ambassade panelen.pdf - Hertine

hertine.nl

ambassade panelen.pdf - Hertine

AMBASSADE van FINLAND

Een Finse ambassade ontwerpen in

een fictieve ambassade wijk, een opdracht

waarbij vele thema`s samenvallen

en om oplossingen vragen. Het

complexe en niet geheel doorgrondbare

programma van een ambassade hebben

we aan de hand van vier motieven

en een uitgebreide analyse van een

huidige ambassade proberen te doorgronden

en te gebruiken in het ontwerp.

Een ambassade is een visitekaartje van

het land. Bij nieuwbouw wordt vaak de

kenmerken van de betreffende nationale

architectuur als statement gebruikt.

De Finse architectuur kenmerkt zich lichtinval,

materialisering, ruimte en de

vervlechting met het landschap. De

relatie met buiten is voor mij aanleiding

geweest om een gebouw rondom, en

verweven met, een binnenhof te ontwerpen.

Hertine Kars

9 juni 2006

de situatie 1:1200

het concept met motieven Finland

functies

Stadhuis Säynätsalo, Alvar Aalto


MOTIVATIES

OPENBAAR/PRIVE

De balie van het consulaat is bewust

op straatniveau gelegd. De kanselarij

ligt op 1500+P en wordt verbonden met

een trap. Vanaf de straat is de kanselarij

toegankelijk via de hellingbaan langs

het binnenhof.

De woning ligt in zijn geheel op de

tweede verdieping en heeft zijn eigen

ontsluiting vanaf de straat via het binnenhof.

Aan de achterzijde van de kavel,

op twee hoog, ligt het prive dakterras.

prive wonen

uitsnede uit volume

GRENS/TOEGANG

Het bouwblok staat op de straatgrens,

het volume kent echter een uitsnede

op begane grond niveau. Dit om het

consulaat en parkeren toegankelijk te

maken. Het niveauverschil tussen straat

en binnenhof (entree kanselarij en woning)

werkt als een buffer. De mentale

scheiding maakt het binnenhof voor eigen

gebruik.

PROGRAMMA/LOGISTIEK

Als uitgangspunt was het de verschil

lende functies een eigen toegang kregen.

Met 4 entrees en een straatgevel

van 6,5m breed was dit een grote opgave.

Door de straatgevel op b.g. schuin op

de straat te zetten hadden we al ruimte

gewonnen. Hier wordt de parkeergarage,

het consulaat en het binnenhof

mee ontsloten. De entrees van de kanselarij

en de woning liggen aan het binnenhof.

COULEUR LOCALE

De relatie tussen het landschap en de

binnenruimte was voor mij de grootste

aanleiding tot dit ontwerp en geeft dit

ontwerp een Fins tintje.

De gevelbekleding zal voor de passant

het meest als Fins worden beschouwd.

Deze bestaat uit houten lammellen die

zowel voor enkele gevelopeningen, de

gevel en het dak lopen.

entree tot parkeren, consulaat en hof writing with light house, Steven Holl


PLATTEGRONDEN 1:200

parkeren N-1 3000-P begane grond N 0 1500+/0+P verdieping N 1 4500+/3000+P woning N 2 7500+P


DOORSNEDEN + GEVELS 1:100

langsdoorsnede straatgevel

dwarsdoorsnede

More magazines by this user
Similar magazines