Wonen met hout.pdf - architectenbureau Bernard De Clerck

bernarddeclerck.be

Wonen met hout.pdf - architectenbureau Bernard De Clerck

RESTAURATIE VAN EEN 17DE-EEUWSE HOEVE

VOOR EEN JONG GEZIN

Het restauratiedossier van deze woning werd opgemaakt, ingediend en opgevolgd door architectenbureau

G. De Moor.

Architect Bernard De Clerck werd aangesproken voor het interieur, de materialenkeuze, de buitenschrijnwerken

en de algemene uitstraling.

Het hoevedomein strekt zich uit over een zestigtal hectaren: een idyllisch landschap, dat ingedeeld is in

bomenrijen en dreven.

Het gebouwencomplex bestaat uit het oude, gerestaureerde en kleinere woonhuis waartegen een grote

schuur aanleunde. Deze schuur werd herbouwd en aangepast aan de noden van een jong gezin. Gezien

het grote volume transformeerde De Clerck deze schuur tot een loft-achtig geheel waarin de nieuwe inkomhal,

het salon, de keuken en de “family room” werden ondergebracht.

De schuurpoort werd de nieuwe inkomdeur van de woning. Bij bar winterweer

worden de grote poortluiken gesloten. Oude dallen in blauwe hardsteen

markeren het bordes. Op de achtergrond de oude woning.

LINKERPAGINA

Op de voorgrond de schuur, met aansluitend de oude woning.

Het buitenschrijnwerk is uitgevoerd in afrormosia en werd geschilderd in een

zachtgrijze kleur, in harmonie met de oude baksteentjes en het dak in Boomse

pannen.

Het oude woonhuis met drie kruisramen - traveeën. Aansluitend de schuur met twee ramen in metaal, afsluitbaar

met luiken. De dakkapel op de schuur alludeert naar een vroeger laadluik voor hooi.

D E VISIE VAN ARCHITECTEN EN INTERIEURSPECIALISTEN 141


LINKERPAGINA

Het wintersalon / bibliotheek. Links

een steunbeer van de zeventiendeeeuwse,

originele schoorsteenmantel.

Het oorspronkelijk balkenplafond

werd behouden. Het kruisraam werd

volledig naar oud model

gereconstrueerd. Het plankendeurtje

is nieuw.

In de geschilderde houten wand werd een “spion”-raam aangebracht

dat een uitkijk biedt vanuit een slaapkamer naar de overloop.

D E VISIE VAN ARCHITECTEN EN INTERIEURSPECIALISTEN 143

Het grote salon werd

ondergebracht in een deel

van de schuur. De vier

“bomen” (waarvan er drie op

de foto zichtbaar zijn),

vormen de reconstructie van

het originele schuurgebinte.

De plankenvloer is in eiken

uitgevoerd.

De dressingkamer van de

vriendenruimte boven de

gewelfde kelder. Een klein

raampje biedt zicht op oude

hal. Op de vloer liggen

terracotta tegels. Kasten in

paneel met gaas. De

plankenvloer werd

uitgevoerd naar oud model.

VOLGENDE PAGINA’S

Het grote salon, met een

zicht op de toegang naar

de nieuwe hal. De open

haard is Frans (regionaal

en zeventiende-eeuws).

De kleur van de muur

verwijst naar de textuur

van de haardsteen.

Lichtbundels vullen op

abstracte wijze de nog

lege ruimtes.


Een discreet plankendeurtje geeft toegang van de dagelijkse eetruimte naar

het wintersalon en bibliotheek in het oude woonhuis. Een oude “gotische”

kaarsnis werd behouden.

De vriendenruimte in het oude woonhuis. De oude gewelfde kelder

die half uit de grond steekt laat toe om een sledetrap te maken die

toegang biedt tot een lage dressing- en badkamerruimte. Een nieuwe

paneeldeur naar vroeg 18de-eeuws model. Het oorspronkelijke

balkenplafond bleef intact.

PP. 156 EN 157

Voor Bernard De Clerck is licht in de woning zeer belangrijk. Deze keuken krijgt hierdoor een zeer uitnodigend

karakter. De ruimtelijkheid en aankleding van deze plaats laten toe om vrienden en familie op een ontspannen

manier te ontvangen.

Alle meubilair is in massief eiken die gebleekt werd. De gebintes werden geschilderd. De muren zijn geschilderd in

gebleekt lindegroen.

D E VISIE VAN ARCHITECTEN EN INTERIEURSPECIALISTEN 149

LINKERPAGINA

De nieuwe hal op de

bovenverdieping:

geschilderde houten

wanden en gebinten,

stenen trapleuningen en

een eiken plankenvloer.


Deze plankendeur met handgesmeed beslag leidt naar de

bergruimte in de dakhelling van de schuur.

Het oudere, kleinere huis met de kleine raampjes leende zich dan weer uitstekend voor andere functies:

een avondkamer met bibliotheek, een vriendenslaapkamer “en suite” en de oude intieme hal, die aansluit

op de nieuwe en ruimere trappenhal.

Op het terrein bevinden zich ook een bakhuis met berging en een houten schuur.

GUY DE MOOR ARCHITECTENBUREAU BVBA

Transvaalstraat 45

B - 2600 Antwerpen (Berchem)

BERNARD DE CLERCK

Architectenbureau

Aarselestraat 18

B – 8700 Aarsele

TEL.: 0032 (0)51 63 61 39

FAX: 0032 (0)51 63 52 15

E-mail: bernard.de.clerck@c3a.brenda.be

Het dakgebinte van de grote schuur, dat gereconstrueerd werd naar oud model,

leunt aan tegen de oude woning. De ronde opening was eertijds een

verluchtingsgat van de hooizolder. De vloer werd bekleed met oude kaasplanken.

D E VISIE VAN ARCHITECTEN EN INTERIEURSPECIALISTEN 151

LINKERPAGINA

De kleedkamer van de

ouders. De hoge kasten

en de ladenkast zijn in

massieve eiken. De

wanden zijn eveneens in

massief hout, maar

werden geschilderd. Het

licht valt binnen via het

grote “atelier”-raam en

via de metalen

steekvenstertjes in de

dakhelling.

More magazines by this user
Similar magazines