfslaar, Ulvenhout, De Boven Mark en Mastbos) - Gertrudistocht te Bergen-Op-Zoom Nationale Wandel- en Fietsdag Thorpark Genk - Wandelen in Dartmoor: Haytor en Grimspound - England National Trail: Cleveland Way - De Provenciaalse Drôme - Op naar de ‘Gastlosen’ in de Gruyère - De Transhumance in Aubrac - Smullen en ontdekken in Mainhatten en de Rheingau - Lezersaanbieding - SAFF-Day - Ons reisaanbod voor verenigingen - NIEUW: uitneembare Wandelkrant Wandelkalender 150 Afhaalpunten van de Wandelkrant - en nog véél meer!!!

nodig vandaag want op

nodig vandaag want op het programma staat de geologische Gastlosen wandeling, één van de 45 voorgestelde wandelingen in La Gruyère. Niet lang maar voortdurend klimmend en dalend en met vooral veel dingen om te bekijken. Langs het parcours bevinden zich twaalf observatieposten met telkens een paneel met de nodige uitleg. Overwegend over de geologie maar ook over de natuur en de streek. We rijden eerst een eindje naar het vertrekpunt aan paneel 1 (foto 9) waar we tekst en uitleg krijgen van onze gids Rachel (foto 10). Het eerste deel van de wandeling loopt door overwegend open terrein (foto 11) waar we meer te weten komen over het glijden van grondlagen en de zogenaamde Couches Rouges. Wat verder komen we in meer bosrijk gebied met 12 13 14 9 10 enkele rotskloven. Ons pad loopt hier samen met de Grand Tour des Vanils (foto 12). Vandaar dus het wat avontuurlijker karakter (foto 13). We komen weer op open terrein, en krijgen voor het eerst een uitgebreid zicht op de Gastlosen en nemen de tijd voor een foto (foto 14). Gastlosen – of in het 15 17 Frans “les Inhospitalières” – verwijst naar het woeste en onherbergzame karakter van dit massief. Ooit kwam de zee tot hier, wat verder duidelijk wordt door de fossielen die we zien (infotafel 11, foto 15). Na een laatste klim volgt de afdaling naar het Soldatenhaus (Chalet du Soldat, foto 16) waar we de nacht zullen doorbrengen. Maar eerste wandelen we nog een vijftal minuutjes hoger door tot aan infotafel 12, de laat- 11 16

ste van deze geotour en meteen het einde van het pad. En bewonderen nog de bergflora (foto 17). We overnachten in het Soldatenhaus op 1742 m. hoogte (http://chaletdusoldat. ch/). Uitbaters Nicolas en Sylviane bieden hier een tachtigtal bedden aan. In kamers van 4 tot 16 bedden. Uitbater Nicolas kondigt ’s avonds traditioneel aan dat het bedtijd is met enkele tonen op de alpenhoorn. Zodra de zon ondergaat is het hier (verplicht) tijd om te gaan slapen. De ochtend nadien dalen we langs de flanken van de Gastlosen (foto 18) af naar het kabelbaan station “Gastlosen Express”. Langs een zeer afwisselend pad, waarop we nog een paar wandelaars tegenkomen (foto 19). Na een laatste blik op de Gastlosen (intro foto) dalen we af naar Jaun waar de auto en de terugreis naar België wachten. Niet zonder onderweg nog een stuk heerlijke Vacherin de Gruyère te hebben gekocht. 18 19 Info & documentatie De algemene site van de toeristische dienst van Zwitserland (in het Nederlands) is: myswitzerland.com/nl-be/home.html. Voor info over de Fribourg Region: fribourgregion.ch/fr/ (F/D/E). Voor info over La Gruyère: la-gruyere.ch/fr/ (F/D/E). Om in de regio te wandelen volstaat de TopoRando kaart “La Gruyère” op schaal 1:25000. Men kan de (dure) kaart bestellen bij de toeristische dienst van La Gruyère (zie site, brochures). Ze kost 31,80 CHF (€28). Een panoramische wandelkaart kan men gratis bekomen bij de toeristische dienst van La Gruyère of een PDF ervan downloaden (zie site). Tekst: Gilbert Roels. Foto’s: Gilbert Roels & La Gruyère Tourisme.