Views
1 year ago

Wandelkrant Nr. 23

 • Text
 • Canaria
 • Berlijn
 • Boppard
 • Eifelsteig
 • Burren
 • Day
 • Marultocht
 • Drevestappers
 • Man
 • Vught
 • Brabant
 • Vogezen
 • Wallonie
 • Wiedtal
 • Savoie
 • Beersel
 • Kompelrockwandeling
 • Aspergetochten
 • Fietsen
 • Wandelkrant
Uitgave Lente&Zomer 2019 - Editie 23 - Wandelen en fietsen op de Aspergetochten - Kompelrockwandeling - Nationale Wandel- en Fietsdag te Genk van Gezinssport Vlaanderen - Happen en Trappen - Juridisch advies: wettelijke garantie bij vaststelling mankementen aan e-bike - Fietsen Moet Kunnen - Wandelen in Beersel - IML Seefeld - Haute Savoie - Wiedtal - Op stap in Picardisch Wallonië - Op stap in Frankrijk: het massief van de Vogezen - Wandelroute van het Jaar - Heuvelland4daagse - Drentse Wandel 4-daagse - Wandelen in Noord-Brabant: deel 9: De Vught en De IJzeren Man - Eindejaarstochten Drevestappers Zonnebeke - Marultocht - Wandelen en fietsen op SAFF-Day - Connemara en de Burren - Eifelsteig - Boppard aan de Rijn - Wandelen in Gran Canaria: ¿Playa del Inglés? Risco Caído / De wildernis in / Erfgoed van een dictatuur / Lange afstand wandelpaden - Berlin ist meine Stadt - Uitneembare Wandelkalender - Ons reisaanbod voor verenigingen - 155 afhaalpunten van de Wandelkrant - Lezersaanbieding 2020 - en nog veel meer.

Berlin ist meine Stadt

Berlin ist meine Stadt Meestal trekken we voor onze reportages naar de natuur en landelijke gebieden, maar deze keer hebben we ons steven naar een grootstad gericht. En de keuze viel deze keer op de Duitse hoofdstad Berlijn. Een stad met 3,5 miljoen inwoners en daarmee de grootste van Duitsland. En in de EU staat het na London op de tweede plaats in het klassement. Berlijn ontstond in de dertiende eeuw, maar heeft door de eeuwen heen een zeer bewogen geschiedenis. Denk maar eens aan de Pruisen, het Duitse Keizerrijk, maar recenter ook beide wereldoorlogen. Na de Tweede Wereldoorlog was deze stad gedurende meer dan veertig jaar een verdeelde stad, waarbij het oostelijke deel als hoofdstad fungeerde van de DDR en het westelijke deel een enclave van West-Duitsland was. Na de Duitse hereniging in 1990 werd het de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland. En intussen na bijna dertig jaar is er veel veranderd en daarom de lokroep voor een stadsverkenning. We gaan oog hebben voor de bekende en minder bekende monumenten en gebouwen, maar ook enkele stadsparken staan op ons menu. We bereiken het Hauptbahnhof via een rechtstreekse trein vanuit Aken, vlak over de grens met België en Nederland. Ter plekke kopen we ons meteen een meerdaags ticket voor het openbaar vervoer. Omdat Berlijn een zeer uitgebreide stad is, lijkt ons het openbaar vervoer een handige oplossing om niet alle verplaatsingen te voet te moeten doen. Vooraleer we inchecken in onze verblijfplaats gaan we al even de nabije omgeving verkennen. Buiten aan het station komen we onmiddellijk aan bij een belangrijke rivier in Berlijn, de Spree. Deze rivier meandert zich doorheen de binnenstad. Aan de oevers vinden we een leuk zaakje (het Zollpackhof) waar we onze komende dagen even bespreken, en een hapje eten. En traditioneel eten we er ‘Currywurst mit Pommes’! Vooraleer we de stad helemaal gaan verkennen, zullen we ons eerst nog twee dagen concentreren op de ITB-Beurs in Tekst en foto’s: Bennet Berx Currywurst mit Pommes Engelen bestaan echt ;-) de Messe Berlin. De wereldbeurs voor toerisme. Danig onder de indruk van deze beurs zijn we na die dagen helemaal klaar voor onze ontdekking van Berlijn. Ook hebben we op de beurs informatie van en over de stad en omgeving ontvangen, en enkele tips van plaatselijke bewoners.

Slot Charlottenburg We beginnen onze verkenning te voet vanaf onze verblijfplaats en trekken naar het Slot Charlottenburg en het bijhorende park. Het grote park, dat tot het slot behoort, is opgebouwd aan de hand van de tekeningen uit de begintijd van het slot naar het voorbeeld van Versailles. Kriskras doorkruisen we het park, van het ene mooie plekje naar het andere. Vele locals komen hier hun rondjes lopen, ook al valt het weer een beetje tegen. Het slot zelf mag er best zijn. Een zeer groot, mooi en majestueus gebouw. Het weerspiegelt toch ook de rijkdom van deze stad. We verlaten de site en zoeken de U-bahn op om ons richting Kurfürstendamm te begeven, de grootste winkelboulevard in Berlijn. Michael Jackson Baum We volgen verder de Kurfürstendamm tot aan de Breitscheidplatz. Hier staat één van de highlights. De Kaiser- Wilhelm-Gedächtniskirche, een kerk die in de Tweede Wereldoorlog door een bombardement zwaar beschadigd werd. We passeren iets later de Zoologischer Garten in onze tocht richting Tiergarten, een groene long en groot park in het centrum van de stad. Mooie slingerende paadjes, vijvers en monumenten bevinden zich in dit park. Speciale monumenten vinden hier ook een plaatsje, zoals de Michael Jackson Baum. Tiergarten is 210 hectare groot en het meest omvangrijke park van Berlijn. Ter vergelijking: het Hyde Park in Londen heeft een oppervlakte van 140 hectare en het Central Park in New York is 335 hectare groot. Het park wordt doorsneden door een aantal grote verkeersaders, waaronder de oost-west-as Straße des 17. Juni. De wegen komen samen in het plein Große Stern (Grote Ster). In het midden van dit verkeersknooppunt staat de Siegessäule. In het binnenste van deze zuil bevindt zich een wenteltrap van 285 treden naar een uitzichtplatform, vanwaar men uitzicht heeft op Berlijn. De totale hoogte bedraagt 66,89 meter. We verlaten het plein Große Stern noordwaarts en bereiken Englischer Garten, een onderdeel van Tiergarten. Daar stuiten we op het Bismarck-Nationaldenkmal. Een zeer mooi monument! Via het park bereiken we de S- bahn van Bellevue. Haus der 100 Biere Via een tip vanop de beurs ontdekken we daar een etablissement, dat zich profileert met 100 verschillende bieren. Het ‘Haus der 100 Biere’. De bierkaart is een wereldreis op zich, en het aantal Belgische bieren op die kaart geeft de indruk dat België een heel groot land moet zijn. We houden het op een plaatselijk Duits biertje. Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche