Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 23

 • Text
 • Canaria
 • Berlijn
 • Boppard
 • Eifelsteig
 • Burren
 • Day
 • Marultocht
 • Drevestappers
 • Man
 • Vught
 • Brabant
 • Vogezen
 • Wallonie
 • Wiedtal
 • Savoie
 • Beersel
 • Kompelrockwandeling
 • Aspergetochten
 • Fietsen
 • Wandelkrant
Uitgave Lente&Zomer 2019 - Editie 23 - Wandelen en fietsen op de Aspergetochten - Kompelrockwandeling - Nationale Wandel- en Fietsdag te Genk van Gezinssport Vlaanderen - Happen en Trappen - Juridisch advies: wettelijke garantie bij vaststelling mankementen aan e-bike - Fietsen Moet Kunnen - Wandelen in Beersel - IML Seefeld - Haute Savoie - Wiedtal - Op stap in Picardisch Wallonië - Op stap in Frankrijk: het massief van de Vogezen - Wandelroute van het Jaar - Heuvelland4daagse - Drentse Wandel 4-daagse - Wandelen in Noord-Brabant: deel 9: De Vught en De IJzeren Man - Eindejaarstochten Drevestappers Zonnebeke - Marultocht - Wandelen en fietsen op SAFF-Day - Connemara en de Burren - Eifelsteig - Boppard aan de Rijn - Wandelen in Gran Canaria: ¿Playa del Inglés? Risco Caído / De wildernis in / Erfgoed van een dictatuur / Lange afstand wandelpaden - Berlin ist meine Stadt - Uitneembare Wandelkalender - Ons reisaanbod voor verenigingen - 155 afhaalpunten van de Wandelkrant - Lezersaanbieding 2020 - en nog veel meer.

¿Playa del Inglés?

¿Playa del Inglés? Verenigingsleden die de oude paadjes restaureert Op een boogscheut van Playa del Inglés ligt het dorp Cercados de Espino: een ideale basis voor ruige wandelingen. In dit vergeten dorp met zijn verrassende jonge en frisse bevolking, hebben de “Ouden der Dagen” en de lokale jeugd de handen in elkaar geslaan en een vereniging opgestart met als doel het lokale natuurlijke erfgoed te opwaarderen. “La Asociación de los Acebuches” restaureert de grillige paadjes die zich met ontelbare bochten over de bergruggen omhoogschroeven. Met een jaarlijkse trailwedstrijd verleiden ze “atletas de élite” die , dankzij hun grote achterban, de ravijn van Arguineguín op de internationale wandelkaart proberen te plaatsen. De barranco is zo smal, hoog en diep dat er hoeken zijn waar de zon nooit schijnt. Daardoor herbergt dit ravijn kleine groene en vruchtbare plekjes die met hun weelderige vegetatie naar een natte Belgische zomer ruiken. To be UNESCO or not be; that´s the question Ingang van grottencomplex Een werelderfgoedsite van UNESCO in je achtertuin hebben, is big business. En bij het lezen van dit geladen Engelstalige begrip nodig ik jullie uit om aan Balthazar Boma te denken die zijn mondhoek krullend optrekt en de klinkers vulgair in het oneindige trekt. De Canarische eilanden hebben drie materiële werelderfgoedsites op hun palmares staan waarbij het Nationale Park El Teide op het eiland Tenerife, de kroon spant. Gran Canaria heeft er op dit moment géén maar het eiland heeft een ruwe diamant in zijn schatkamer en popelt om ze door UNESCO te laten slijpen. Deze ruwe diamant is een prehispaans grottencomplex en heet: Risco Caído. Het is een waar architectonisch en astronomisch hoogstandje dat alleen te voet bereikbaar is. Voor wie Risco Caído nog in zijn zuivere staat wil bezoeken, voordat de massa’s toestromen, is het nu vijf voor twaalf. De wildernis in Kennen jullie het boek van Jon Krakauer, “De wildernis in”? In dit boek trekt de raadselachtige Chris McCandless in Alaska de wildernis in, leeft er in een bus en legt er uiteindelijk het loodje bij. De spookdorpen van Gran Canaria´s Wilde Westen hebben net zo´n hypnotiserende werking op Aussteiger als Alaska´s wildernis op Chris McCandless had. Alleen zijn ze onbekend, en onbekend is onbemind. Geen enkele internationale reisgids rept over deze spookdorpen, noch over de vervallen ezelspaadjes die hen verbinden. Dit ontoegankelijke gebied is een waar paradijs voor wandelaars die op zoek zijn naar een taste of the wild. Langs de beek omhoog

Erfgoed van een dictatuur Het Spaanse woord voor stuwdam is “presa”, terwijl het Spaanse woord voor gevangene “preso” is. In Spanje is er een verband tussen beiden: presos bouwden er presas. Gran Canaria telt 106 stuwmeren die elk op hun beurt een vredig en liefelijk landschap scheppen- een landschap dat haaks staat op de omstandigheden in dewelke sommige dammen werden gebouwd. Op een steenworp van de all-in hotels van de zuidkust, vinden wandelaars rond het stuwmeer van La Gambuesa een waar El Dorado. Een mozaïek van palmbosjes, boomgaarden, oude Canarische huizen en roodbruine, dramatische kliffen biedt de nodige ingrediënten voor een perfecte wandeldag. Stuwmeer van Soria met zijn boogdam in de verte La senda de Tamaranae Ter hoogte van Cortadores op de kam Een langeafstandswandeling door het hinterland van Mogán. In de Canarische archipel doorkruist de GR131 de zeven eilanden maar op hoofdeiland Gran Canaria schittert de bewegwijzering door afwezigheid. Niettemin probeert de toeristische gemeente Mogán een tweede langeafstandswandelroute in het leven te roepen. Terwijl de kust een lawaaierige aaneenschakeling van megalomane hotelketens is, kan in het oude, bergachtige hinterland de ondoorzichtigheid van de wereld nog doorboord worden. Hier is de wereld nog eenvoudig en puur. Het langeafstandspad van 29,6km -”la senda de Tamaranae”- is verdeeld in verschillende etappes. De grootsheid van de tocht maakt het echter moeilijk de bijna verdwenen paadjes te restaureren en tot nu toe voert alleen de eerste etappe over een volwaardig wandelpad. De andere paadjes zijn door de tijd gehavend maar ervaren wandelaars die op zoek zijn naar een grote brok eenzaamheid, zullen er volop aan hun trekken komen. Lees alle bovenstaande wandelverhalen van Sofie Hendrikx gekruid met tal van foto’s na op onze wandelkrant blog: https://wandelkrant.be/Gran-Canaria Of scan de naastliggende QR-code in met je smartphone: